Все повече европейци отиват да се бият в Сирия

Асошиейтед прес

Нова вълна от европейци се насочва към Сирия. Техният брой значително нараства през последните шест месеца, тъй като разказите за лесен живот и славно мъченичество ги привличат към бунта срещу Башар Асад.

Бунтовниците от Западна Европа, които са предимно млади мъже, са набирани чрез нови мрежи, урежда-щи пътуване и удобно настаняване в сърцето на бунтовническа територия, и подхранващи войнстваща форма на исляма, за която западни служители по сигурността се страхуват, че ще засили терористичната заплаха, когато бойците се върнат у дома.

Според правителствени и експертни данни, събрани от Асошиейтед прес, 11-те западноевропейски страни с най-големи контингенти от бойци в Сирия имат около 1200-1700 души сред бунтовническите сили. За сравнение – в края на пролетта приблизителните бройки от тези страни са били 600-800 души.

Увеличаването на числеността на бойците засяга особено Франция, Германия, Белгия и Швеция. То отразява все по-лесното пътуване до фронтовите линии в Сирия и въодушевените истории, разказвани от първата вълна европейски доброволци.

21-годишен датчанин се заинтересувал от Сирия главно покрай разпространявани в интернет видеозаписи на бунтовници, докато излежавал присъда за нападение и грабеж в затвор в Дания. Той направил две пътувания до Сирия, които продължили общо малко повече от месец. Мъжът каза, че карал камиони с по-мощи и превозвал хора, но никога не участвал в боеве. Въпреки това е публикувал в интернет снимки, на които е заснет с тежко въоръжение.

Той каза, че при третото си пътуване тази година бил спрян при паспортна проверка в Истанбул и върнат в Дания. Не била посочена причина, но според него времето, което прекарал с опозицията, привлякло вниманието на разузнавателната общност. Бил разпитван многократно от агенти на датското разузнаване, включително на летището в Копенхаген, след завръщането му от първото пътуване в Сирия.

Усилията за вербуване на хора като датчанина се увеличават. Организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, която е една от двете главни свързани с Ал Каида групировки, биещи се в Сирия, разпространява видеозапис, представящ батальон от британски бойци, „които ще говорят с други британски мюсюлмани, за да се опитат да ги мотивират, вдъхновят и привлекат“, каза изследователят в лондонския Международен център за изучаване на радикализацията (МЦИР) Шираз Махер. През последните седмици властите във Франция казват, че са разбили две мрежи от бивши бойци, завърнали се от Сирия, за да набират хора.

Няма правителствени данни за случаи на бивши бойци от Сирия, които да са създавали неприятности след завръщането си. Но Франция не може да забрави случая с френския младеж от алжирски произход Мохамед Мера, преминал обучение в Пакистан и завърнал се в Южна Франция, където през 2012 г. нападна еврейско училище и уби седем души. Оттогава френското правителство обяви за незаконно обучението в терористични лагери в чужбина.

САЩ също са разтревожени от заминаването на млади американци за Сирия. Но заради разстоянието и разходите броят на тръгващите от САЩ хора е доста по-малък: около 20 американски граждани според МЦИР.

За сирийските бунтовници привличането на свежи сили за сраженията става спешен въпрос, след като Асад печели победи в гражданската война с помощта на Иран и шиитската въоръжена групировка Хизбула.

И въпреки че нямат боен опит, европейците са силно пропагандно средство за бунтовническите сили, кои-то се опитват да покажат, че призивът им се разпространява по-надалеч от Близкия изток. Европейците имат допълнителен потенциал да набират пари на места, които са доста по-богати от Ирак, Афганистан и Чечения, откъдето произлизат и където са получили боен опит доста от другите чужди бойци.

Много, ако не повечето, са от имигрантски семейства второ поколение, дошли от страни извън Европа, с родители, които се определят като светски настроени и напълно интегрирани. Други – като датчанина – са хора, станали мюсюлмани, без да са имали връзки с исляма преди това.

Първите европейци, отправили се към Сирия, обикновено са направили това без подготовка – хванали са полет за Турция, взели са автобус и са се надявали на най-доброто. Именно така заминал на първото си пътуване 21-годишният датчанин, който пребивавал в бежански лагер и се натъкнал на хора, които му казали къде да отиде. Тези мъже се завръщат у дома или се свързват с приятели и познати чрез Скайп, Фейсбук, текстови съобщения, Ютюб или лични контакти, за да ги насърчат да последват примера им. Те уреждат пътуването и казват, че животът на боец в Сирия е удобен и изпълнен с военни приключения.

Кметът на белгийския град Вилворде Ханс Бонте каза, че сега заминаващите белгийци са по-млади – юноши, а не мъже в края на 20-те си години, а в списъците на изчезналите започват да се появяват моми-чета в тийнейджърска възраст. „Това е процес на следване на другите, които се опитват да убедят хората да отидат там. Те разправят, че там е забавно . . . че живеят във вила с басейн“, каза той.

Майка от Вилворде, чийто по-голям син вече заминал за Сирия, спяла на прага на дома си, за да не позволи 15-годишният й син да се измъкне, тръгвайки по стъпките на брат си, заяви Бонте. Една нощ тази есен момчето изблъскало майка си и заплашило, че ще я убие, ако му пречи да се присъедини към боевете в Сирия, след което се качило в чакаща отвън кола. Оттогава жената не е получавала вести от нито един от синовете си.

Сирийският заместник-министър на външните работи Файсал Мекдад каза, че правителството на Асад обсъжда въпроса със западни служители „и има сътрудничество“, но не посочи конкретни страни.

Властите се натъкват на тийнейджъри, които се опитват да се качат на самолети, като някои от тях носят големи суми пари в брой за бунта, каза говорителят на полицейските сили за сигурност Мартин Бернсен. „Разбира се, трудно е да се докаже къде отиват парите, затова се тревожим, че те отиват за свързани с тероризъм дейности“, заяви Бернсен.

Анализаторът Томас Хегхамер каза, че Сирия има тревожни прилики с Афганистан от 80-те години на 20 век, където младият тогава Осама бин Ладен бил сред хилядите мюсюлмани, биещи се със съветските сили. „Общият брой на заминаващите е толкова голям, че колкото и хора да се завърнат, почти със сигурност ще има значително число терористи“, каза той.

Неотдавнашни коментари на генералния директор на британската разузнавателна служба „МИ-5“ Андрю Паркър подчертават тези притеснения.

„Все по-голям дял от случаите, с които се занимаваме сега, имат някаква връзка със Сирия, като най-вече става въпрос за лица от Великобритания, които пътуват, за да се бият там, или се опитват да направят това“, каза Паркър в неотдавнашно изявление.

Махер, който поддържа редовна връзка с контингент от британци в Сирия, каза, че приятните снимки, показващи бойци, които си живеят живота в удобни къщи, разполагайки с цялата храна, която могат да изядат, и с всички оръжия, за които биха могли да си помечтаят, ще продължат да привличат все повече хора.

„Те пращат снимки, показващи лакомства и битки. Ти можеш да имаш всичко това там. Това не е живот, изпълнен с лишение. Ти получаваш този удобен живот в Сирия с възможността, с вероятността да умреш като мъченик“, заяви Махер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.