Референдум за гей браковете разделя хърватите в неделя

Хана и Ива са две хърватки, които живеят заедно от шест години и желаят да сключат брак. Едно желание, което има риск да се осуети от свикването в неделя в Хърватия на референдум срещу хомосексуалните бракове – инициатива, критикувана от местната гей общност като дискриминационна.

Това допитване, одобрено от парламента в началото на ноември, се организира по искане на колектив от консерватори, наречен „В името на семейството“, който събра под петиция близо 700 000 подписа.

Гласуващите ще трябва да отговорят на въпроса: „Подкрепяте ли вписване в конституцията на положение, постановяващо, че бракът е съюз между мъж и жена?“. В сегашната конституция няма определение на брака.

„Основно проблемът е, че държавата не ни признава и не защитава нашите семейства“, споделя Ива, 41-годишна преводачка от Загреб. „Живеем относително свободно в нашето малко гнездо, но като излезем оттам, всичко рухва“, казва тя.

Ива споменава положения на хомосексуални двойки, които законът не покрива, като въпросът за наследството в случай на смърт на партньора или взимането на решение в случай на сериозно заболяване на последния.

„Най-тежкото е това, че ни се забранява да имаме деца и през това време нашият биологичен часовник работи“, казва Хана, 40-годишна журналистка.

Според направено наскоро проучване 53 процента от хомосексуалистите в Хърватия – много консервативна страна с 4,2 милиона жители, от които близо 90 процента са католици – желаят да сключат брак и над една трета биха искали да имат деца.

Бившата югославска република, която се присъедини към ЕС през юли, измина дълъг път от първия си гей парад през 2002 г., когато участниците в шествието бяха нападнати от екстремисти. Оттогава отношението към правата на гейовете постепенно се подобри.

През 2003 г. Хърватия предостави на еднополовите двойки същите права като на хетеросексуалните двойки, живеещи в свободен съюз, включително нещо като признаване на общност на имуществото.

„Видимостта на хомосексуалните лица лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални в Хърватия значително се подобри през последните десет години“, заяви за АФП Любомир Мателян, активист за защита на правата на хомосексуалистите.

Гей паради се организират редовно, медиите се занимават по-често с въпроса и хомосексуалистите, които публично обявяват сексуалната си ориентация, са все повече.

Според проучване 37 процента от хомосексуалистите в Хърватия не крият сексуалната си ориентация. Но анкетата показва, че 74 процента от хомосексуалистите са жертви на някои форми на насилие и 17 процента са били жертви на физическа агресия.

„Вместо дискретни обиди, хомофобите използват вече по-фини методи като призивите за защита на семейството и традиционните ценности“, изтъква Гордан Духачек, писател и активист за защита на правата на хомосексуалистите, говорейки за референдума.

Правителството заедно с видни активисти за защита на правата на човека призоваха избирателите да кажат „не“ при гласуването в неделя на положение, което те определят като дискриминационно за хомосексуалната общност.

За сметка на това ползващата се с голямо влияние хърватска католическа църква, която публично определи хомосексуалността като „перверзия“ или като „увреждане“, призова последователите си да гласуват с „да“.

„Преди тази кампания и с присъединяването към ЕС ни изглеждаше, че обществото е станало по-толерантно и че Хърватия няма да позволи ние да се чувстваме като граждани втора категория“, отбелязва Ива.

„Каквото и да стане, ние ще продължим да се обичаме и ще имаме своите семейства, които никой, нито държавата, нито десните екстремисти няма да могат да ни вземат“, подчерта нейната партньорка Хана.

Според проучване 54 процента от избирателите казват, че искат да гласуват с „да“ в неделя на фона на 30 процента, които ще кажат „не“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.