Монахиня се откроява като посредник в Сирия

Асошиейтед прес

Монахиня се откроява като изненадващ посредник и противоречива фигура насред ожесточената гражданска война в Сирия.

Майка Агнес-Мариам Кръстна влиза в ролята на посредник и публицист, като урежда примирия, организира проправителствени медийни пътувания и провежда обиколки с беседи, изпъквайки вероятно като най-видния критик на въстанието срещу президента Башар Асад.

Антиправителствени активисти я наричат язвително „монахинята на Асад“ заради твърденията й, че взелата стотици жертви химическа атака била преувеличена и че бунтовниците използвали отвлечени бебета в кланета, за които били обвинени сирийските сили.

Тя е толкова презирана от опозицията, че е критикувана дори за очевидни прояви на добра воля като уреждане на рядко примирие, позволило на хиляди хора да напуснат блокиран град.

Поддръжници я смятат за смел човек, който казва истината. Тя отразява страховете на много сирийци, които се тревожат, че твърдолинейните мюсюлмански бунтовници, които се опитват да свалят от власт Асад, ще направят непоносим живота на християните и други малцинства.

Монахинята настоява, че не е пропагандатор на Асад, описвайки десетилетното властване на семейството му в Сирия като „тумор“, но пази най-острите си критики за бунтовниците.

„Бунтовниците се представиха за лекаря, който ще отстрани този тумор“, каза тя в неотдавнашно интервю по Скайп. „Те наложиха оръжията като лечение, а това убива Сирия“, заяви монахинята.

61-годишната Агнес-Мариам е родена под името Фадиа Лахам в Ливан в семейството на палестински бежанци християни. Лахам казва, че по време на обществените промени през 60-те години била хипи и се отправила към Непал на духовно пътуване, което я довело до католицизма.

Преди две десетилетия се преместила в Сирия, където създала нов орден – „Единството на Антиохия“ – в Гръцката католическа църква и основала манастира „Св. Яков“ на 55 мили (90 километра) северно от Дамаск.

Още от началото монахинята била скептична към продължаващото от над две години сирийско въстание.

Според нея голяма част от публикуваните в социалните мрежи кадри с демонстрации против Асад са подправени, каквито са и видеозаписи, показващи как сирийските сили бият и убиват протестиращи.

Сирийското правителство налага строги ограничения върху чуждестранното медийно отразяване на боевете. Но Агнес-Мариам организира проправителствени медийни обиколки, използвайки своите връзки, за да осигури визи на журналисти.

Френският телевизионен репортер Жил Жакие беше убит при минометно нападение в град Хомс по време на обиколка през януари 2012 г. Служители казаха, че той бил убит от бунтовници, а репортери обвиниха правителството. Агнес-Мариам заяви, че била несправедливо обвинена.

През май 2012 г., след като верните на Асад сили избиха десетки сунити – мъже, жени и деца – в района Хула, тя заяви, че убитите деца били алауити – членове на общността, към която принадлежи Асад, – които били убити от бунтовниците.

Тя направи подобно заявление, след като стотици цивилни бяха убити при химическа атака срещу контролирани от бунтовниците предградия на Дамаск на 21 август. Тя заяви в доклад от 50 страници, че децата вероятно били отвлечени, защото техните майки не присъствали на видеокадрите, публикувани от активисти в Ютюб. Тя също така заяви, че някои видеозаписи били подправени, така че жертвите да изглеждат повече.

Нейният доклад беше цитиран от руския външен министър, за да се поставят под съмнение твърденията, че силите на Асад са извършили нападението.

Петер Боукарт от „Хюман райтс уоч“ каза, че твърденията на Агнес-Мариам се „основават на странни теории за преместени тела“. Той заяви, че е нормално телата на мъжете и жените да бъдат разделени, така че да могат да бъдат ритуално измити съгласно ислямския обичай.

Наскоро Агнес-Мариам изненада репортерите в края на октомври, като се появи със своите черни дрехи и бяла забрадка пред контролирания от бунтовниците град Моадамие, където изигра ролята на посредник за постигане на примирие, позволило евакуиране на жители от обсадения район.

Агнес-Мариам каза, че отишла, след като видяла във Фейсбук снимки на гладуващи деца в Моадамие. „Казах си „Това не се случва в Сирия“,“ заяви тя.

Монахинята се свързала с други представители на властите и служители по сигурността, които познавала от десетилетната си дейност в контактите между вероизповеданията. Тя каза, че постепенно изградила връзки чрез своя „напорист“ характер и постоянно застъпничество, като заяви, че хората трудно отказват на монахиня. Примирието било нарушено няколко пъти, но за няколко дни били евакуирани около 5000 души.

Активистът Кусай Закария обаче обвини монахинята, че нарушила думата си, като позволила на силите за сигурност на Асад да задържат след евакуацията мъже, подозирани, че са въоръжени бунтовници. Закария каза, че тя носи отговорност за тяхната съдба, ако те бъдат измъчвани или убити в ареста.

Монахинята заяви, че мъжете били задържани, за да се определи дали са цивилни или бойци. Тя каза, че двама мъже изчезнали, но доброволци се опитвали да ги открият.

Георги Калас, служител в установената в Бейрут Гръцка католическа патриаршия, под чийто надзор е манастира на Агнес-Мариам, не пожела пряко да коментира нейната дейност и каза, че изявленията й не отразяват мнението на Гръцката католическа църква.

Сега Агнес-Мариам е на обиколка с беседи в САЩ, Канада и Великобритания. Но тя се оттегли от антивоенна конференция в Лондон този уикенд, след като други участници заплашиха да напуснат, ако присъства монахинята.

Автор от британското седмично издание „Спектейтър“ я нарече „сирийския аналог на един от кафявите свещеници на Хитлер“. Боукарт от „Хюман райтс уоч“ каза, че тя „злоупотребява с религиозния си статут, за да разпространява лъжи“.

Според други тя е човеколюбец, който информира Запада, като поправя предубеденото медийно отразяване на събитията. „Тя търси истината за това, което се случва в Сирия“, каза установеният в Дамаск репортер на свободна практика Сафа Мохамед.

От своя страна монахинята каза, че прави най-доброто, на което е способна, макар да не е съвършена. „Аз не съм очакваният месия“, заяви тя. „Опитвам се да работя като човек“, каза Агнес-Мариам.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.