„Файненшъл таймс“: Ако искаш право на работа в чужда страна, същото важи и за чужденците в твоята

Българи и румънци отговарят във Фейсбук на антиимигрантската кампания. Снимка на Бербатов с текст, че след 64 години играч на „Мачестър юнайтед“ е отбелязал хет-трик на „Ливърпул“. „Да, това е имигрант“, завършва текстът.

Хората, които настояват да имат право да работят в чужбина, трябва да приемат, че договорката по този въпрос работи в двете посоки, коментира британското издание „Файненшъл таймс“.

Отворените граници на Европейския съюз доведоха до най-голямото преселение в Европа в мирно време, каза миналата седмица пред вестника Дейвид Камерън. Като британски премиер той би трябвало да е наясно с масовата миграция.

Само че никой в ЕС не мигрира повече от британците. Според доклад на Световната банка от 2011 г. извън страната си живеят 4.7 милиона британски граждани. Следват ги емигрантите от Германия и Италия с по около 3.5 милиона души, живеещи в чужбина, и Полша – с 3.1 милиона емигранти.

Разбира се, не всички британци са се преселили в други европейски страни – най-популярната дестинация за британските емигранти е Австралия. Мнозина са обаче и британците, установили се в друга страна в ЕС.

Камерън заяви, че в Обединеното кралство са дошли един милион централно- и източноевропейци. По данни на британското външно министерство в Испания са се заселили около 800 000 британци, а във Франция – 400 000, напомня всекидневникът.

Има достатъчно основания за имиграцията и за отварянето на границите на ЕС и ако не политиците, то най-облагодетелстваните от това – бизнес лидерите – би трябвало да го направят.

В някои отношения Камерън е прав. Не би трябвало просто да дойдеш от друга страна и да искаш помощи за безработица и жилище. За да получиш социални облаги, първо трябва да допринесеш за тях.

Така е редно. Също толкова редно е и обаче, ако искаш право да търсиш работа в чужда страна, същото да важи и за чужденците в твоята.

Причината за статията на Камерън е, че от 1 януари догодина – седем години след като страните им с присъединиха към ЕС – българите и румънците ще имат право да търсят работа навсякъде в съюза. След притока на поляци и граждани от други нови страни в ЕС, обществеността се тревожи от нов наплив.

Камерън твърди, че днешният Европейски съюз е много различен от този преди 30 години и се характеризира с големи разлики в благосъстоянието между отделните страни членки.

Преди 30 години Великобритания беше една от най-бедните държави в тогавашната Европейска икономическа общност. Свободната търговия и движение допринасят значително за обогатяването на страните и първата вълна имигранти от бившите комунистически държави в ЕС го доказа. Това важи и за Великобритания.

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей от своя страна заяви, че Великобритания иска да промени правилата за свободното движение на хора в ЕС.

Мей повдига въпроса защо националните правителства да не могат да въвеждат ограничения, ако броят на европейските мигранти достигне определен праг, съобщи ББС.

Мей подчертава, че планира да даде ясно да се разбере на срещата на вътрешните министри Брюксел, че механизмът за свободното движение трябва да се промени. Министърката посочва, че ЕС трябва да се възползва от възможността, предоставена от плана на британския премиер Дейвид Камерън, за реформа на ЕС и да се опита да разреши проблемите, породени от свободното движение.

Дебатът за правилата за свободно движение се води в навечерието на отпадането на ограниченията за румънците и българите от 1 януари догодина, които след тази дата ще могат да работят навсякъде в ЕС.

Други европейски страни споделят безпокойството на Лондон за движението на хора, но на политическо ниво има слаба подкрепа за фундаментална преоценка на идеята за свободното придвижване.

Имиграцията може да бъде разрушителна и да създава неудобства, но страна, която затваря границите си, обръща гръб на света и на възможностите, които той предоставя. Най-малко 385 000 румънци и българи ще дойдат във Великобритания за пет години след отпадане на ограниченията от 1 януари, „алармира“ друг британски вестник – „Дейли телеграф“, позовавайки се на данни на американския мозъчен тръст Институт за демокрация.

Според института от очакваните 77 000 годишно 44 000 ще са от България – най-бедната от страните в ЕС, а 33 000 – от Румъния. В доклад, цитиран от вестника, мозъчният тръст предупреждава, че Великобритания ще отвори границите си за немалка група хора без образование и квалификация, които възнамеряват да се възползват от предоставяните от държавата различни социални придобивки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.