„Юропиън войс“: Силните думи на Камерън са лишени от смелост

Чуждестранни работници в Англия берат ягоди. Снимка: мирър

Нов опит направи премиерът Дейвид Камерън да смекчи общественото безпокойство около очакваната имигрантска вълна от България и Румъния с обявените ограничения за използване на британска система за социални помощи от имигрантите от Европейския съюз.

В статия за в. „Файненшъл таймс“, цитирана от британския печат, Камерън огласи мерките и изтъкна, че Европа трябва да се реформира, за да върне доверието на гражданите си, имайки предвид опасенията, че неограничената имиграция подхранва подкрепата за десни популистки партии като Британската партия на независимостта.

Великобритания от десетилетия е главен поддръжник на разширяването на ЕС и на свободното движение, но сега иска да ограничи достъпа чрез нови правила, които да спрат притока на работници от бедните към по-богатите страни членки на съюза. При перспективата за бъдещо разширяване към Балканите, а може би и Турция, Камерън настоява за нови правила, които ще забавят напълно свободния достъп до трудовите пазари, докато не се гарантира, че отварянето на трудовия пазар няма да доведе до огромна миграция, посочва „Файненшъл таймс“.

Както и в. „Гардиън“, който подробно излага новите мерки, в. „Индипендънт“ отбелязва, че новодошлите източноевропейски имигранти ще се сблъскат с по-строги изисквания за отпускане на социални помощи, а бездомниците ще бъдат депортирани. Камерън обяви мерките след натиск от страна на торите Лондон да не се подчини на Европейската комисия и по-строго да контролира правото на българи и румънци да работят във Великобритания, допълва „Индипендънт“.

Камерън ограничава достъпа на български и румънски имигранти до британската система за социални помощи, пише също и в. „Дейли телеграф“. Наред с обявяването на рестриктивните мерки Камерън атакува лейбъристите, заявявайки, че причина за сегашната ситуация е фактът, че предишното правителство не е възприело по-твърда линия, когато през 2007 г. България и Румъния са били приети в ЕС. Премиерът изтъкна, че имиграционната политика на лейбъристите е причина на сегашната враждебност на британците към мигрантите от ЕС. Камерън нарече огромна грешка това, че не е бил наложен контрол.

„Силните думи на Камерън са лишени от смелост“, пише „Юропиън войс“ в заглавие на коментар по повод на изразените тази седмица от британския премиер Дейвид Камерън намерения за налагане на по-строги ограничения върху пребиваването на имигранти в Обединеното кралство. Според основания от „Икономист груп“ вестник сега Камерън се страхува и даже е изпаднал в паника, което е „твърде отблъскващо представление“. Той се бои от Британската партия на независимостта (БПН) – антиимигрантска и евроскептична партия, която изглежда ще се представи добре на изборите за Европейски парламент през май догодина, подчертава „Юропиън войс“.

Изданието припомня вчерашната статия във „Файненшъл таймс“, в която Камерън заявява, че споделя дълбоките опасения на съгражданите си от негативните отражения върху британския трудов пазар, които ще окажат българите и румънците от 1 януари догодина. „Юропиън войс“ констатира, че в миналото, когато премиерът „беше по-малко склонен към шовинизъм или имаше повече нравствена смелост“, той се противопоставяше на тези опасения, но сега ги споделя.

Печатното издание възразява срещу позицията на Камерън с няколко аргумента. Първо, той преднамерено смесва правата на българите и румънците на социални облаги с правата им да работят, а освен това данните сочат, че имигрантите във Великобритания от другите страни внасят повече в данъчната и социалната система, отколкото получават облаги от нея. Така, лишени от спекулацията за заплахата от „социалния туризъм“ на българите и румънците, думите на Камерън са по-скоро израз на шовинизъм, отколкото са икономически аргумент.

Жестоката истина е, че Великобритания се нуждае от имиграция, защото без нея икономиката ще страда особено заради недостига на квалифицирана местна работна ръка, заключава „Юропиън войс“ и добавя, че ако Дейвид Камерън наистина иска да говори за реформи в ЕС, трябва да изостави тактиката на сплашване.

„Файненшъл таймс“ също пише днес, че са налице доказателства за ползата от имигрантите за британската икономика. По данни на Националния институт за икономически и социални изследвания има положителна и забележителна обвързаност между наемането на мигранти и прираста на производителността за периода 1997-2007 г. Мигрантите по правило са назначавани на вакантни места за квалифициран труд, без да изместват британци, сочат проучванията на института.

Според тях няма и доказателства за „социален туризъм“, защото в Обединеното кралство идват относително млади хора, които в по-малка степен ползват здравни услуги. Друго проучване, цитирано от „Файненшъл таймс“, показва, че за периода 1997-2011 г. имигрантите от Европейската икономическа зона са внесли в британската хазна и социални програми 8,8 милиарда лири повече, отколкото са получили като социални придобивки.

„Файненшъл таймс“ подчертава, че тези изследвания не отразяват другите ефекти от големия приток на икономически имигранти – например училищата са поставени под силен натиск и политиците с основание се опасяват от проблеми като този. Политиците имат право да преосмислят функционирането на националната социална система в ерата на масова миграция. Но принципът, че работната ръка има право на свободно придвижване из ЕС е правилен и трябва да се спазва, заключава вестникът.

„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че обявените от Дейвид Камерън намерения разширяват спора между ЕС и Великобритания. Според вестника изявленията на британския премиер са признак за това как антиимигрантските партии като БПН изместват вдясно основните политически течения – явление, което се наблюдава във Франция, Холандия, Дания и Гърция.

Трудно е да се отиде толкова вдясно, че да бъдат удовлетворени привържениците на тези партии и в това се увери Никола Саркози, който не успя да привлече достатъчно гласове от десния Национален фронт, за да бъде преизбран за президент на Франция през 2012 г. А твърдият подход към мигрантите цигани от времето на консерватора Саркози се запази и при приемника му, социалиста Франсоа Оланд, пише нюйоркският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.