Египет се опасява от връщане на авторитаризма

Франс прес

Безредици в Египет. Снимка: АП/БТА

Млади момичета зад решетките, осъдени на 11 години затвор, протест на неислямисти, разпръснат за първи път след свалянето на президента Мохамед Морси от армията – за два дни новата египетска власт успя да смае дори част от привържениците си.

Отвъд правозащитните среди, които повече от три месеца осъждат особено кървавите репресии над протестиращи привърженици на Морси, египтяните започнаха да заклеймяват връщането на авторитарното управление близо три години след падането на Хосни Мубарак. Несъмнено армията, която на 3 юли свали президента ислямист Морси и назначи временно правителство, продължава да се ползва с широка народна подкрепа. Без съмнение голямата част от египтяните жадуват повече за възстановяване на стабилността в страната със съсипана икономика, отколкото да проявяват загриженост за съдбата на онези, които смятат за шепа млади размирници.

Обнародван миналата седмица от временния президент закон, забраняващ всяка протестна проява, която не е одобрена от властите, обаче предизвика гневна реакция на улицата и дори сред привържениците на армията и светските активисти, които досега смятаха военните за по-малкото зло след едногодишното управление на Морси.

Откакто Морси бе свален, армията се впусна в безмилостни репресии срещу организираните от негови поддръжници протести. Тя бе подкрепена единодушно от медиите и от голяма част от населението, решено да затвори страницата „Мюсюлмански братя“. От 14 август насам бяха убити над хиляда протестиращи поддръжници на Морси, а хиляди бяха арестувани, което никак не трогна масата египтяни.

Тази седмица обаче полицията приложи навия закон и разгони с водни оръдия и сълзотворни гранати две демонстрации със скромна численост на младежки светски движения, арестувайки най-известните активистки в страната, след което ги освободи посред нощ на път сред пустинята, на 15 км от Кайро.

На тези мирни митинги беше критикуван новият закон за демонстрациите, както и член, разрешаващ на военните да съдят цивилни, оставен в конституцията, която беше в процес на преразглеждане.

По силата на същия закон, критикуван от правозащитни организации като погазващ свободите и предизвикал тревога у генералния секретар на ООН, египетските сили за сигурност задържаха в четвъртък вечерта една от знаковите фигури на продемократичното движение, Аля Абдел Фатах, обвинявайки го, че е свикал тези прояви.

Египетското правосъдие разпореди със същите мотиви ареста на Ахмед Махер – друг виден представител на бунта от 2011 г. срещу Мубарак.

Същата седмица ново решение наля масло в огъня на протеста: 14 млади поддръжнички на Морси бяха осъдени на 11 години затвор, а 7 малолетни бяха изпратени в изправително заведение, обвинени единствено в участие в протести в подкрепа на Морси и в това, че са членове на „Мюсюлмански братя“.

Малко по-късно Хамдин Сабахи – бивш кандидат-президент и един от най-ожесточените опоненти на Морси – писа в Туитър: „Призовавам временния президент Адли Мансур да се възползва от правото си да помилва осъдените на 11 години затвор момичета“.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ поиска „незабавното им и безусловно“ освобождаване, окачествявайки осъждането им като „силен знак, че за усилията на властите да смажат опозицията няма граници“.

Тежките присъди предизвикаха шок в Египет, дори в редиците на онези, които на 30 юни протестираха с милиони, настоявайки Морси да се оттегли от власт.

Според Мохамед Сайед, сервитьор в кафене в Кайро, „тази присъда казва на египтяните: Вие нямате никакви права“.

Според Гехад Гамал, служител в застрахователна компания, „тези присъди ни връщат в епохата на Мубарак, когато политическите права биваха потъпквани“.

Нови критики биха могли да задълбочат пропастта между ястребите и по-либералните в назначеното от армията правителство, на което бе възложено да промени конституцията и да организира през 2014 г. парламентарни и президентски избори.

Исандр Ел Амрани, директор на проекта „Северна Африка“ на Международната кризисна група, смята, че вместо да укрепи коалицията, това я прави по-слаба и тя губи подкрепа дори сред привържениците си.

„През последните три години полицейската жестокост беше един от важните фактори за политическата криза и този цикъл продължава“, предупреди той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.