Свалянето на Асад може да е само началото

Докато “Ал Кайда“ става все по-силна в Сирия – и се стреми към „пълен контрол над освободените територии“, според нов доклад на разузнаването на сирийските бунтовници – умерените опозиционни сирийски лидери изразяват нов интерес към намирането на политическо решение на жестоката гражданска война. Но мирното споразумение може да бъде само прелюдия към нова война срещу терористите.

Този стремеж към политически преход в Сирия обедини освен това разнородна група от страни като Иран, Саудитска Арабия, Русия и САЩ. Без да вдигат много шум, тези страни се срещнаха на 21 ноември в Женева, за да обсъдят начините за предоставяне на хуманитарна помощ на хилядите цивилни, които са изправени срещу заплахата от глад през тази зима.

Преговорите се съсредоточиха върху предоставянето на доставки за цивилните, заклещени в капана на конфликта в три района – стария град на Хомс, в Централна Сирия, град Дарая, на около 10 километра югозападно от Дамаск и град Моадамия, на около 15 километра югозападно от столицата. Работната група, занимаваща се с въпроса за подпомагане на цивилните в тези райони, се координира от Валъри Еймъс, заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси.

Основите за водене на мирните преговори са налице. Но както винаги се случва в трагичния сирийски конфликт верската ненавист и политическата инертност изглеждат по-силни. Двугодишният провал на усилията да се намери изход от кризата води до това, което според наблюдатели може да стане хуманитарно бедствие през тази зима, в което ще загубят живота си десетки хиляди хора. Генерал Салим Идрис, командващият умерената Свободна сирийска армия заяви в интервю по телефона в понеделник, че е готов да се присъедини към преговорите за мир, наричани “Женева-2“ и предвидени за 21 януари догодина, ако сирийският режим се съгласи да вземе мерки, които да възстановят доверието, като например обособяване на коридор за доставки на хуманитарна помощ за обсадените райони.

Идрис не постави като предварително условие президентът на Сирия Башар Асад да подаде оставка преди началото на преговорите. Вместо това, той заяви, че оттеглянето на Асад трябва да стане в края на преговорите. Същата позиция изрази и Монзер Акбик, говорител на Сирийския опозиционен съвет, умерено политическо крило на сирийските бунтовници.

Идрис изтъкна заплахата, която представлява свързаната с  “Ал Кайда“  организация, известна като “Ислямска държава в Ирак и Сирия“ /ИДИС/. Генералът заяви, че тази група е много опасна за бъдещето на Сирия и посочи, че след оттеглянето на Асад Свободната сирийска Арабия ще бъде готова да се присъедини към редовната сирийска армия, за да се сражава срещу ИДИС. Доклад на разузнаването, подготвен за Държавния департамент от колеги на Идрис, обрисува ужасяващата картина на разрастването на ИДИС. Според този документ групата сега има 5500 чужди бойци, които формират гръбнака на ИДИС в нейните най-секретни операции.

Тези чужди джихадисти се набират в техните родини от мрежа, ръководена от боец, известен като Абу Ахмад ал Ираки. Щом стигнат в Сирия, тези бойци носят постоянно жилетки с прикрепени към тях експлозиви и са заплаха за всеки, който дръзне да се доближи до тях, се посочва в доклада на разузнаването. Най-опасни и най-варварски настроените от тези бойци на Ал Каида са около 250 чеченци, базирани в предградията на Алепо. Техните действия се координират от бунтовник, известен като Абу Омар ал Чечани, посочва докладът.

Към това ядро от чужди бойци трябва да прибавим и около 2000 новобранци, подбрани на идеологичен принцип, най-вече от северната част на Сирия. Други 15 000 бойци подкрепят групата безстрашно и безкористно. Сред тях са бойци от 14 сунитски племена в района на Рака и от 8 племена от Дейр аз Зур, и двете намиращи се в североизточната част на страната. „ИДИС прибягва до отвличания в района, в които е разположена“, предупреждава докладът на разузнаването. В затворите на групата се намират над 35 чужди журналисти, 60 сирийски политически активисти и над 100 бойци на Свободната сирийска армия. ИДИС освен това контролира ключови райони покрай турско-сирийската граница, където изчаква издебва удобни за отвличане жертви.

Идрис казва, че Свободната сирийска армия се опитва да води война на два фронта, сражавайки се с бойците на  “Ал Кайда“ на 24 места през последните 6 месеца, както и с армията на Асад. Твърди се, че ЦРУ обучава 200 бойци за Идрис всеки месец, въпреки че командирът не признава, че получава подобна подкрепа. Запитан относно американската препоръка за повече операциите от типа „удряй и бягай“, Идрис казва, че той лично съветва новобранците си да се сражават на малки групи и да поразяват конкретни цели, след което да се преместват на друго място, вместо да се опитват да контролират някаква територия.

Двата пътя за намиране на изход от сирийската криза – този на преговорите и този на сраженията – звучат добре по принцип. Но бунтовниците не бяха достатъчно силни, за да направят така, че който и да е от двата подхода да заработи, а САЩ не бяха готови да предоставят необходимата военна помощ в допълнение. Сега има повече подкрепа за мирно уреждане на кризата, което да бъде постигнато по време на конференцията “Женева-2“, но е ясно, че дори ако Асад напусне, се задава втора сирийска война срещу  “Ал Кайда“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.