Хаосът в Украйна произтича от нейната история и география

Ройтерс

Украинка иска безвизов режим с ЕС. Снимка: кореспондент

Киев е сцената на политическата драма в Украйна, но сценарият за нея е писан в пограничните й райони.

Макар и столицата да е разтърсвана от протести, напрежението Изток-Запад, обхванало Украйна, може би най-добре се усеща в Донецк и Лвов – два града на повече от 1000 км един от друг, които са разделени от историята, а за някои и от усещането за бъдещето.

В единия град демонстрациите срещу президента Виктор Янукович са заплаха за страната. В другия съпротивата срещу решението му да се откаже от споразумението с Европейския съюз и да се обърне към Москва е борба за самосъхранение.

„Тези протести са позор“, казва Виктор Чернов, техник в завод за стомана в Донецк – индустриален град близо до границата с Русия Донецк. „Ако продължат още две седмици няма да има пенсии, заплати, цялата икономика ще рухне“.

Отношението на Чернов, което е смесица от презрение и безпокойство, се споделя от мнозина в Донецк – електоралния бастион на Янукович, където културните, езикови и икономически връзки с Русия са дълбоки.

Но те ярко контрастират с преобладаващото настроение в Лвов, намиращ се на около 60 км от западната граница на Украйна с членуващата в ЕС Полша.

Депутатът в областния парламент в Лвов Андрий Корнат ежедневно изпраща хора в Киев, за да се присъединят към протестите, обхванали столицата през последните две седмици.

Около 7000 души са заминали миналата седмица, казва той, предимно мъже над 21-годишна възраст, с опит в армията. Централният площад на Лвов е украсен с бял транспарант, на който е изписана надеждата на местните: „Коледа без Янукович!“

Корнат съпоставя Западна Украйна, значителна част от която е била под управлението на Хабсбургите до разпадането на Австроунгарската империя след Първата световна война, с Източна Украйна.

„Ние сме с друго мислене“, каза той за Ройтерс.

„Били сме част от Хабсбургската империя. На изток винаги са ни били руснаците. Винаги сме усещали натиск от тях, но сега той достигна точката, в която трябва да се борим за самосъхранение“.

Макар и хората с майчин език руски да са близо 40 процента от източния район Донбас, където е и Донецк, разделението Изток-Запад не е толкова въпрос на етнос, колкото на мислене.

„Всички сме украинци“ е често чуван рефрен в цялата страна, а протестиращи в Киев скандираха тази седмица: „Изток и запад заедно!“.

Но различията сред украинците в светогледа им се откроиха още по-силно, след като Оранжевата революция през 2004-2005 г. тласна политиката на запад за пръв път от независимостта през 1991 г. Това разделение е от десетилетия.

„ИЗКУСТВЕНИ“ ГРАНИЦИ

В източната част, която векове наред е в състава на Руската империя, за много хора руският е майчин език и те възприемат Москва като източник на стабилност. На запад, някои смятат руснаците за империалисти, които са потискали страната им по съветско време.

Янукович, който бе представян от критиците си като злодей през 2004-2005 г., когато протестиращи успяха да постигнат анулиране на спечелени от него манипулирани избори, най-накрая стана президент през 2010 г., до голяма степен с гласовете на Източна Украйна.

Президентът, чийто майчин език е руският, разгневи противниците си миналия месец, когато се оттегли – под натиска на Москва – от споразумение за търговия и асоцииране с ЕС, което се подготвяше от години.

Около 350 000 души се стекоха по улиците на Киев, а хиляди продължават да блокират центъра на столицата, за което противниците на Янукович се надяват, че ще доведе до повторение на Оранжевата революция. Много от застаналите на барикадите са от Западна Украйна.

Янукович казва, че все още иска огромната му 46-милионна страна да се сближи с Европа, но че цената от прилагането на споразумението сега ще разори икономиката. По-добре ще е да се задълбочат търговските взаимоотношения с Русия, смята той.

„Сега трябва да направим прекъсване и да потърсим компромис, който да балансира връзките ни с Европа и Русия“, каза Татяна Орехова, преподавател по икономика в Донецкия университет. „И двата пазара са ни нужни, а лозунгите на протестиращите не дават никакви отговори“.

Донбас, който дава една пета от промишленото производство на Украйна и приходите от износ, е продал продукция за 3,1 милиарда долара както на ЕС, така и на Русия през 2012 г.

ЕС, начело с Италия, купува предимно метали и други стоки от Украйна, докато Русия е важен клиент на машиностроенето и други промишлени стоки.

Тежката индустрия в Донбас някога е привличала хора от целия Съветски съюз, включително семейството на местния олигарх Ринат Ахметов – татарин и един от 50-те най-богати хора в света.

„Исторически районът е руски. Начертаните от болшевиките национални граници след създаването на СССР бяха напълно изкуствени“, казва Людмила Гордеева, заместник-председател на организация, представляваща етническите руснаци в Украйна.

„РАЗЛИЧНИ ИСТОРИИ“

Микола Загоруйко, който е високопоставен общински служител от политическата сила на Янукович, Партията на регионите, казва, че президентът не е имал друг избор, освен да се обърне за помощ към Русия и да подсигури търговията. „До половин година заводите и мините щяха да затворят, работническата класа на страната щеше да пострада“, посочи той пред Ройтерс. „На тези студенти, които протестират на площада в Киев, никога не им се е налагало да изкарат и една стотинка“.

Демонстрантите имат симпатизанти в Донецк – град, основан през 19 век от уелския бизнесмен Джон Хюс. Но няколкото десетки хора, които се събраха през една студена вечер през седмицата, за да пеят националния химн и да събират дарения за киевските протестиращи, бяха жалка гледка в сравнение с огромното множество в столицата.

„Наистина се чувстваме малко изолирани тук“, каза протестиращата в Донецк Волга Шейко.

Архитектурата на Лвов в стил барок и неокласицизъм му придава облик на централноевропейска столица и е в ярък контраст със сградите в Киев от съветско време. Някои жители използват историята, за да обяснят недоволството си.

„Разликата между нас и останалата част от Украйна е, че ние знаехме, че Съветите ни лъжеха, точно както и това бандитско правителство днес ни лъже“, оплака се 53-годишният пенсионер Славик Хушчик, който каза, че по време на Втората световна война дядо му се е сражавал на страната на партизаните националисти срещу съветските сили.

Един от популярните ресторанти в Лвов е взел интериора си от тези партизани; униформи и оръжия от Втората световна война украсяват стените, заедно с портрет на Сталин с мишена на челото.

В кметството от прозореца се развява знамето на ЕС.

Градоначалникът Андрий Садовий го издигнал, малко преди централната власт да обяви на 21 ноември, че споразумението с Евросъюза няма да бъде подписано. Миналото на Украйна обяснява настоящето й, казва той.

„Имаме различни истории, но пак си оставаме украинци. Ние сме една от най-младите държави в света и преминаваме през много трудни времена“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.