Янукович – човекът, донесъл размирици в Украйна

Франс прес

Виктор Янукович. Снимка: правда

Президентът Виктор Янукович е човек, съпроводен от скандали и размирици: през 2004 г. победата му с измами в президентските избори доведе до Оранжевата революция, а днес стотици хиляди украинци се надигат срещу неговия отказ да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

Шейсет и тригодишният почти двуметров гигант с масивна фигура, спонтанен и прям, е рускоезичен и русофил подобно на родния си регион – индустриалния Донбас в Източна Украйна, където през постсъветските години се вихрят безмилостни криминални войни.

Въпреки подкрепата на руския президент Владимир Путин, Янукович все пак бе пометен от Оранжевата революция, която доведе на власт прозападни сили, съперничката му Юлия Тимошенко стана премиер, а Янукович изгуби сякаш завинаги доверието на 46-милионната страна, застанала на портата на ЕС.

Подпомогнат от американски пиар съветници, той обаче успя да блесне с нов имидж. Подобри своя украински – официалния език на страната, засенчен от руския през съветската епоха, и спечели президентските избори през 2010 г., като надви харизматичната си съперничка Юлия Тимошенко.

„Той е човек, способен да се учи, да се усъвършенства, било то в украинския или в държавното управление“, отбелязва Тарас Чорновил. Син на украински националистически водач, той оглавява предизборния щаб на Янукович, после става депутат от неговата партия.

След като зае президентския пост, Янукович положи усилени грижи за публичния си образ – представяше се се като бранител на демократичните ценности и независимостта на Украйна, демонстрирайки воля за сближаване на страната с Европейския съюз.

Старанията му дадоха плод: едва допреди седмици в него виждаха вече не „човека на Москва“, а новооткрития творец на европейското бъдеще на Украйна, очакваща да подпише в края на ноември историческо споразумение за асоцииране с ЕС.

Броени дни преди церемонията обаче – след забулени в тайна посещения при Владимир Путин, Виктор Янукович се отказа от сключване на договора под очевидния натиск на Русия.

Последваха гигантски проевропейски демонстрации в Киев, разпръснати с насилие – със сълзотворен газ и шумови гранати, които раниха стотици.

Нещо небивало за Украйна, която за разлика от други бивши съветски републики бе виждала след разпадането на СССР само мирни демонстрации, като най-ярък пример бе Оранжевата революция.

Още преди бруталните репресии властта взе да загърбва свободата на печата и на събиранията катопример за това е най-вече присъдата срещу Юлия Тимошенко – седем години затвор за злоупотреба с власт. Опозицията съзря в процеса отмъщение от страна на Янукович; той стана причина за тежка криза в отношенията между Киев и ЕС.

Охладнелите връзки с европейците обаче не означават, че украинският президент се чувства твърде сигурен пред своя „наставник“ Владимир Путин.

„Янукович е смятан за проруски политик, но никога не е бил такъв. Беше го страх от Путин“, обяснява Тарас Чорновил.

„Путин, според когото „Украйна и Русия представляват един и същ народ“, е заплаха за Янукович. Откаже ли се той от евроинтеграцията, Русия ще го погълне“, изтъква аналитикът Олексий Гаран.

Президентското управление на Янукович улесни въздигането на „Семейството“ – мощния политическо-финансов клан, чрез който негови близки предполагаемо трупат богатства, използвайки влиянието на държавния глава и корупционни средства. В клана влизат например синът на Янукович Олександър и първият вицепремиер Сергий Арбузов, 37-годишен.

Опозицията и медиите в Украйна неспирно заклеймяват президентския вкус към разкоша – критикуват по-специално луксозната му резиденция „Межигиря“ край Киев, поддържана въпреки кризата в страната.

Обширното имение на площ от 137 хектара, някога официална резиденция, според печата се контролира вече от частни структури, собственост на президентски приближени.

Останал сирак на двегодишна възраст, Янукович е отгледан от баба си в крайна бедност. На младини излежава три години в затвора за обир и нанасяне на телесни повреди; по-късно съдимостите са отменени.

„Най-силната му фобия е страхът да не бъде убит от свой“, разказва Тарас Чорновил.

Работи като механик, после става шеф на транспортно предприятие, след което е назначен за губернатор на Донецка област – през 1997 г., когато районът кипи от междукланови битки и уреждания на сметки във връзка с контрола върху местните металургични заводи. През управлението на президента Леонид Кучма е министър-председател (2002-2004 г.).

Съпругата на Янукович Людмила, обсипана с подигравки заради гаф, допуснат на митинг от времето на Оранжевата революция, оттогава на практика не се показва никъде.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.