Янукович е отхвърлен и от Брюксел, и от Москва

Протестите в Киев. Снимка: от тв екрана

Трима бивши президенти на Украйна – Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, подкрепиха днес проевропейските протести, предаде Франс прес. „Изразяваме нашата солидарност с мирните действия на стотици хиляди млади украинци“, пишат тримата в отворено писмо. „Дълбоката политическа криза, която се разразява в Украйна, може да има сериозни последици за териториалната й цялост, за нейния суверенитет и независимост“, предупреждават Юшченко, Кравчук и Кучма.

„Евромайдан-2013“ изгуби малко от своята революционност и стана малко по-политизиран, отбелязва „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

Хиляди митингуващи все още протестират край правителствени учреждения, но центърът на конфронтацията се измести в кабинетите на властта, пише вестникът. Днес Върховната рада ще разгледа въпроса за оставка на правителството.

Според изданието президентът Виктор Янукович ще подкрепи решението на парламентарното мнозинство. „Съдбата на кабинета в крайна сметка зависи от държавния глава. Ако той мълчаливо склони за вот на недоверие, за оставка на правителството може да гласуват не само колебаещите се, но и някои депутати от Партията на регионите“, най-влиятелната в Украйна, прогнозира „Комерсант“.

Оставката на кабинета обаче ще е нож с две остриета. От една страна, Янукович ще има възможност да хвърли върху премиера Азаров и министрите му вината за непопулярните решения – отказа на Киев да подпише договор за асоцииране с ЕС и силовото разпръсване на митинга в столицата преди три дни. От друга страна обаче за президента идва моментът на истината – украинците изчакват да видят как ще се държи в критичната ситуация. Или ще демонстрира, че е готов да издържи удара и да отвърне на опозицията с решителна съпротива, или ще избере да прави отстъпки и ще жертва членове на екипа си, разсъждава всекидневникът.

Според него вторият вариант ще означава победа на опозицията, но едва ли ще я задоволи напълно. Вчера лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко заяви, че оставката на кабинета не стига за излизане от политическата криза – необходимо е пълно „рестартиране“ на системата за държавно управление.

Освен това да жертва своя премиер ще означава за Янукович да капитулира, смятат цитирани в статията експерти. И политическите му противници, и регионалните лидери, и силовите шефове, и обикновените украинци ще усетят, че президентът е слаб, и ще гледат на него като на властник, който „си е изпял песента“. Това ще лиши и Янукович, и Партията на регионите от шансове за победа в следващите избори, а те почти безспорно ще са предсрочни, добавя „Комерсант“.

Поне до вчера украинската страна се опитваше да превърне всички преговори в тристранни – с участието на Русия, посочва дипломатически източник на „Независимая газета“. ЕС обаче не приема, смятайки, че Русия е повлияла върху решенията на украинската власт, довели до сегашната криза.

ЕС и Русия вече размениха мнения, заявява във вестника украинският експерт Володимир Горбач. „Едва ли е обсъждан въпросът какво да се прави с Украйна. Според мен обаче и Брюксел, и Москва са стигнали до извода, че с Янукович не може да се работи – той не е сигурен партньор. Президентът на Украйна изглежда вече е в изолация. Неслучайно не го виждаме, не го чуваме и не знаем къде се намира“, изтъква аналитикът.

Според него каквито решения и да взема Янукович, хората на улицата няма да ги изпълняват, защото вече не смятат за легитимен държавния си глава.

„Украйна може да повтори съдбата на България и да се превърне в колония под политическото управление на Европейския съюз“, прогнозира в заглавие „Комсомолская правда“.

Българският опит според вестника е показателен за влизането на една източноевропейска държава в Евросъюза. „Процъфтявала някога, страната, виждана от туристите само по плажовете и в храмовете, ти се вижда съвсем различна, само се отбий по-надълбочко, сред народа“, твърди той.

Специална кореспондентка на изданието, посетила България през май, описва хората като „шокирани от бедност“. Българите „дори се престрашават да се самозапалят от безизходица“ и прекарват „десетки години“ в просия, тъй че „изразяват недоволството си по улиците без капка притеснение“.

При все това „Комсомолская правда“ признава, че „благоденствието е свършило за България естествено не с влизането в ЕС“. Напомня „дългогодишното сътрудничество със Съветския съюз“, последвалия „провал на външноикономическите връзки“ и „трудностите с управлението на промишлеността“. Същевременно критикува „нахлулите в страната икономисти либертарианци – последователи на една от най-безчовечните теории, отричаща напълно социалната държава“.

В интервю за Блумбърг първият руски вицепремиер Игор Шувалов напомни за тежкото положение на украинската икономика и открито намекна, че ако подпише ангажименти за влизане в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан), Украйна може да получи по-приемлива цена за доставките на руски газ, също и по-различни условия за плащанията и митата. Той даде за пример Армения, на която се дава преференциална цена на газа срещу подписване на целия пакет от споразумения за Митническия съюз, пише „Утро“.

Според изданието Шувалов е назовал цената за спасяването на Украйна от икономическата криза – стопанска подкрепа срещу вземане на политическо решение.

Русия обаче май закъсня с това предложение, заявява „Утро“ и обяснява, че на Янукович днес не му е до включване в Митническия съюз – целта му е да запази президентския пост, а може би и личната си свобода, поне до изборите през 2015 г. Снощи той вече помоли шефа на Европейската комисия Жозе Барозу да приеме украинска делегация, за да обсъди подробности по бъдещото споразумение за асоцииране на Украйна в ЕС. Освен това обеща да разследва силовите действия на полицията срещу привърженици на евроинтеграцията и да информира обществеността.

Еврокомисията изрази готовност да приеме делегация от Украйна. И твърде вероятно Янукович няма да има друг избор, освен да стартира украинската евроинтеграция. Междувременно украинската опозиция ще се опита да вземе цялата власт в страната – очакват я още много изпитания. Може би ще се наложи Киев пак да преговаря с Москва за газа и други икономически аспекти. При всяко положение обаче Украйна няма да се изправи пред дилемата на избора между ЕС и Митническия съюз, заявява „Утро“.

Още по темата: Опозицията в Украйна изгуби възможността да смени властта по мирен път

„Недостиг на недоверие към правителството в Украйна“ попречи на опозицията да прокара вчера в парламента вот срещу кабинета, пише руският в. „Комерсант“.

Според украинските закони нов опит за вот на недоверие към правителството е възможен чак една година след провала на предишния. Съответно противниците на президента Виктор Янукович губят възможността да сменят властта в страната по мирен път чрез действащите институции. Остава им да се осланят на енергията на революционните маси – десетките хиляди демонстранти, взели фактически под контрол центъра на Киев, смята изданието.

Неуспехът на опозицията във Върховната рада показа, че управляващата Партия на регионите се отърсва от първия шок, сплотява редиците си и е готова за съпротива. При това управляващите още не са задействали основния си ресурс – според експерти Янукович може при нужда да привика в Киев свои „фенове“ от лоялни към него източни и южни региони на Украйна. Така властта ще демонстрира пред Европа, че едва част от украинците са против своя президент, но поне половината не са съгласни с исканията и методите на „Евромайдана“, добавя „Комерсант“.

Претърпели загуба в парламента, опозиционните лидери призоваха хората да тръгнат към президентската канцелария с искане Янукович да използва правото си да прати кабинета в оставка. Но държавният глава вече бе заминал на посещение в Китай, отбелязва „Независимая газета“.

Вчерашните събития не са победа на властта – те само показаха на демонстрантите, че нито те, нито опозицията нямат легитимен начин да влияят върху властите. А „хората бяха излезли на масов протест тъкмо защото са лишени от свобода на словото, на мнението, на избора, защото властта използва закона в свой интерес“ – значи „протестът ще стане още по-ожесточен“, коментира украинският експерт Костянтин Матвиенко.

След силовото разпръсване на демонстранти тези дни украинците вече не смятат за легитимна своята власт, обобщава колегата му Виталий Бала. Според него най-добрият изход ще са предсрочни избори на президент и парламент, също и формиране на ново правителство.

Междувременно чиновниците в Киев се надяват да убедят ЕС, че са необходими тристранни консултации за положението с участие на Русия. А вчера премиерът Азаров заяви: „Протегнахме ви ръка, но ако видим в отговор юмрук, предупреждаваме ви, че имаме достатъчно сили“. Киев не изключва силов сценарий с непредсказуеми последици, посочва „Независимая газета“.

Опозицията настоява ЕС да наложи санкции на днешните власти в Украйна, пише „РБК дейли“. Изданието цитира европейски дипломат, говорил пред в. EUobserver. Според него, ако насилието в Украйна ескалира, редица европейски страни може например да замразят банковите сметки на хората около Янукович.

ЕС впрочем няма желание да изостря ситуацията и едва ли ще има някакви санкции, уточнява източникът – „никой не иска Украйна да се превърне в Беларус“.

Европа, напротив, „е готова още сега да направи иономически отстъпки на Украйна, но за целта са потребни реформи в икономиката, а Янукович не е съгласен“ и въпросът опира до „положението в страната като цяло – нивото на демократизация, корупцията и т. н.“, заявява за всекидневника киевският аналитик Олександър Вишняк.

Силите извън Украйна, стоящи зад киевските протести, са изплашиха много силно от възможността страната да се преориентира към Изтока. И ще сторят всичко, за да не допуснат това. Дошъл е моментът на истината, моментът за борба, коментира пред „Вечерняя Москва“ Максим Шевченко от Съвета за развитие на гражданското общество и човешките права към президента на Русия. Същевременно „Русия трябва да спре украинофобията в руските медии“, добавя политологът.

Запитани на сайта на „Московский комсомолец“ как ще приключи според тях кризата в Украйна, повечето читатели (55,45 на сто) отговарят: „Всичко ще си остане, както преди“. „Влизане (на Украйна) в ЕС и оставка на президента Янукович“ очакват 24,87 процента, а членство на страната в Евросъюза и оставка на кабинета – 19,67 на сто от участниците в анкетата.

Политическата криза в Украйна

„Украинският президент защитава позицията си в обстановка на протести“, е заглавието на в. „Ню Йорк таймс“. Дори след като хиляди протестиращи изпълниха площад „Независимост“, блокираха сградата на Министерския съвет и продължиха да искат оставката му, президентът на Украйна Виктор Янукович защити отказа си да подпише споразумения с ЕС, като заяви, че е близо до договаряне на по-ниски цени на природния газ от Русия и прикани опозиционните политици да изчакат президентските избори през 2015 г., за да му отправят предизвикателство, пише вестникът.

За мнозина в Украйна не е ясно дали спокойното поведение на Янукович се дължи на огромна самоувереност, на скъсване с действителността, или на съчетание от двете. Други политически лидери в страната признаха, че властите са изправени пред тежко гражданско неподчинение, включително при окупацията от протестиращи на киевското кметство и разположената в съседство сграда на синдикатите, както и блокирането на сградата на правителството, което попречи на водещи официални лица да стигнат до офисите си, отбелязва изданието.

Изказванията на Янукович са знак, че той се обръща още повече към Русия за помощ. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че събитията в Украйна му приличат повече на погром, отколкото на революция. Русия упражнява голям натиск да убеди Янукович да се откаже от политически и търговски споразумения с ЕС, заплашвайки с търговски санкции, които могат да разорят украинската икономика, пише „Ню Йорк таймс“.

„Украйна не се нуждае от нова революция“, е заглавието на редакционна статия във в. „Вашингтон пост“, който обръща внимание на съпоставката на сегашните протести в Украйна с „Оранжевата революция“ от 2004 г. И двете са насочени към един и същи човек – президента Виктор Янукович, който преди девет години бе обявен за победител във фалшифицирани избори, а сега предизвика безредици, като обърна гръб на споразумение за асоцииране с ЕС. Украйна обаче няма интерес от нова революция. Нужен е мирен политически процес, който съблюдава конституцията на страната, пише вестникът.

Украйна може да стане един от стълбовете на ЕС, пише в редакционна статия в. „Гардиън“.

Това е голяма страна с богати селскостопански и други ресурси, добра индустриална база и многобройно и добре образовано население. След време тя би могла да се присъедини към Германия, Франция, Испания, Великобритания, Италия и Полша във „висшата лига“ на ЕС по отношение на площта, населението и икономическото значение. Отговорът на въпроса дали Украйна се е изплъзнала на Европа отчасти зависи от народа на Украйна, който излезе на безпрецедентно големи за последните години протести, пише вестникът.

Демонстрациите одързостиха опозиционните групи и очевидно разтърсиха украинското правителство, като няколко души вече напуснаха партията на президента. Янукович обаче вероятно най-много се тревожи от широкото улично противопоставяне. Гневът от решението му да се откаже от търговско споразумение с ЕС е знак, че на значителна част от украинците им е омръзнало не просто от Янукович, а от всички провалили се некомпетентни политици и бизнес лидери, които пропиляха възможностите на Украйна в годините след разпадането на Съветския съюз, пише изданието.

Демонстрантите отхвърлят не просто един човек, а една система, или може би по-точно казано липсата на система. Достатъчно им е само да погледнат отвъд границата в благоденстваща и подредена Полша, за да видят къде можеха да са сега, ако имаха различни лидери, различни нагласи и различни ментори. Главният ментор, разбира се, е Русия, която така и не прие напълно раздялата с Украйна, пише „Гардиън“ в редакционната си статия.

Ако украинският президент е смятал, че отстъпването пред Русия е лесният вариант, многолюдните митинги на площад „Независимост“ в Киев през уикенда му показаха мащабите на грешката му. Всъщност решението на Янукович да се откаже от споразумението за асоцииране с ЕС, което се очакваше той да подпише в Литва в петък, предизвика най-масовите протести в Украйна от „Оранжевата революция“ през 2004 г., пише в. „Индипендънт“ в редакционна статия.

Огромен брой хора смятат, че страната им трябва да укрепи връзките си с Европа и че внезапното противопоставяне на правителството им може да се обясни само с финансовите и политически интереси на членовете му. В неделя по улиците на Киев преминаха в шествие 350 000 души с транспаранти с надпис „Украйна е Европа“ и скандирайки „Престъпникът вън!“ (имайки предвид президента), пише вестникът.

За мнозина, на които е омръзнало от слабата икономика и сбърканата политика на Украйна, егоистичното ориентиране на Янукович на изток се оказа последната капка. И това, което изглеждаше като лесна победа за характерния за Путин дипломатически бандитизъм, сега не е толкова сигурно. Възможно е дори преговорите с ЕС да бъдат възобновени, отбелязва „Индипендънт“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.