Германия – отново гласове за забрана на проституцията

Франс прес

Според учените клиентите си представят секса с проститутка консуматорски – като да отидат на Макдоналдс. Броят на ползващите тези услуги обаче варира – от 75 на сто в Германия до 14 на сто в Дания. Снимка: pribalt.info

След призив на феминистката Алис Шварцер, описваща страната си като „своднически рай“, идеята за забрана на проституцията, легализирана през 2002 година, си проправя път в Германия.

Седемдесет годишната журналистка, лидер на феминизма в своята страна, публикува в началото на ноември статия, озаглавена „Проституция, германският скандал“ и отправи призив към канцлерката и към Бундестага да премахнат проституцията.

Няма страна, която да се обявява за демократична и същевременно да толерира, приема или да насърчава робството. Германия обаче толерира, приема и насърчава проституцията и то в повечето случаи в ущърб на най-бедните жени от съседните страни“, заяви тя наскоро пред чуждестранни журналисти, като квалифицира своята страна като „своднически рай“.

Според Шварцер и десетките личности (актьори, политици, журналисти), които вече събраха подписка, е необходимо да бъде върнат за преразглеждане законът от 2002 година, който по инициатива на тогавашната правителствена коалиция тогава (социалдемократи и Зелени) теоретично даде право на проститутките на помощи при безработица, на регламентирани условия на труд и на болнични.

В Германия публичните домове са в благоприятно положение и Шварцер твърди, че тази „либерализация на проституцията е катастрофа за засегнатите лица“, чийто брой според нея възлиза на 700 000. „Тези бардаци винаги са имали нужда от свежа плът, както самите те казват, и момичетата работят там общо взето няколко седмици, като рано или късно се оказват на улицата“.

През 2007 година бе публикувана до момента единствената официална равносметка за ефектите на този закон. Властите възприеха като разочароващи резултатите и заявиха, че законът не е „успял реално да подобри социалната закрила за проститутките“. Според проучването едва 1 процент от проститутките са имали трудов договор.

Сведенията, предоставени от социални работници и полицаи, показват, че законът не е донесъл никакви ползи и даже, според някои, е влошил положението.

На изслушване пред комисия на Бундестага комисар Хелмут Шпорер от криминална полиция в Аусбург представи покъртителна равносметка.

„Занапред безспорно ще е необходима спешна регламентация, за да се отговори ефикасно на трафика на хора, който се увеличава“, заяви той.

Според германската федерална криминална полиция в последно време случаите с трафик на хора са намалели (811 през 2002 г. срещу 432 през 2011 г.). Но, както отбелязва Шантал Луис, главна редакторка на списание „Ема“, която публикува призива на Шварцер, „наистина е крайно цинично да се гласува закон, който затруднява процедурите за следене на трафика на хора, а след това да се казва, че броят на подобни случаи е намалял“.

Дебатът за затягането на законодателните мерки за проституцията във всеки случай е отново отворен и присъства в преговорите между консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите, които се опитват да съставят ново федерално правителство. „Ние сме много, много горди“, казва със задоволство Шварцер.

За Шварцер, която е една от най-активните членки на Движението за свобода на жените от времето, когато е работела като кореспондент в Париж, инициативата на френската министърка на правата на жените Нажат Вало-Белкасем е прекрасна. „Окуражихме се, като видяхме, че все повече страни говорят за човешкото достойнство, когато стане дума за проституция, и все повече страни предприемат действия“, заяви тя пред АФП.

Но също както във Франция кампанията срещу проституцията среща съпротива в Германия. На представянето на своята книга в Берлин Алис Шварцер бе освиркана от лица, представящи се за сексуални работници.

Юндин дьо Ривиер, проститутка и говорителка на синдиката на доставчиците на сексуални и еротични услуги, е част от противниците. „Феминистите дори не вярват, че ние можем да говорим от свое име. Желанието за контрол върху сексуалността и проституцията винаги е било голямо, трудно е да го избием от главите на хората“, заяви тя пред в. „Зюддойче цайтунг“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.