Ислямът и рокът не се погаждат в Турция

Франс прес

Имамът певец. Снимка: от тв екрана

Ахмет Мухсин Тюзер е рок певец, но и имам от малко село в Южна Турция. Двойното му занимание е толкова оригинално, че вече е предмет на официално разследване, което трябва да определи дали ислямът е съвместим с тази форма на музикална изява.

„Очаквам заключенията от разследването, но каквито и да са те, аз ще продължа да правя музика“, каза 42-годишният религиозен служител за АФП по телефона от Пънаркьой, малка селска община, кацнала на брега на Средиземно море, близо до високо ценения курорт Каш, където той е роден.

Имамът на Пънаркьой свири рок от десет години. Но музикалната му страст привлече вниманието на висшестоящите религиозни власти през август, когато той се изяви за първи път пред няколкостотин зрители със своята група, наречена Фирок, по време на летен фестивал.

В момент, когато премиерът Реджеп Тайип Ердоган е обвинен, че иска да „ислямизира“ страната, властите от Главната дирекция по религиозните въпроси, всемогъща държавна институция, отговаряща за религиозните дела, започна разследване за този нестандартен имам.

През последните месеци премиерът на ислямо-консервативното правителство, което е на власт от 2002 г., ограничи консумацията и продажбата на алкохол и се обяви против смесените държавни общежития за студенти.

Инспектори от Главната дирекция по религиозните въпроси са разпитали имама в неговото село и са се срещнали с малката религиозна общност от около четиридесет души, за да проверят дали тези извънпрофесионални дейности не вредят на неговата професия и най-вече на представата, която създава сред вярващите.

Според Ахмет Мухсин Тюзер няма никакво съмнение. Неговите две дейности отлично се съчетават. Музиката му, подплатена със суфизъм – мюсюлманска мистична поезия, е насочена директно към турската младеж, която по думите му „се отдалечава днес от исляма“.

„Аз проповядвам в името на Бог и никой не може да ме критикува за това. Ако вие правите нещо в името на Бог, това може само да е благотворно“, заяви имамът с избръснато лице и дълга коса.

„Искам да покажа, че можеш да бъдеш мюсюлманин, да слушаш рок музика и да бъдеш модерен едновременно“, добави той . „Аз изпълнявам една мисия, която ми е поверена от Бога, една революция, една трансформация“, казва имамът.

Ахмет Мухсин Тюзер държи обаче да се дистанцира от грубите форми, които приема понякога рокът. Той съжалява за „по-скоро вредната представа, която тази музика внушава в света“ с косвените насоки към сексуалност и насилие.

Силен в своите убеждения, имамът певец се готви да издада първия албум на своята група. Рекламният видеоклип вече е готов.

На въпрос на АФП отговорен представител на Дирекцията по религиозните въпроси, контролираща 80 000-те джамии в Турция и нейните имами, които са държавни служители, отказа да съобщи предварително резултатите от разследването, което е в ход.

Резултатът ще стане известен в „следващите седмици“, посочи служителят, пожелал анонимност.

Ахмет Мусин Тюзер вече си имаше неприятности с неговите началници. През 1997 г., когато бе имам в джамия в Истанбул, тази необикновена личност подразни своите работодатели, като се ожени за туристка християнка Оона Мара.

„Моята жена прие исляма по свое желание няколко години по-късно“, обясни този баща на 11-годишен син. „Ислямът не ми позволява да я принудя да промени религията си“, отбелязва той.

Санкции или не, имамът обещава да продължи музикалната си кариера. „Ако ми кажат да прекратя кариерата си, ще ги съдя“, обеща той.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.