Българите сте щастливи; бледи демократи болшевики – проблясъци от Фейсбук

Колаж от Фейсбук по снимката с момичето, което плаче пред полицая. Неизвестен автор.

Bilyana Gospodarska:
„Вие българите не осъзнавате колко сте щастливи“. Така ми каза един познат от Хонг Конг, който никога не е стъпвал в България. Бяха минали точно 5 години откак Британската корона върна територията на изконните владетели след 100-годишно управление. Мъжът – около 50-те по онова време, етнически китаец, със средно образование, управител на средноголяма фирма за търговия с лекарства. Усмихна се със загадъчна китайска усмивка на недоумението ми , и без и да се опита да спори заразказва:
„Наистина не познавам държавата ви, но дори и без да съм я видял ще твърдя, че съм прав. Роден съм толкова беден, колкото никой от вас в Европа не може да си представи. Имам 4 по-големи сестри. Баща ми беше амбулантен търговец на маркови писалки. В дните, в които търговията му вървеше, поне имахме какво да ядем. Когато се върнеше без печалба, биеше майка ми и сестрите ми, а те биеха мен. Живеехме в къща с три стаи с още две семейства. Ние заемахме средната стая, и затова нямахме прозорци. Сестрите ми не ходеха на училище. Тръгнаха на работа във фабриката още в ранна детска възраст, за да съберат пари да уча аз. Затова ме мразеха тогава, мразят ме и сега. Поне успях да завърша гимназия и благодарение на това намерих добра работа. Имам една дъщеря, която обожавам. Инвестирал съм всичко в нейното образование. Когато тя завърши гимназия, ще я изпратя в САЩ да продължи да учи. За европейски университет няма да ми стигнат парите.“
Докато го слушах си представях огромните дворове в богатите села край Пловдив и запустелите ниви и буренясали градини в Северна България.

Venci Micoff:
Вчера се докоснах до абсолютният връх на болшевизма, четейки пост на блед демократ, в който се казваше следното:
„Ако си абонат на Виваком, значи гласуваш за ДПС,

Коментар във Фейсбук на активно протестиращ.

ако пушиш цигари Булгартабак, значи гласуваш за ДПС,
ако пазаруваш от Технополис, значи си от ДПС.“
Пичове, вие сте идиоти! И освен че сте идиоти, сте вредни идиоти.
Освен това сте и болшевики и инфантили едновременно, за което вече няма никакво извинение.
Но да се пробвам и аз:
„Ако дишате, значи сте от БСП, понеже те са на власт,
ако гледате през прозореца, значи сте от ГЕРБ, щото един познат гербаджия има фабрика за дограма,
ако пиете вода, значи сте от ПП Зелените, щото те са за опазване на водата ни чиста…“
Перефразирайки горкият стар Вонегът, мога да кажа – „Не е задължително да си луд, за да живееш в България…Но все пак помага!“.
(Коментар към горното от Petko Bossakov: Май са сбъркали „Техномаркет“ с „Технополис“, но все тая, то и без това всичко е техно.)

Stephan Yankov:
Някаква зрителка на Нова ТВ се възмущаваше, че давали толкова много за Украйна, а нищо за нашите протести. Тя не разбира, че Украйна е последната надежда на протестърите да видят свалено правителство, па макар и чуждо.

„Кьорав авджия гръмна дете вместо чакал“ – гласи едно вестникарско заглавие тази сутрин. Като се има предвид вероятно трагичният повод за това заглавие, не мога да си представя защо вестникарите са решили да му придадат комичен смисъл с турцизмите.

Manol Glishev („ранобуден студент“):
Точно така, съзнателно и публично приканвам към насилие срещу така наречената „държава“ и нейните представители като единствен изход от безизходицата в страната.

Манол Глишев, от ранобудните студенти. Снимка: личен профил във Фейсбук

И не, не уважавам българските органи на реда, воглаве с гнусния Йовчев и сродния му Цецо Цветанов. Тук-таме по случайност е останал по някой нормален полицай, който направо трябва да напусне отвратителното си работно място.

Украинците и турците знаят как и защо се протестира. Българите се оказват мишоци. Срамота. „Мирен протест“, „не на насилието“, „сакън да не стане кръвнина“, „провокатори“, „полицията е с нас“, „диалог“, „ама какво следва“, „оставката не ни е цел“ и други малодушни приказки се чуват, докато проклетата власт ни се качва на главите.
Целият състав на 42-то „Народно“ събрание е за затвора, а конкретно кабинетът, част от банкерите и всички парламентарно представени партийни шефове – за адски дълъг срок.
Това без сблъсъци с миризливата милиция не може и няма да стане. А ако не стане, тук ще си бъде губерния, от която всичко свестно ще се изнесе. Който твърди друго, волно или неволно вреди на България, защото с мирни протести се докарахме доникъде.

Bogomil Bonev:
Те са мятали доматки, за да не се разделя полицията на криминална и охранителна, а само на изтрезвителна :) (б. р. – коментар по новината за протеста срещу проектозакона за МВР със заглавие „Задържаха студенти, замеряли сградата на МВР с домати и счупили прозорците“)

Снимка, която Бойко Борисов пусна в страницата си във Фейсбук, в отговор на интервю на Стоичков. Бившият му приятел каза, че народът не е прост да върне Борисов на власт и обеща разкрития за него.

Plamen Darakchiev:
Няма ли да си харесаме и ние щаб? Например Партийния дом? Много е стратегическо мястото. Плюс това от там може да се контролират подземните тунели. (б. р. – коментар по новината „Кметството на Киев е окупирано и вътре се намира „Революционният щаб“)

Дано утре българските полицаи последват добрия пример. И да раздигнат сами загражденията около сградата на Народното събрание. Още по-добре ще е да го направят днес, до край на деня. (б. р. – коментар по новината „Протестиращите в Киев превзеха правителствения комплекс“)

Mira Badjeva:
Отговарям на Асен Генов тук, на моята стена, защото нямам навика да се натрапвам в чужди пространства. А пък той е посветил на участието ми в bTV тази сутрин дълъг коментар с преки въпроси към мен – на неговата стена.

Константин Голев (вдясно), един от авторите на видеоклипа с пияните професори и блогърът Иво Мирчев (до него) в студиото на Нова ТВ защитават направеното от „ранобудните студенти“.

Затова да почнем оттам, Асене, че аз съм журналист. Защитила съм с 23-годишен труд позицията си да коментирам случващото се на обществената сцена в България. Уволнявали са ме, рекетирали са ме и са ме „страхували“. Не съм правила компромис с работата си и каквото съм мислела, съм го писала и казвала. Освен това съм свободен човек и винаги съм се стремяла да осигурявам свободна територия за изразяване на различни и непопулярни мнения – и ти много добре го знаеш. Затова, Асене, не ми харесва да ми държиш сметка какво и защо съм казала – написах мнението си във фейса преди няколко дни, казах го ясно в ефира на bTV преди малко. Какво още искаш – да ти се отчета лично на стената ти – като привикана от партийния секретар? И защо ти е това? Но все пак ще ти отговоря – защото се познаваме от повече от 26 години.
Та, питаш ме каква е разликата между журналистическото разследване и това видео на „ранобудните“ (б. р. – разпространението кадри с пияните професори). Разликата е голяма: журналистът е част от обществения договор – той има някои права във връзка с този договор, включително и да снима хора, които не са дали съгласието си да бъдат снимани (което по принцип е в разрез с конституцията), но има и задължения. Той трябва да провери източниците си, трябва – ако има засегната страна – да й даде възможност да се защити, да осигури равнопоставеност на гледните точки, той трябва да съблюдава определени етични правила и да не допуска съзнателно унижаване, публично издевателство или площаден линч на падналия, на прегрешилия. Дори той да е престъпник. (Употребата на алкохол е престъпление според Зелената книга на Кадафи, но не и според Наказателния кодекс в България).
А какво направиха ранобудните? Възползвайки се от едно човешко падение, продуцираха клипче, изпъстрено със злорад присмех, песнички и субтитри, снимки в гръб и откровено наритване на падналия. Това не е документалистика, нито журналистическо разследване. Направиха го така, както биха го направили в някоя жълта медия или в някоя партийна централа за целите на черен пиар.
Казах го достатъчно много пъти – не оправдавам професорите, те трябва да си понесат административните санкции и да си вземат поука. Но стореното от студентите също не бива да се отминава с лека ръка – именно заради заявката им, че са носители на „нов морал“. Морал е способността да различаваш добро от зло. Добро означава да зачиташ човешкото достойнство, чуждата свобода, да проявяваш съчувствие, емпатия. В скалата на студентските ценности кое стои по-високо – достойнството на всеки отделен човек или редът? Смятам, че първото е по-важно. На свободната територия на мисълта и духа (какъвто е всеки Университет) кое е по-ценно – правото да се бунтуваш (както правят студентите – също с цената на нарушаване на реда) или правото да имаш избор (за начина си на живот – стига да не вредиш на другите пряко)? За мен и двете са равнопоставено важни.
С това приключвам темата, защото мисля, че говорих достатъчно и не искам повече да досаждам. Приеми, че съществува мнение, различно от твоето – може да не ти харесва, но си е мое (да не говорим, че не само аз мисля така). Разрешавам ти да ме обявиш за „ненадеждна“ и за „враг на революцията“ – ако това ще ти хареса. Компанията на „неправилните“ коментатори започва да ми харесва все повече на фона на „правилните“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.