Край на една ера или само обрат в историята на Берлускони?

Фотошарж на Силвио Берлускони. Снимка: Рикардо Рацино

Край на ерата на изключенията, пише италианският в. „Република“, след като снощи Силвио Берлускони загуби сенаторското си кресло. Той беше изключен от Сената, защото законът е за всички и не могат да се правят изключения за никого, допълва изданието.

Берлускони е вън от парламента, но обещава да продължи борбата, акцентира в. „Кориере дела сера“. Историята на бившия премиер не свършва дотук, а просто бележи обрат, прогнозира вестникът и цитира младата годеница на Берлускони – Франческа Паскале, която се зарича да отнесе въпроса с трагедията на годеника си до папа Франциск.

Изданието цитира и някои от децата на Берлускони. За Марина Берлускони баща й остава лидер, а Италия трябва да се срамува за това, което му е причинила. Пиерсилвио Берлускони признава, че изпитва горчивина от несправедливостта към баща му.

Вестникът описва подробно препирните в парламента вчера, когато се водеше дебатът за изключването на Берлускони. Сред впечатляващите реплики е откроена тази на наследницата на клана Мусолини – Александра Мусолини, сенаторка от партията на Берлускони Форца Италия. Тя обвини в измяна бившия приближен на Берлускони Анджелино Алфано, който продължава да е член на кабинета на Енрико Лета. Мусолини нарече Алфано „пираня“. В миналото Алфано беше известен с това, че предлагаше законопроекти, които да избавят Берлускони от съдебните му неволи.

Вестникът на клана Берлускони – „Джорнале“, днес излиза с огромен надпис: „Край на свободата“ на първа страница, изписан на няколко езика, включително на руски, но допълва, че нещата няма да приключат с този мрачен за демокрацията момент. Загубата на сенаторското кресло няма да попречи на Берлускони да бъде лидер на милиони италианци, допълва вестникът.

Горчив епилог за Берлускони. Приключи една ера, но чужди анализатори смятат, че Берлускони няма да се откаже така лесно от политическата сцена, посочва в. „Соле вентикуатро оре“.

Последен удар за Берлускони е, че на неговото място в Сената ще седне известният кардиолог Улисе Ди Джакомо, който се зарече да се присъедини към парламентарната група на отцепника Алфано, посочва в. „Унита“.

В. „Стампа“ посочва любопитни факти от вчерашния ден, в който Берлускони беше изгонен от Сената. Всички сенаторки на Форца Италия бяха облечени в черно в знак на траур и бяха с печални лица, за да покажат съпричастност към съдбата на бившия премиер. А докато Берлускони се обръщаше към множеството на площада, събрало се да го подкрепи, група работници от Неапол, които от 14 месеца не са получавали заплати, призоваха бившия премиер за помощ и един от тях дори се разсъблече демонстративно пред камерите.

В интернет стана хит парче, посветено на изключването на Берлускони от Сената. В него на фона на модерна танцова музика звучат най-силните реплики на сенатори от партията на Берлускони и на самия него, произнесени вчера. Парчето е наречено Deca-dance или в превод от английски Танц Дека. Това е игра на думи, тъй като на италиански изключване от парламента е decadenza, посочва „Стампа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.