Еврокомисията: Южен поток“ е незаконен, трябва да се предоговори

Еврокомисията е разгледала междуправителствените споразумения за изграждането на газопровода „Южен поток“ и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони.

Всички двустранни споразумения, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени, заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, предаде официалното издание на комисията ЕурАктив в сряда.

„Поради тази причина ние казахме на тези държави, че те имат задължения според европейските договори или договорите на енергийната общност и трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство”, добави той.

Изявлението на Борхард идва в чувствителен момент за взаимоотношенията между ЕК и Русия заради отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране в ЕС. То стана по време на събитие В ЕП, в което участваха високопоставени лица като заместник-енергийния министър на Русия Анатолий Янковски, вицепрезидента на „Газпром” Александър Медведев и сръбския енериен министър Зорана Михайлович.

Борхард обясни, че ако предоговарянето не е успешно, всички тези държави  ще трябва да денонсират споразуменията си с Русия. По думите му енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер е изпратил на руския енергиен министър Александър Новак писмо, в което го призовава да разгледа позитивно възможността за преразглеждане на сделките със засегнатите страни.

„Това, което мога да кажа, е че междуправителствените споразумения не може да са основа за изграждането и експлоатацията на „Южен поток”. Затова ако страните не започнат предоговаряне, ЕК има начините и средствата да ги задължи да направят това. „Южен поток” не може да работи съгласно тези споразумения”, настоя Борхард.

Три основни въпроса

ЕК официално обръща внимание на поне три основни въпроса относно сделките. Първият засяга това, че руската „Газпром” е едновременно производител и доставчик на природен газ и не отговаря на изискванията на третия енергиен пакет тези дейности да са разделени и поради тази причина не може едновременно да притежава транспортираната суровина и капацитета на мрежата.

Вторият визира недискириминационния достъп на трети страни до тръбата, който според ЕК трябва да бъде гарантиран.  Невъзможно е „Газпром” да има изключителни права на единствен доставчик. Трето, тарифната структура трябва да бъде конкретизирана.

„Дали е възможно да приемем изграждането на „Южен поток” и експлоатацията му при тези правила? Не знам, все още не знам”, каза официалният европредставител.

Борхард предупреди, че дори и предоговарянето на споразуменията да е успешно, работата по приспособяването на „Южен поток” към европейските изисквания ще отнеме време. „Не месеци, вероятно две години преди да постигнем това”, каза той.

„Това няма да е лесно и ще има нужда от много взаимно разбирателство, вероятно и някои нови идеи, които още не сме обсъждали, но мога да кажа на всички открито и честно, че газоповодът „Южен поток” няма да работи на територията на Европейския съюз, ако не отговаря на нашите закони”, подчерта Борхард. Той обясни пред изданието, че всички замесени страни са напълно информирани за това, което казва сега.

Неприятности за България

Съобщението на Европейската комисия ще създаде неприятности поне на две страни, през които ще минава „Южен поток”, пише ЕурАктив. България, която отвори своите врати за „Южен поток” през апил 2012 г. при предишното правителство, стана домакин на церемония по „първа заварка” на 31 октомври 2013 , а Сърбия стори същото на 24 ноември.  И двете страни са знаели, че промотират проект по споразумения, които Брюксел смята за незаконни.

Борхард не се ангажира със срок, в който страните трябва да предоговорят споразуменията си с Русия, но изрази надежда Москва да се съгласи на това. Русия обаче очевидно няма намерение да отваря наново сделките. Говорейки по време на срещата вицепрезидентът на ”Газпром” Александър Медведев подчерта, че „нищо не може да предотврати строежа на „Южен поток”.

Борхард обаче го репликира с думите, че ЕК трудно ще се съгласи Русия да си построи газопровода и след това й го поднесе с думите – сега всичко зависи от теб, ЕК, да намериш решение как ние да го експлоатираме.

Руският зам.-министър Анатолий Янковски, който се бе подготвил предварително с кратка реч, каза, че Русия няма да приеме това европейските правила да засягат трансгранични проекти като тръбопроводи, които не са разположени единствено върху територия на ЕС.

Той добави, че европейските закони не може да имат надмощие в отношенията между ЕС и Русия, които се ръководят само от международното право. С други думи, над междуправителствените споразумения, подписани от Русия относно „Южен поток”, има други законови норми, каза Янковски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.