Германия открива пътя за двойно гражданство за младите турци

Франс прес

Германия се очаква да даде възможност на младежите, родени на нейна територия от родители чужденци да придобиват двойно гражданство, съгласно правителственото споразумение, постигнато между консерваторите и социалдемократите в сряда – мярка, насочена преди всичко към децата на турски имигранти.

Водещо обещание в предизборната кампания на Социалдемократическата партия, въвеждането на двойно гражданство в една страна, исторически белязана от принципа на „правото на кръвта“, дълго време бе отхвърляно от консерваторите на Ангела Меркел.

Накрая те отстъпиха в голяма степен по време на петте седмици преговори с цел съставяне на правителство на „голяма коалиция“, които приключиха в сряда след 17-часов маратон.

Съгласно споразумението лицата с родители чужденци, които са родени и израснали в Германия, ще могат да имат два паспорта: германски и този на техните родители.

За сметка на това лицата, родени в чужбина, ще могат да бъдат натурализирани, но като се откажат от националността си по рождение.

Например 19-годишен младеж, роден в Германия от родители турци, ще може да има двойно гражданство, но неговият баща, живеещ в Германия от 20, 30 и дори повече години, няма да има право на такова освен ако не се откаже от турския си паспорт.

Социалдемократическата партия, която се възползва от основната част на „турския вот“, желаеше първоначално да се приеме общ принцип за право на двойно гражданство.

„Това е ясен сигнал“, че ние сме задвижили тази мярка, каза със задоволство канцлерът Ангела Меркел, като призна в същото време, че „не е било лесно“ да се вземе това решение. „Ние казваме по този начин, че искаме тези млади хора. Те са част от нашето общество“, добави тя.

В Германия живее най-многочислената турска общност извън Турция, наброяваща около три милиона души, голяма част от които са родени в Германия.

От своя страна лидерът на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел подчерта, че „едно табу“ е било „разбито“. Консерваторите демонстрираха „невероятна смелост“, тъй като първоначалната им позиция бе „диаметрално противоположна“ на постигнатото споразумение, подчерта той.

Турската общност в Германия, една от представителните инстанции, заяви от своя страна, че е „много разочарована“ от това споразумение, което не променя нищо в положението на първото поколение турци, пристигнали да задвижат германските заводи от края на 50-те години на миналия век.

„Родителите и бабите и дядовците направиха много за тази страна. Това щеше да е признание за техния принос“, каза със съжаление председателят на Турската общност в Германия Кенан Колат.

Мярката би трябвало да сложи край на „задължението за избор“ Optionspflicht , действащо след приемането на реформа на кодекса за националността през 2000 г., която за първи път, въведе известна доза „териториално право“ в Германия.

Досега младите, родени след 1 януари 2000 г. от родители чужденци, но живеещи от най-малко осем години в Германия с безсрочно разрешително за престой, разполагат автоматично с двойно гражданство.

Но между 21 и 23-ия си рожден ден те трябва да изберат и да върнат единия от двата си паспорта.

Законът, влязъл в сила през 2000 г., предвижда освен това, че децата, родени между 1990 и 1999 г., могат да искат двойно гражданство, а след това трябва също да вземат решение преди да навършат 23 години.

Според Статистическата служба близо 30 000 младежи всяка година ще трябва да вземат решение за своето гражданство.

В една страна, която дълго време отказваше да се разглежда като земя за имиграция, макар че в нея живеят 10,7 милиона имигранти, споразумението, сключено между Социалдемократическата партия и Християндемократическия съюз, е насочено основно към младите турци от второто, дори третото поколение, наричани „Deutschturken“.

Гражданите на ЕС и на Швейцария могат в действителност да получат двойно гражданство след престой от осем години в Германия.

Двойното гражданство се толерира също, когато един гражданин не може да загуби своята националност по рождение, както например, когато той е иранец, мароканец или алжирец, с изключение на извънредни случаи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.