Ердоган „не пасва“ на САЩ

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Факт е, че икономическата криза и предизвиканите от нея проблеми ни карат да следим този мегавъпрос. Но съседният на Гърция район буквално ври и кипи и ще окаже своето влияние, ако продължи този безпрецедентен подмолен сблъсък между суперсилите Турция и Израел.

Разбира се, изненада би могла да предизвика констатацията, че Анкара носи отговорност за цялата тази ситуация.

Нещата обаче стоят точно така. И този извод не подлежи на обсъждане, защото фактите говорят красноречиво, а информациите от официални източници стоварват вината за тази „военна треска“ върху премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и върху шефа на турската разузнавателна служба, прословутата МИТ, д-р Хакан Фидан.

През май тази година Ердоган настоя д-р Фидан да участва в срещата му с американския президент Барак Обама и даже стигна до там да заплашва, че ще отмени визитата си във Вашингтон.

Случващото се през последните две години в района и по-специално в Сирия е резултат от плановете на този господин. Това е човекът, който управлява съседната държава в пълно взаимодействие с Ердоган, който сляпо му се доверява.

След срещата на Обама с Ердоган на 16 май, от американското правителство изтече сигнал за разочарованието на Вашингтон от начина, по който се държи турският премиер.

По време на визитата в САЩ Ердоган демонстрира невероятна „шарлатания“, настойчиво говореше, че ще посети лидерите на Хамас, поиска военна интервенция с участието на Америка в Сирия и продължи да обижда ръководителите на Израел.

Очевидно бе, че Ердоган прекали, макар че някои американски дипломати настойчиво говореха, че той е ръководителят на една светска мюсюлманска страна, имаща нужда от Америка, премълчавайки истината, че става въпрос за нов модел на ислямска „демокрация“, за смесица от деспотизъм и ислямизъм, зачитаща едни реално потъпквани демократични процеси.

Юнските събития на площад Таксим обаче замърсиха още повече атмосферата между Вашингтон и Анкара. Защото обзетият от фикс идеи и повлиян от остра клаустрофобия Ердоган, вярва, че зад демонстрантите се крият израелците и американците.

Става дума за теорията на Фидан, че ционистите и техните съюзници в САЩ искали да накажат Ердоган заради „високомерния подход“ на Турция към „убийците“ от Израел.

Атина и Никозия са си създали погрешно впечатление за отношенията на Обама с Ердоган. Това, че президентът и вицепрезидентът на Америка казват, че „ние бихме могли да се разберем с Ердоган по регионалните въпроси по-добре от всеки друг ръководител“, не означава на всяка цена, че отношенията са добри. Те не са…

Публикацията на в. „Уолстрийт джърнъл“ бе сигнал за очаквани ускорителни процеси в американско-турските отношения. Без заобикалки вече споменахме за ролята на шефа на МИТ при създаването на кризата в Сирия, подпомагането на терористите в района, а също и при двойната игра с Иран.

Турците смятат американците за наивни и вярват, че те са им „в ръцете“. Но публикуването на плана на шефа на МИТ и по-специално за неговата роля в подпомагането на Ал Каида, показва, че реалният сблъсък едва сега започва…

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.