Дали у нас е като в Украйна?

В интернет се понесе възхищение от бунтовете в Украйна. „Виждате ли там, как атакуваха президентството с булдозер, а тук…” – такива жални реплики се четат тук-там из Фейсбук.

И хвърчат възгласи на солидарност между украинските и българските протести. Два протеста, една цел – Европа и ЕС. Такава комиксова картинка рисуват тукашните протестиращи.

А дали е така? В суматохата дойде новината, че в бунтовете в Украйна съборили паметник на Ленин. А, ама там още имало паметници на Ленин? Май наистина не е съвсем като тук.
По този повод из мрежата се мерна коментар на протестиращ, че предпочитал паметник на Ленин пред Орешарски. Е, това е. Дотам дойде положението, че някои сравняват Ленин с Орешарски.
Други най-сериозно твърдят, че у нас било по-зле от Украйна, защото тук, за съжаление, няма такива бунтове и т. н.

Ако трябва да сравняваме сериозно, разликите между България и Украйна са огромни. Най-напред, България вече е член на ЕС. И никой не поставя въпроса тя да излезе от съюза. Така че драматизациите на тази тема са смешни. Засега единствено има опасност антиевропейските настроения покрай бежанците и нелегалните емигранти да прераснат в политика на някоя партия, ако управляващи и опозиция не реагират смислено на проблема.

Но разликите с Украйна са още по-дълбоки. България е била най-верен сателит на Москва навремето, но все пак не е била република на СССР. И още – по исторически причини, още от около два века, Украйна е разделена на две. За едната половина съюзът трябва да е с Русия. За нея откъсването от Русия е толкова болезнено, колкото за другата половина откъсването от ЕС. И дори не става дума за откъсването от ЕС, а отлагане на преговорите за присъединяване в неопределено бъдеще.
Дилемата там изглежда неразрешима, може да завърши с разделяне на страната.

А у нас сега няма правителство или партия, която да иска България да излиза от ЕС. Това не пречи на тукашните протестиращи да се сравняват с борците за евроинтеграция в Украйна и да съчиняват фантасмагории за комунистически режим и евразийски съюз.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.