Матео Ренци – новото лице на италианската левица

Франс прес

Матео Ренци. Снимка: официален сайт

Кметът на Флоренция Матео Ренци, оглавил в неделя най-голямата формация на италианската левица – Демократическата партия (ДП), е напълно чужд за партийния апарат. За образец на стил и изказ е избрал Тони Блеър и Барак Обама.

Практически неизвестен допреди година и половина, 38-годишният Ренци е сред „младоците“ в италианската политика и първоначалната му програма бе да се отърве от „старите муцуни“ в своята партия.

Всъщност вече е успял: и апаратчикът Масимо Д’Алема – бивш премиер, и Валтер Велтрони – бивш кандидат за премиер, се отказаха да участват в парламентарните избори миналия февруари.

Ренци заявява, че смята да преустрои ДП по модела на течението Нови лейбъристи, провъзгласено през 1994 г. от бившия британски премиер Тони Блеър, за да я превърне в „по-гъвкава и новаторска партия“.

Пролевите италианци изглежда са склонни да одобрят радикална смяна на курса след разочароващия изборен резултат на Пиер Луиджи Берсани – апаратчик, чиято победа с нищожна преднина на парламентарната избори принуди левицата да се коалира с десните, за да управлява.

Активистите на бившата италианска компартия цяло лято се тълпяха на празненствата, организирани от в. „Унита“, за да чуят поредната реч на Ренци.

Този динамичен брюнет с атлетична физика говори с тоскански акцент, леко наблягайки върху „с“-то. Минава за човек, стоящ „напряко на течението“ и способен да очарова хората в десния лагер – дотам, че да впечатли самия Силвио Берлускони.

В тазседмичната класация на лидерите, спечелили най-много доверие сред италианците, Ренци получава 48 на сто и почти се изравнява с уважавания президент Джорджо Наполитано (49 процента), сочат данни от анкета на Института за проучване на общественото мнение в Триест.

Критикуван заради неясните очертания на политическата си програма (по-малко държавни разходи, по-малко бюрокрация), Ренци остава общо взето далеч от синдикалните среди и блести най-вече с ораторските си умения.

Шегичките му, изпъстрени с флорентински хумор, улучват десетката: „Обвиняват ме, че крада гласове от десницата, но ето новина-бомба само за вас – последните избори ги изгубихме“.

Не е подчертано свързан с определена идеология; по едно време негов съветник бе Джорджо Гори, някога златно момче на медийната империя на Берлускони.

Обликът и поведението му напомнят най-вече за президента на САЩ Барак Обама, който обича да се показва със запретнати ръкави. Често е забелязван да участва в маратон или да кара колело из града; има си любимо кожено яке, заради което го подиграват, че прилича на Фонзи от комедийната сапунка „Щастливи дни“.

Роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция, Ренци се подвизава сред католическата младеж като скаутски водач; още преди да вземе диплома по право, на 19 години тръгва по стъпките на баща си – общинар от християндемократическата партия, и става политически активист.

Преди да се впусне в голямата политика, Матео Ренци работи за семейната маркетингова компания CHIL и повечето му печалби идват от издавания във Флоренция центристки в. „Национе“.

Прави големия си скок през 2001 г., когато става местен координатор на християнската левоцентристка партия „Демокрацията е свобода – Маргарита“. Левоцентристите излъчват умерения политик за кандидат в местните избори през юни 2004 г. и той уверено ги печели с 58,8 на сто от гласовете.

През 2006 г. публикува книга за опита, натрупан в област Флоренция, под заглавие „Между Де Гаспери (исторически лидер на християндемократите, бел. на АФП) и (рокгрупата) Ю Ту“.

Още през този петгодишен мандат отправя призиви за обновяване на политиката и набира популярност, намалявайки местните данъци.

Най-ярките му изяви обаче датират от надпреварата за флорентинското кметство. ДП има и друг кандидат, но през февруари 2009 г. Ренци изненадващо печели първичните избори сред левоцентристите – прелюдия към победата му в общинските следващия юни.

Ренци е женен за своя бивша другарка от скаутското движение – Аниезе, преподавател по италиански на хонорар, и е баща на три деца.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.