От божоле и младо вино боли глава, но е голяма тръпка

Цветът на божолето е рубин към виолетов и розов. Ароматът – на бонбони виолетки, на ягоди. Снимка: Уикипедия

Мнозина производители и търговци ще се обидят от твърдението, че от божоле боли глава. И не е само от божолето, а от младите вина въобще (домашните не правят изключение, както ще стане дума по-долу). И причините са няколко.

Всяка есен в края на ноември започва масирана кампания за новото френско вино божоле, току що направено. То по традиция излиза в последния четвъртък на ноември и е голям рекламен и маркетинг трик, благодарение на който производителите на божоле нуво от Франция продават около 60 млн. бутилки по цял свят. Цената на такова вино у нас е около 15 лв. бутилката, което е сравнително висока цена за такова младо вино.

Сортът гаме, от който се прави божолето. Снимка: Уикипедия

Подобни млади вина се правят в различни страни, дори в България напоследък има младо мерло, реколта 2013 г., и др.
Френската мода е повлякла крак и в други винарски страни, с различни сортове грозде.

Но божоле нуво е френски специалитет. Прави се от грозде от сорта „гаме”, по-точно от един клон на сорта „гаме ноар”. Той е специфичен, не е подходящ за стареене като други сортове – каберне, мерло и т. н. Затова производителите от района Божоле в Бургундия във Франция, са измислили виното божоле нуво.

Плакат с кампанията на новото божоле 2013 г. на Жорж Дюбоф.

То се прави по специална технология. Гроздето, без да се мачка, се оставя в инертна среда – съд, изпълнен с въглероден двуокис, за да няма въздух, от който се развиват определени микроорганизми. При престояване така около 2-3 седмици, протича една слаба спонтанна ферментация вътре в зърната, която достига до около 1,5% алкохол. Чак тогава гроздето се смачква с преса (има различни видове преси и методи, с повече или по-малко натиск, или въобще без натиск, а от собствената тежест на гроздето) и се заквасва с дрожди, както се прави с другите вина. И тогава се осъществява същинската ферментация. Методът се нарича карбонова мацерация (или въглеродна мацерация), създаден е във Франция през 30-те години.

По тази технология се развива един специфичен силно плодов аромат на виното. Натрапчиво се усещат ягоди, малини, банан, дори може да се каже, че виното мирише на бонбони виолетки или подобни, ароматизирани с плодови аромати.
Цветът на божолето е виолетов, рубин, към розов, на вкус тялото е леко, плодово, с приятна киселинност.
Появява се на пазара 6-8 седмици, след като е набрано гроздето.

Български млади вина 2013 г., на изба „Миролио”, „Левент – Русе”, „Вила Любимец”, „Братанови – Шишманово”.

То е младо вино, с по-малко танини, с по-малко екстракция от гроздето, в сравнение с други вина. И съдържа повече сулфити, тоест серни съединения (разбира се, има различни видове и марки, има и изключения). Сернистата киселина (не сярна, както може да сбърка някой) се слага в гроздето още преди ферментация във всякакви видове вино против окисляване. Така се образуват серни съединения – сулфити. След година-две, според вида на виното и тапата, капачката и др., сулфитите се свързват с малки количества проникнал кислород в бутилката и постепенно се неутрализират, нивото им намалява. Но при младото вино съдържанието на сулфити е още високо. А сулфитите имат пряко отношение към главобола при пиенето. Разбира се, винаги става въпрос за количество.

Божоле 2013 на Жозеф Дроен.

Нормите за неувреждащо пиене са до 2 чаши вино дневно – до 200-300 мл., според градуса на виното. При такова количество е малко вероятно някой да го боли глава, но при мнозина това се случва дори от една чаша. Особено при жените, на много от които и малки количества алкохол действат силно.
Ако някой се изсили, повлиян от радостната кампания за новото вино, да изпие цяла бутилка божоле, или, недай си Боже, повече, вероятността да го боли глава е голяма.

Онези, които смятат, че при домашните млади вина няма такъв ефект, защото не се слагат консерванти, грешат. От някое младо домашно вино може да изкараш тежък 2-3-дневен махмурлук дори ако си изпил литър. Домашните вина са различни, защото няма никакъв контрол върху дрождите, които правят ферментацията. В домашно вино се развиват и диви дрожди и други микроорганизми, които отделят токсини, всичко е въпрос на късмет. Затова се пие само проверено (ще стане дума по-нататък за видовете домашно).

Божолето се консумира изстудено като бяло вино, между 10 и 13 градуса. По принцип всяко изстудяване прикрива някакви дефекти или грубости във вкуса. Така и божолето, ако се пие на по висока температура, ще изпъкне още суровият му вкус, доста различната структура, в сравнение с качествено вино, отлежало достатъчно, преди да бъде пуснато на пазара.

Божоле нуво на Жорж Дюбоф. Снимка: сайт на производителя

Божолето до втората Световна война е било само за местна консумация. Постепенно традицията се пренася и в целия винен свят. В Бургундия има обособени 12 официални видове божоле, а от различните изби излизат над 100 марки и разновидности всяка година.
По традиция най-известните производители като „Жорж Дюбоф” (Georges Duboeuf) пускат всяка година различен етикет на бутилките, с изписана годината на него. Винената компания „Дюбоф” има заслуги за популяризиране на божолето по света. Освен нея известни марки са и „Жозеф Дроен” (Joseph Drouhin)„Албер Бишо” (Albert Bichot) и др.

Винен речник

Vino Novello – така се наричат младите вина от типа божоле в Италия. Правят се в шест винарски района на Северна Италия от различни сортове грозде – мерло, барбера, канайоло, чиледжоло, долчето, гринолино, санджовезе, каберне совиньон, пино ноар и др., общо към 60 сорта. Използва се същия метод като за божолето с карбонова (въглеокисна) мацерация, но тя е задължителна за минимум 30% от цялото количество вино при преработката. Допускат се купажи, традиционни методи за ферментация, но всичко е отбелязано на етикета. Vino Novello се пуска официално на пазара от 6 ноември всяка година – по-рано от божолето, за да го изпревари. И разнообразието от видове и вкусове е по-голямо. За разлика от Франция, обаче, Италия произвежда около 17 млн. бутилки Vino Novello – близо 4 пъти по-малко от божолето.

Vino Nuevo

така се наричат младите вина от типа божоле в Испания, Чили и Аржентина. Произвеждат се от различни местни сортове, технологията не е 100% въглеокисна мацерация, както при божолето.

Nouveau Wine – с такова определение на етикета с френската дума Nouveau и английската Wine се продават млади вина от типа божоле в САЩ и др.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.