Кой е най-добрият мавруд? – класация на 29 вида

Оценка 5,00. Това са най-добрите мавруди, цените им са между 17 и 40 лв. бутилката (подробности в текста по-надолу) – Vinica мавруд 2009, изба „Загрей”; Maxima Reserve мавруд 2007; Merul Reserve мавруд 2007, изба „Румелиа”, Панагюрище;Terra Tangra Yatrus мавруд 2007; Мамут мавруд 2003, винзавод Асеновград; Santa Sarah мавруд 2009.

Веднъж вече имаше класация на 18 вида мавруд в e-vestnik през 2008 г. (виж тук). Сега тук са класирани 29 вида мавруд. Класацията се основава на дългогодишни наблюдения върху мавруда от средата на 90-те години насам и на сляпа дегустация на различните марки мавруд на пазара, направена през последните 2 години в клуб „Винен наблюдател”. Резултатите се различават значително за някои видове, а други си остават на същото ниво.

В предишната статия се описваха и някои митове за мавруда. Мнозина ценители се заблуждават за него. Смятат, че мавруд е по-тежко вино, по-наситено, плътно, и на цвят и на вкус. Да, ама не е така. Има много различни вина от този сорт.

Какво е характерно за виното мавруд? Мнозина го харесват, но при начина на правене на мавруд у нас, не е сигурно какво точно са пили и дали става дума за чисто сортово вино или купаж. Характерните нюанси във вкуса и аромата за сорта варират в широка гама, което зависи от технологията и гроздето. Ако гроздето е узряло добре, от добре гледани лозя с ограничен добив, може да изскочат аромати и вкусове на горски плодове, билки, подправки и т. н. Но като изключим избите със собствени лозя, обикновено гроздето мавруд се бере недокрай узряло и резултатът не е добър. В общи линии, като типични за сорта, във виното се улавят тонове на смоли, на земя, на шума, етерични нюанси, по-скоро целина, девисил, отколкото горски плодове, характерни за червени сортове. Това не е непременно лошо, получават се неподражаеми вина. Но поради лозята и технологиите от мавруд до мавруд има голяма разлика.

И досега за някои от маврудите на пазара, включително най-популярни марки, остава съмнение, че не са чист мавруд. По правило е разрешено в сортово вино да се прави купаж с до 15% от друг сорт, без да се обявява на етикета. Никой обаче не може да докаже какви купажи прави един или друг производител.
За разлика отпреди 10-ина години сега вече има доста видове мавруд, за които се предполага, че са чисти. Все пак, който казва: аз харесвам вино мавруд, то е такова и такова, нека не бъде толкова сигурен.

Оценка 4,50. Тези вина са на цена между 6 и 22 лв. (подробности в текста по-надолу) – Вила Любимец, Мавруд Premium Reserve 2007; Мавруд Пълден 2010 г. Изба „Пълден Перущица”; Mezzek мавруд 2010/2012 White Soil, изба „Катаржина”; Tiara мавруд 2008, изба „Загрей”; Мавруд Асеновград, 2006, ГКНП (Вино с гарантирано и контролирано наименование за произход), винзавод Асеновград; Merul мавруд 2008 г., Винарска изба Румелиа, Панагюрище (от това вино Реколта 2010 е още по-добра, отива към оценка 5,00); Мавруд 2010 „Вила Ямбол”, Винпром „Ямбол”.

По начало сортът ражда много, може да даде 2000 кг от декар. Да, ама с такава плодовитост гроздето не е добро. Ако добивът на лозята се ограничи, както правят онези изби със собствени лозя, може да се получи добро вино. Когато едно лозе се остави с добив 500-700 кг от декар, вместо 2000 кг, качеството на гроздето е друго, освен това така може да узрее по-добре, по-рано. От такова грозде се получава съвсем различно вино мавруд, в сравнение с масовите евтини вина.

Още една подробност за маврудите. Сортът се смята за най-древният у нас. Сега правят нови насаждения с него, които са върху американска присадка. Това се прави с всички сортове през последните 100 години, защото само така лозята оцеляват от филоксерата – вредител, който съсипва корените на растението. В последните години се садят два клона на мавруда, разработени от български селекционери. Наричат ги клон 1 и клон 2. Лозарите не могат да обяснят каква е разликата на вкус, само казват, че има различия във формата на грозда. При единия има разклонение настрани, а другият е пирамидален. Никой производител не посочва от кой мавруд прави виното си.

Оценка на вината по 100-точковата система

Професионалните класации и оценки се правят по 100-точкова система. Тя представлява стандартизирани правила за оценка на цвят, аромат и вкус на виното. За хубави вина се смятат тези с оценка над 80 точки. Под 80 точки са обикновено некачествени вина, които имат и дефекти. Над 85 точки са вина за награда, получават сребърни и златни медали по различните конкурси по света, в зависимост от правилата им.
Оценките по 100-точковата система са по-трудно разбираеми за масовия потребител. Той може да се подведе. Разликата между вина с 82 и 85 точки изглежда незначителна, а може да е голяма. Поначало две вина, оценени с еднакви точки, могат да са доста различни по аромат, вкус. Предпочитанията са нещо индивидуално.

Оценки по шестобалната система

Много сайтове и издания на ценители на виното се правят с оценки по шестобална или петобална система, някъде означена само със звездички. Тя дава по-ясна представа за масовия потребител. Ето как се подреждат в нашата класация:
От 2 до 3 – вина с големи дефекти или прекалени недостатъци, не стават за пиене, не си заслужава парите.
От 3 до 3,50 – вина с недостатъци или леки дефекти, които все пак стават за пиене с някакви мезета, храни, въпрос на индивидуален вкус.
От 3,50 до 4 – вина с известни добри качества, без да са изключителни. Подходящи за пиене с определени мезета и храни, въпрос на индивидуални предпочитания.
От 4 до 4,50 – вина с достатъчно хубави качества, така че да могат да се пият и без храна или мезе, достатъчно добри сами по себе си.
От 4,50 до 5 – Много добри вина, от най-хубавите, които задължително трябва да се опитат.
От 5 до 5,50 – отлични вина, най-доброто на пазара.
От 5,50 до 6 – отлични вина с изключителни качества, съвършенство на вкуса, обикновено с професионални оценки над 94-95 точки, с висока цена.

Мавруди с оценка 5,00

Vinica мавруд 2009, изба „Загрей”. Цена около 27 лв. Рядко се среща, малка серия вино по специална технология, гроздето е преседяло в касетки 1 месец, след като е брано, да стафидира, тогава е започнала обработката и ферментацията. На сляпа дегустация в клуб „Винен наблюдател” получи 87,5 т.

Maxima Reserve мавруд 2007, марка, която се прави от технолозите Огнян Цветанов и Андриана Сребринова, изба „Боровица”, цена 20-23 лв. Пуска се в малки серии, всяка реколта е от подбрано грозде и е на същото високо ниво. На сляпа дегустация в клуб „Винен наблюдател” получи – 87 т.

Merul Reserve мавруд 2007, изба „Румелиа”, Панагюрище. Цена 17 лв. Едни от най-добрите мавруди на пазара са на тази изба, независимо от реколтата или дали е резерва или друго. На сляпа дегустация в клуб „Винен наблюдател” получи – 87 т. По-новата реколта също е на ниво.

Мамут мавруд 2003, винзавод Асеновград. Цена около 28 лв. Най-добрият мавруд на винпром „Асеновград”. На сляпа дегустация в клуб „Винен наблюдател” получи – 87 т. Трябва да се има предвид, че тази реколта вече е на границата на деградацията. Но на тази марка може да се разчита и за следващи реколти.

Terra Tangra Yatrus мавруд 2007. Цена около 21 лв.
На сляпа дегустация в клуб „Винен наблюдател” получи 86,60 т.

Santa Sarah мавруд 2009. Около 40 лв. Един от най-хубавите мавруди въобще. Може да се нареди в символична челна тройка на маврудите тук и да се бори за първо място.

Оценка 4,50

Вила Любимец, Мавруд Premium Reserve 2007, Изба „Вила Любимец – Вила Хисар”. Цена около 22 лв. На сляпа дегустация в клуб „Винен наблюдател” получи  86,20 т.

Mezzek мавруд 2010/2012 White Soil, изба „Катаржина”. Цена 8-8,50 лв. Един от най-добрите мавруди за такава цена. На сляпа дегустация в клуб „Винен наблюдател” тази марка реколта 2010 получи  85,5 т. Реколта 2012 г. е още по-добра. При една от дегустациите случихме и на бутилка реколта 2010 с окисление.

Мавруд Пълден 2010 г. Изба „Пълден Перущица”. Цена около 7 лв. Изненадващо вискока оценка, минали реколти бяха по-назад при дегустации. Получи 85 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Tiara мавруд 2008, изба „Загрей”. Цена около 8 лв. Получи – 84,4 т. в клуб „Винен наблюдател”. Може да се разчита и на следващите реколти с тази марка.

Мавруд Асеновград, 2006, ГКНП (Вино с гарантирано и контролирано наименование за произход), винзавод Асеновград, цена около 7,50 лв. Класическият мавруд на винпром „Асеновград”. Получи 84,2 т. от клуб „Винен наблюдател”. Най-доброто на избата (като се изключи скъпият „Мамут”).

Мавруд 2010 „Вила Ямбол”, Винпром „Ямбол”. Изненадващо висока оценка за вино с цена около 6 лв. в магазина – 85 точки от клуб „Винен наблюдател”. Не се среща навсякъде, от същата марка има други сортове. Трябва да се опитат и следващи реколти.

Merul мавруд 2008 г., Винарска изба Румелиа, Панагюрище. Цена 10 лв. Получи 84 т. от клуб „Винен наблюдател”. Реколта 2010 е още по-добра, превъзхожда „Мезек – Катаржина” и като оценка може да мине дори по-нагоре.

Оценка 4,00

Оценка 4,00. Тези вина са с цена между 6 и 16 лв. (подробности в текста) – Maximinus Thrax мавруд 2007, изба „Нов Живот”, Брестовица; Мавруд „Св. Димитър” 2010, изба „Загрей” (най-евтин); Istoria Bez Kray мавруд 2009 г., изба „Едуардо Миролио”; Wine Point мавруд 2008, изба Памидово; Мавруд Reserve 2009, изба „Пълден Перущица”; Chateau Karnobat мавруд 2009 г., изба Карнобат.

Мавруд „Св. Димитър” 2010, изба „Загрей”. Цена около 5,50 лв. Изненадващо добър за тази цена Получи 84 точки от клуб „Винен наблюдател”. Предишни реколти не бяха толкова добри.

Maximinus Thrax мавруд 2007, изба „Нов Живот”, Брестовица. Цена около 10 лв. 83,40 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Istoria Bez Kray мавруд 2009 г., изба „Едуардо Миролио”. Цена около 14 лв. Трябва да се опитат и следващи реколти, заслужава. 83 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Wine Point мавруд 2008, изба Памидово. Цена около 16 лв. Едни от най-добрите мавруди до неотдавна излизаха от тази изба. Има лек спад.
83 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Мавруд Reserve 2009, изба „Пълден Перущица”. Цена около 7 лв. 82,80 т. от клуб „Винен наблюдател”. Тази изба прави специфични мавруди, по-стар стил български вина, които си имат почитатели.

Chateau Karnobat мавруд 2009 г., изба Карнобат. Цена около 6 лв. Много добро като съотношение цена качество. Следващите реколти са с нов етикет, също са на това ниво. 82,5 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Оценка 3,50

Оценка 3,50. Цената на тези вина е около 7 лв. бутилката, с изключение на Todoroff Botique с цена около 11 лв. – Unique мавруд, 2009 г., изба Памидово; Todoroff Botique мавруд 2010. Изба „Тодоров”, Брестовица; Мавруд специална резерва 2006, Винзавод „Асеновград” ГНП (Вино с гарантирано наименование за произход); Todoroff Gallery мавруд 2010. Изба „Тодоров”, Брестовица; Асеновград Мавруд Reserve 2007, ГНП (Вино с гарантирано наименование за произход). Винзавод „Асеновград”; Мавруд специална резерва 2003, изба „Пълден Перущица”. (Подробности в текста).

Unique мавруд, 2009 г., изба Памидово. Цена около 7 лв.
82,40 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Мавруд специална резерва 2003, изба „Пълден Перущица”. Цена около 9 лв. 82,25 т. от клуб „Винен наблюдател”. Тази реколта вече трябва да се избягва, доста стара е.

Асеновград Мавруд Reserve 2007, ГНП (Вино с гарантирано наименование за произход). Винзавод „Асеновград”. Цена около 7 лв. (в Метро – 5,51 лв.)
81,5 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Todoroff Botique мавруд 2010. Изба „Тодоров”, Брестовица. Цена около 11 лв. Изненадващо слаба оценка, в миналото беше доста по-добро, пример като един от най-хубавите мавруди. Получи 81,2 т. в клуб „Винен наблюдател”. Заслужава да се опитат и следващите реколти.

Мавруд специална резерва 2006, Винзавод „Асеновград”, икона на етикета. ГНП (Вино с гарантирано наименование за произход), винзавод Асеновград. Цена 7,50-8 лв. Един от най-купуваните мавруди, главно заради етикета с икона. Става за подарък по някакъв повод, но с тази цена не издържа сравнение с други марки. 81 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Todoroff Gallery мавруд 2009. Изба „Тодоров”, Брестовица. Цена около 16 лв. 80,5 т. от клуб „Винен наблюдател”. Също изненадващо ниска оценка при такава висока цена. За разлика от сeрията „Botique”, тази е с отлежаване дъб. Най-скъпата серия „Teres” е с отлежаване в дъб 1 година, струва над 20 лв. в магазините, вече рядко се среща.

Оценка 3,00

Оценка 3,00. Тези вина са с цена между 5 и 7 лв. – Sakar мавруд 2010 г. South Hill, изба „Сакар Любимец”, Мавруд Асеновград, 2009 г., Асенова крепост, винзавод Асеновград. 359 мавруд 2009 г. изба Вила Любимец – Вила Хисарр, Tracian Gold мавруд 2009, изба Памидово (подробности в текста).

Sakar мавруд 2010 г. South Hill, изба „Сакар Любимец”. Цена около 5 лв. 81 т. от клуб „Винен наблюдател”.

Мавруд Асеновград, 2009 г., Асенова крепост, църква на етикета. Винзавод Асеновград. Цена около 5,50-6 лв. Най-масовия мавруд, с голям авторитет, но с груб вкус, слабо изразен аромат. Всички реколти през годините са на това ниво. 80,2 т. от клуб „Винен наблюдател”.

359 мавруд 2009 г. изба Вила Любимец – Вила Хисар, цена около 7 лв.
79,75 т. от клуб „Винен наблюдател”. Тази марка вече се изчерпи.

Tracian Gold мавруд 2009, изба Памидово. Цена около 5,50 лв.
– 79,80 т. Преди няколко години тази марка излезе в челото на една дегустация в e-vestnik, въпреки ниската си цена, но тази реколта е слязла надолу.

Останалите евтини мавруди на пазара на цена около 5 лв. бутилката попадат в тази група с оценка 3,00 и по-ниска. Няма смисъл да се показват всички тук.

–––-
Извън класацията са някои марки, които по-рядко се намират по магазините или вече са изчерпани на пазара. За нови марки мавруд – по-нататък.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.