В Делхи „обикновен човек“ е изгряваща звезда на политическия небосклон

Абхая Шривастава
Франс прес

Предизборен плакат на Арвинд Кеджривал

Новата звезда на политическата сцена в Индия пристига със своята малка синя кола, която е в окаяно състояние и изскача от шофьорската седалка, за да поздрави привържениците си. Видът му е на скромен чиновник и той се движи без охрана.

Арвинд Кеджривал действително е бил чиновник до 2001 година, когато решава да напусне поста си на данъчен агент, отвратен от поведението на своите колеги, и се впуска в борбата срещу корупцията, което го прави известен.

Утре 16-те милиона жители на Делхи ще изберат свое местно събрание, а партията на Кеджривал „Аам Аадми“ ААП (Партия на обикновения човек) заплашва да разтърси политическата сцена на града, само година след създаването си.

Социологическите проучвания й дават най-малко 6 до 8 места, и дори до 30 от общо 70-те места в събранието.

През петте часа от предизборната си обиколка Кеджривал стои изправен в джипа кабриолет, с който кръстосва селата и оживените улици, със сгушени една до друга малки работилнички, бидонвилите с множество деца и приключва обиколката си до Делхийския университет.

При всяко спиране изнася кратки речи и получава цветни гирлянди. „Ако всички млади се обединят, могат да променят облика на страната“, казва той на група студенти, дошли да го приветстват. Половината кандидати на партията са под 30-годишна възраст.

При преминаването му неговите поддръжници танцуват под ритъма на музикални парчета, в които за политиците се пее, че са „дяволи кръвопийци“ и „крадци“. Раздават се и символите на партията – метла и бяла хартиена шапка във формата на лодка, каквато носеше Ганди.

Метлата символизира желанието за изчистване на корупцията от индийския политически живот. Малката шапка на Ганди напомня бащата на индийската нация и времето, „когато имахме честен политически живот в служба на обществото“, заяви Кеджривал пред АФП.

След напускането на чиновническата си длъжност Кеджривал се отдава на каузата да накара държавата да информира по-добре гражданите.

По-късно се включва към делото на бившия военнослужещ Анна Хазаре, който след 2010 г. развълнува политическия живот в Индия като направи няколко гладни стачки, настоявайки за приемането на закон срещу корупцията.

„Бяхме принудени да влезем в политиката, тъй като имаше устрем в подкрепа на борбата срещу корупцията и правителството обеща да приеме силен закон, но след това се отметна от думите си“, обяснява той.

Отношенията между двамата след това се развалят, но Кеджривал по това време вече си е спечелил името на политик с размах.

Популярността спечелва врагове

Партията му прилага тактика, станала известна благодарение на американския президент Барак Обама, а именно призивът за малки дарения, като имената на дарителите се публикуват на неговия сайт.

Партията успя по този начин успя да събере 200 милиона рупии (3,2 милиона долара), но правителството започна разследване за евентуално нарушаване на закона, забраняващ финансиране от чужбина.

Заедно с нарастващата си популярност Кеджривал си спечели и врагове сред управляващата партия Индийски национален конгрес, доминирана от династията Ганди и ръководена в Делхи от главната министърка Шейла Диксит.

Зетят на председателката на партията Соня Ганди, Роберт Вадра, описа Кеджривал с ирония като „човекът манго в една бананова република“ – игра на думи с названието „Аам Аадми“, което на хинди значи и „човек манго“.

Анализаторът от Центъра за политически изследвания в Делхи Пратап Бхану Мехта смята, че движението на Кеджривал е изключително свеж принос към индийската политика.

„Потенциалният пример, който може да даде евентуален успех на ААП в други градове, не трябва да се подценява“, пише той във в. „Индиан експрес“. Въпреки това той излага съмнения относно икономическата програма на кандидата.

Приоритетът на Кеджривал е обновяването на Делхи – „да живееш в Делхи в днешно време е толкова тъжно“. Той обаче не крие, че амбициите му са в национален мащаб.

„Очевидно искаме да изкореним корупцията от цялата страна, но въпросът е кога и как? Това са трудни въпроси“, казва той.

„Ако корупцията може да бъде спряна, то ние ще имаме по-добри пътища, повече електричество, по-добро преподаване и по-добра система на здравеопазване“, отговаря той на тези, които го критикуват, че има само една кауза – борбата срещу корупцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.