Сделката с Иран поставя Израел пред ограничен избор

Асошиейтед прес

След като през последните седмици трескаво се опитваше да саботира ядрената сделка на международната общност с Иран, израелският премиер Бенямин Нетаняху сега няма особен избор, освен да приеме споразумение, което иронично определи като дълбоко погрешно.

Нетаняху смята, че шестмесечното споразумение оставя иранския капацитет за военни ядрени дейности до голяма степен непокътнат, а облекчава болезнените икономически санкции срещу него, саботирайки преговорите в следващия етап. В същото време най-силното средство на Израел за оказване на натиск – заплахата с военен удар срещу Иран – изглежда изобщо не е на дневен ред въпреки настояванията на Нетаняху тази опция да се запази.

„Днес светът стана много по-опасно място, тъй като най-опасният режим в света направи сериозна крачка към сдобиване с най-опасното оръжие в света“, заяви Нетаняху пред правителството си в неделя, окачествявайки споразумението като „историческа грешка“.

Той изтъкна, че Израел не е обвързан със споразумение и за пореден път акцентира върху правото на Израел „на самозащита“ – завоалиран намек за възможен военен удар срещу Иран.

Нетаняху от години предупреждава света каква опасност ще е Иран, ако разполага с ядрено оръжие, наричайки го екзистенциална заплаха заради иранските призиви за унищожаване на Израел, заради подкрепата, оказвана от Иран на вражески екстремистки групировки по израелските граници и заради разработването на ракети, способни да достигнат Израел, а и по-далеч.

Израел смята също, че разполагащ с ядрено оръжие Иран ще осигури на въоръжени групировки като ливанската Хизбула „защитен чадър“, който ще ги насърчи да извършват нападения.

Миналата седмица, когато вече бързо се оформяше съглашение, Нетаняху държеше реч след реч, свикваше съвещание след съвещание, призовавайки света да постави по-строги условия на Иран. Миналата седмица той посрещна в Израел френския президент Франсоа Оланд, после отлетя спешно за Москва за разговори с президента Владимир Путин в последен отчаян опит да осуети споразумението.

Нетаняху беше казал, че всяко споразумение трябва да гарантира, че обогатяването на уран от Иран – ключов етап за производството на ядрена бомба – ще спре. Той заяви също, че цялото количество вече обогатен материал трябва да бъде изнесено от Ислямската република и призова за унищожаване на строящия се плутониев реактор.

След огласяването на сделката обаче стана ясно, че Нетаняху не е постигнал особен напредък. Въпреки че съгласно споразумението част от иранските обогатителни инсталации ще бъдат замразени, други – включително центрофугите за обогатяване на уран – ще останат непокътнати. Сделката до голяма степен зависи от добрата воля на Иран, от още неформулирана система за международни инспекции и от въздействието на онези санкциите, които ще останат в сила.

Йоел Гузански, извършвал мониторинг на иранската ядрена програма за израелския Национален съвет за сигурност, казва, че удовлетворяващо Израел споразумение едва ли е било възможно да се сключи от самото начало поради различните разбирания на Израел и САЩ за т.нар. „червена линия“ – праг, след който сигурността вече не е гарантирана.

Докато за Израел обогатяването във всичките му форми е причина за безпокойство, САЩ са склонни да проявят търпимост към ядрената дейност, докато тя не е в състояние да доведе до създаване на оръжие, каза Гузански, който в момента работи като анализатор за Института за изследвания в областта на националната сигурност в Тел Авив.

„Споразумението е лошо заради онова, което символизира. То означава, че Иран получава признание, параф, че е легитимна държава. И което е още по-лошо за Израел – то означава да се признае, че Иран се нарежда сред страните, които са „на прага да станат ядрена сила“, подчерта той.

Американски представители отбелязаха в неделя, че сделката е само първа стъпка и окончателно споразумение за предотвратяване на всяка заплаха от иранската ядена програма ще бъде постигнато с по-нататъшни преговори.

Според тях облекчаването на санкциите е минимално и повечето болезнени икономически мерки, включително санкциите върху жизненоважната за Иран петролна промишленост, се запазват, а ще бъдат наложени и нови, ако Техеран не спазва ангажиментите си.

Гузански предрече, че въпреки острата риторика, Израел ще действа бързо за възстановяване на отношенията си със САЩ – най-близкия си и важен съюзник – и ще направи всичко възможно да повлияе нау изхода на международните преговори с Иран за окончателния му статут.

Това би могло да включва речи, заплахи за предприемане на военни действия или задкулисна дипломация. Израел не е пряк участник в преговорите, но остава в пряк контакт с много от преговарящите.

Отношенията със САЩ ще са критично важни, доколкото Израел ще води мирни преговори с палестинците през следващите месеци. Американският държавен секретар Джон Кери, който посредничи в преговорите, определи април като срок за постигане на споразумение и се ширят спекулации, че американците ще се активизират с наближаването на тази дата.

Гузански каза също, че основният коз на Израел – военната операция – изглежда точно сега не е на дневен ред.

„Как може Израел, след като цялата международна общност седна да преговаря с Иран, стисна си ръцете с Иран и подписа споразумение, да действа независимо?“, пита Гузански. Ще се сметне, че саботира 10-годишни усилия за привличане на Иран на масата за преговори и за постигане на сделка“, допълни той.

Обогатяването е в основата на спора, тъй като то може да бъде използвано за мирни цели или за производство на ядрена бомба. Техеран твърди, че ядрената му програма е с гражданско предназначение – за производство на електроенергия и за лечение на ракови заболявания.

Нискообогатен уран (до 20 процента) се използва за научни цели и за производство на електроенергия. Уранът трябва да се обогати до много по-високо равнище, над 90 процента, за да се произведе бойна глава. До момента не е известно Иран да е произвел толкова високообогатен уран, но Израел твърди, че технологията за тези цели е същата като за обогатяването до ниски нива.

Според постигнатия компромис Иран ще има право да обогатява уран до 5 процента, а запасите с 20-процентов уран ще бъдат „неутрализирани“, което на практика ще попречи на Техеран да постигне равнище, необходимо за производство на оръжие. Ще бъде спряно и изграждането на плутониев реактор. Белият дом обеща също внезапни проверки на ирански ядрени обекти.

Израел твърди, че всякакъв обогатен уран в ирански ръце е потенциално опасен, тъй като обогатителните центрофуги могат бързо да се пренастроят за равнища за военни цели. Тел Авив смята, че възможността Иран да запази непокътната ядрената си инфраструктура, ще му даде възможност бързо да възобнови програмата, ако на по-късен етап преговорите се провалят.

Иран е на прага да се превърне в ядрена държава, заяви израелският министър на разузнаването Ювал Щайниц. „Досега той беше изцяло срещу резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а днес получава признание за най-малко шест месеца като страна, която е на път да стане ядрена сила“, каза той.

За направата на оръжие са необходими 250 кг високообогатен уран. Иран вече разполага с около 200 кг високообогатен уран.

Ефраим Аскулай, бивш експерт в израелската Комисия за атомна енергия, заяви онзи ден, че споразумението не е изцяло негативно за Израел, тъй като то спира обогатителната дейност и забавя строителството на плутониевия реактор. Той обаче отбеляза, че способността на Иран да се отметне и да създаде ядрено взривно устройство е останала непокътната, може би поне за четири до шест месеца след вземане на решение.

„Добрата страна на сделката е, че обогатяването спира на сегашното равнище, а лошата – че то все пак продължава, заключи Аскулай.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.