Франция флиртува със забраната на платения секс

ДПА

Проститутки в Тулуза демонстрират за правата си. Снимка: ладепеш

Френските парламентаристи започват обсъждания тази седмица на законопроект, замислен да нанесе съкрушителен удар на секс-търговията в страната.

Подтикнати от шведската политика в тази област, двама парламентаристи от управляващата Социалистическа партия предложиха законопроект, който измества стигмата около проституцията, наказвайки по-скоро клиента, а не предлагащите секс-услуги срещу заплащане.

„Ако нямаше клиенти, нямаше да има и проституция – това се подразбира. Известно ни е обаче също, че за проституцията винаги ще има клиенти. Амбицията ни трябва да е да се опитаме да ограничим броят им“, посочи в писмен доклад до парламента депутатката Мод Оливие – един от авторите на законопроекта.

За да охлади страстите на клиентите, законопроектът предлага заловените потребители на секс-услуги да бъдат глобявани с 1500 евро, да се изисква от тях да посещават курс за условията, при които се извършва проституция, или и двете. Вносители предлагат при повторно нарушение глобата да се удвоява.

Същевременно лицата, които предлагат секс, било то на улицата, в клубове или в интернет – предполага се, че във Франция те са между 20 и 40 хиляди – вече няма да бъдат глобявани, за това че се предлагат на потенциални клиенти.

Вместо това на тях ще им се помага да престанат да се занимават с проституция, да си намерят жилище и работа, а на чуждите граждани гражданки – да станат законно пребиваващи във Франция.

Европа от години се бори със засилващия се трафик на жени от бившия източноевропейски блок и Африка за нуждите на секс-пазара.

Делът на чужденците сред лицата, продаващи секс във Франция, е скочил от 20 процента през 1990 г. на 90 процента днес, сочи статистиката, цитирана в доклада на г-жа Оливие.

Други страни изпробваха разнообразни средства.

Германия узакони проституция през 2001 г., смятайки, че правото на социални осигуровки ще промени положението на секс-труженичките. Критици обаче твърдят, че в резултат на тази мярка трафикът на жени, предлагащи секс, е нараснал. Незначителна част от предполагаемите 400 000 секс-работнички в страната са се регистрирали да получават социални осигуровки.

Швеция възприе през 1999 г. обратната линия, като криминализира заплащането за секс услуги и дори прати някои клиенти на този вид услуги в затвора.

Над 10 години по-късно броят на секс-работничките по шведските улици е драстично снижен, което накара Исландия, Финландия и Норвегия да приемат подобни закони.

Авторите на френския законопроект очертаха дебатите като дискусия за равноправието на половете: 85 процента от секс-тружениците във Франция са жени, докато 99 на сто от клиентите са мъже.

Осемдесет и пет организации, представляващи секс-тружениците или работещи с тях, обаче предупредиха, че налагането на наказания на потребителите на секс-услуги „ще направи проститутките по-уязвими, като ги прати още по-дълбоко в подземния свят, ще ги отдалечи от сдруженията, предлагащи им подкрепа и здравни грижи“.

През октомври група от около 300 проститутки излязоха на протест, издигайки транспаранти, на които пишеше, че наказването на клиентите е равносилно на „убийство“ за секс-труженичките.

Група известни писатели, актьори, певци и светски личности, начело с писателя Фредерик Бегбеде, се обявиха против закона, който според тях представлява атака срещу „свободата, литературата и интимността“.

„Смятаме, че всеки има право да продава своя сексапил и дори да се наслаждава на това“, заяви групата, нарекла се „343-те копелета“ в целенасочено провокативен манифест, озаглавен „Долу ръцете от моята проститутка“.

Манифестът, който е препратка едновременно към манифеста за правото на аборт от 1971 г. на „343-те кучки“, оглавен от феминистка и писателка Симон дьо Бовоар, и към лозунга от 80-те години на миналия век на антирастистката група „SOS расизъм“ – „Долу ръцете от моя приятел“, предизвика бурни дебати.

„343-те кучки“ настояваха за правото да разполагат свободно с телата си , а „343-те копелета“ настояват за правото да разполагат с телата на другите“, отбеляза лаконично и иронично министърката за правата на жените Нажат Вало-Белкасем.

Допитванията показват, че едва една пета от французите одобряват въвеждане на забрана за купуването на секс-услуги. Независимо от това се очаква законопроектът, ползващ се с широка подкрепа от всички партии, да бъде приет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.