„Монд“: След месеци на масови протести България блокира

в. Монд, 26.11.2013 г.

По време на протестна манифестация двама възрастни българи държат малък шах с магнитни фигури и викат: „Протестите искат да се помисли.” Шахът е популярен в България, както и навсякъде на Балканите. Шахматна метафора използва и преподавателят по политология Антоний Тодоров, за да обобщи политическата ситуация: „В патова ситуация сме, защото никой не може да спечели партията.”

„След 160 дни на протести попаднахме в задънена улица”, допълва колегата му Антоний Гълъбов. „Правителството обяснява, че може да продължава, без да обръща внимание на недоволството. Голяма част от българите смятат, че правителствено не може да издържи дълго, но няма явна политическа алтернатива.”

От своя страна протестиращите се колебаят каква линия да поемат. Някои отказват всякаква политическа ориентация. Други са близки до група центристки десни партии, Реформаторския блок, трети – по-малобройни – се определят като леви. На едно събиране ръководителите им дискутират бъдещата стратегия. Един от тях става и казва: „Аз не съм десен, отивам си, ако продължим да дискутираме”. И сяда отново с усмивка.

Липса на благоразумие

„В България е малко сложно. Дясното не е истинско дясно и лявото не е истинско ляво”, обяснява блогърката и защитничка на човешките права Магдалина Генова. „Бившият десен премиер Бойко Борисов е бивш охранител на комунистическия диктатор Тодор Живков. Това е правителство, ръководено от действащия председател на европейските социалисти Сергей Станишев, който въведе плосък данък от 10% за физически лица и компании. И премиерът Пламен Орешарски е работил и за десни, и за леви правителства.”

Пред парламента двама протестиращи си разменят реплики. Мариана Петровна, петдесетгодишна, хигиенистка, която идва почти всеки ден, предпочита предишния десен премиер Бойко Борисов пред „комунистическата мафия”, която според нея е окупирала новия парламент. Един мъж се намесва, като размахва плакат със същия този Борисов, заобиколен от планина жълтици, за да покаже, че и той е корумпиран като другите.

Партията на Борисов ГЕРБ поведе на майските избори, но никой не пожела да се коалира с него. БСП и Движението за права и свободи, малцинствената турска пария, сформираха коалиция начело с Пламен Орешарски, смятана за умерена. „Проблемът е, че започнаха да управляват, сякаш са спечелили изборите. Не разбраха, че трябва да са изключително предпазливи”, обяснява Антоний Тодоров.

„Каква е алтернативата?”

За правителството нещата са ясни: протестиращите са поддържани отдясно. Вестниците и телевизиите близки до БСП и ДПС разпространиха клеветнически слухове, че протестиращите са платени. Често срещана практика в България заедно с купуването на гласове. Много хора повярваха на това и организаторите на протестите се затрудниха да отговорят на обвиненията. Протестното движение започна с нова сила със студентската стачка в края на октомври, но окупацията на университетите бързо беше вдигната.

„Казвам на младите хора, че протестите трябва да предлагат алтернативи. Ако мислиш за бъдещето си, не може да повтаряш само „оставка”. Ами утре? Днес се питам каква е алтернативата? Всяко правителство заслужава да му се даде шанс”, настоява европейската депутатка Илияна Йотова.

Лозунгът „Оставка” се разнасяше цяло лято в страната, но явно е недостатъчен след няколко месеца на конфронтация, още повече, че опозицията ГЕРБ също беше принудена да сдаде властта след надигане на масови протести. Организаторите настояват за други искания на протеста, за операция „Чисти ръце” срещу корупцията, разяждаща българското общество и българската политика.

Правителство на конци

Радан Кънев, председател на „Демократи за силна България”, член на Реформаторския блок, обяснява, че „корупцията е начин на живот в много сектори. В София не може да се прави бизнес без протекция. Още по-трудно е в малките население места.”

За директорката на Агенцията за проучване на общественото мнение „Алфа рисърч” Боряна Димитрова движението е пропуснало шанс, като се е фокусирало върху фигурата на Делян Пеевски, медиен магнат избран за шеф на тайните служби. „Това беше символ, но не всички по селата знаят коя е Пеевски, макар и да е ясно, че има по един Пеевски във всеки малък град.”

Правителство на конци, объркани протестиращи. Политическата безизходица може да продължи дълго. Явно никой не е готов да обърне шахматната дъска.

Превод Анна Христова

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.