Асоциииране с ЕС – полезно за Украйна само с позволение от Москва

Франс прес

Споразумение за асоцииране с Европейския съюз би било „от голяма полза“ за икономиката на Украйна, но само ако има зелена светлина от Москва, чиито икономически санкции, в обратния случай, биха свели до нула тези предимства, твърдят анализатори.

„Евентуално споразумение за асоцииране и за свободна търговия с ЕС би било много положително за Украйна и от голяма полза за украинската икономика, но при условие че Русия не е против него и няма да наложи ограничения върху вноса на украински продукти на пазара си“, заяви Олександър Жолуд от Международния център за политически изследвания в Киев.

„Русия е най-големият пазар за Украйна, докато ЕС е на втора позиция“, поясни той. „Ако Русия реши да ограничи украинския внос, то това би бил тежък удар за Украйна и до голяма степен би превишил ефекта от всички предимства на евентуално споразумение с ЕС“, което пък би отворило най-вече пътя за свободен износ на украински стоки към Съюза, подчертава анализаторът.

Това историческо споразумение между Украйна, бивша съветска република, и ЕС бе рязко отхвърлено миналата седмица от украинското правителство, което обясни решението си „изключително с икономически причини“ преди да признае във вторник, че е било разубедено от Русия.

Москва, която притиска Киев да се присъедини към Митническия съюз, създаден от Русия заедно с други бивши съветски републики, не спря през последните месеци да заплашва Украйна

с ограничения в търговията между двете страни, ако украинските власти подпишат споразумението с ЕС (което се очакваше да стане днес, 28 ноември, в литовската столица на срещата на лидерите на ЕС с техните партньори от Източна Европа – бел. ред.).

Украйна изнася в Русия промишлени продукти като вагони, тръби за газопроводи и петролопроводи и млечни продукти. Украинският експорт към ЕС е най-вече на земеделски продукти и метали. „Ако бъде подписано споразумение с ЕС, заводът ни ще остане също толкова далече от европейския пазар, колкото е в момента.

Европа прекалено много обгрижва собствените си производители“, посочва Георги Шкудар, президент и главен изпълнителен директор на Завода за тежко машиностроене в Новокраматорск (източната част на Украйна). „Украинските земеделски продукти няма да бъдат конкурентоспособни и в Европа, защото ние имаме норми, които са много различни“, подчерта той в изказване, предоставено на АФП. „В същото време подписването на това споразумение значително ще усложни търговията ни с Русия и (…) ще намали два пъти доставките на украински стоки (на този пазар)“, подчертава Шкудар.

Той е един от украинските предприемачи и индустриалци, които поискаха на 12 ноември от президента на страната Виктор Янукович да отложи с една година подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, за да може Украйна да се подготви по-добре за него.

Според Олександър Данилюк от Центъра за подпомагане на украинските предприемачи обаче заплахата от руски санкции е преувеличена.

„Някои украински стоки са необходими в Русия. Ако Москва наложи санкции, то от тях на първо място ще пострада руската икономика“, твърди Данилюк. „Украйна се нуждае от реформиране на икономиката си. И ние можем да направим това, ако подпишем споразумението с ЕС. То ще даде на Украйна достъп до европейския пазар и ще позволи да се модернизира украинската икономика“, посочва Данилюк.

„А освен това, ако Москва наложи санкции на Украйна, Киев ще може да внесе жалба в Световната търговска организация (СТО), чиято членка от 2012 г. е Русия“, допълва той. „Разбира се, ще отнеме време“ да се уреди такъв спор, признава експертът.

Присъединяването към Митническия съюз, за което настоява Русия, няма да отвори вратите на едно Елдорадо за Украйна, коментира Олександър Жолуд. „Украйна ще бъде принудена да затвори пазара си за вноса от трети страни, които не са членки на Митническия съюз. И скоро ще се стигне до повишаване на цените за украинските потребители“, подчертава той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.