„Дейли телеграф“: Българите знаят, че могат да работят във Великобритания, ако искат

Българите знаят, че могат да работят във Великобритания, ако искат, пише вестник „Дейли телеграф“.  Всеки българин, който е гладен, жаден и иска да напусне страната, може да позвъни на вратата на Антони Йорданов, разказва британският ежедневник в материал от София.

Авторката Хариет Александър отбелязва, че 49-годишният бизнесмен с коса на опашка притежава 10 компании, недвижима собственост в Обединеното кралство и през годините е изпращал 200 българи всеки месец в Европа. Там те извършват работа, която другите не искат.

„Всички те казват същото: искаме да работим, времената са тежки и няма пари“, казва Йорданов. „Затова им помагам да намерят работа“.

Голяма част от бизнеса на Йорданов почива на изпращането на строителни работници в Германия и Белгия, но той изпраща и медицински сестри във Великобритания. За тях има търсене и не са в списъка на професиите, за които е необходимо разрешително за работа – „далеч по-малко проблеми, отколкото строителите“, казва той мрачно.

Йорданов не се съмнява в думите на българския посланик в Лондон Константин Димитров, че от 2007 г. не е била отхвърлена нито една молба на българин, желаещ да работи във Великобритания. „Мисля, че е широко известно, че всеки който иска да работи във Великобритания, може да намери начин да го направи“, подчертава той.

Британският премиер Дейвид Камерън влезе в сблъсък с Брюксел по темата за имиграцията по време на срещата на европейските лидери във Вилнюс снощи, коментира друг британски вестник, „Дейли мейл“.

Британското правителство признава, че не може да направи много, за да намали стимулите за имигрантите от по-бедните европейски страни да се заселват на Острова, отбелязва изданието.

Камерън обаче порица като „неуместна“ забележката на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор, който заяви, че опитът на Лондон да ограничи достъпа на мигрантите до социални придобивки може „да представи Великобритания като злодея на Европейския съюз“.

Британският премиер напомни на Андор, че като чиновник, заплатата му се плаща от европейските данъкоплатци, включително британците. Това е намек, че Андор трябва да бъде уволнен, смята „Дейли мейл“. Вестник „Гардиън“ също отбелязва оплакванията на Камерън от Ласло Андор.

Британската министърка на вътрешните работи Тереза Мей от своя страна призна, че докато има „огромни разлики“ в равнището на доходите, хората от бедните страни ще имат стимули да емигрират към Великобритания, пише още „Дейли мейл“. Това поставя под натиск британската социална система и отнема най-талантливите хора от тези страни, подчерта тя.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.