Семейните кавги продължават пред гроба на Мандела

Шарлот Плантив
Франс прес

Внукът Мандла извади кирливите ризи на семейство Мандела на пресконференция. Снимка: от тв екрана

Нелсън Мандела може да е описван като изключителен човек, но случаят със семейството му не е такъв. Репутацията им е опетнена от публично уреждане на сметки, унизителни действия на правосъдието и комерсиализиране на името на иконата на Южна Африка.

Южноафриканците бяха тотално сащисани в началото на юли, когато Мандла Мандела, най-малкия от внуците на героя на борбата с апартейда, се хвърли да урежда сметки с една значителна част от роднините си по време на сюрреалистична пресконференция, излъчвана пряко по националната телевизия.

По същото време дядо му, в болница от близо месец, се бореше със смъртта. Разкривайки потайностите на семейство Мандела, той дори обвини брат си Мбузо, че е „опрашил“ собствената му жена, от остров Реюнион.

Мбузо беше един от 15-те членове на фамилията, които сезираха успешно правосъдието, за да го принудят да върне тленните останки на три деца на Нелсън Мандела.

Телата първоначално са били погребани в селището Куну, където Мандела е прекарал най-хубавите години от детството си и където ще бъде погребан в неделя сред семейството си.

Но през 2011 година Мандла ги беше пренесъл в родното място на дядо му – Мвезо, на около 30 километра от там. Традиционен вожд на това селище, той подготвяше мащабен туристически проект с мемориал в памет на дядо си.

Обвинението за оскверняване на гробище беше свалено, но „Джей Ар Юинг на семейството Мандела“ – както го беше нарекъл един журналист, по аналогия с анти-героя на американския сериал „Далас“ – все пак има „уговорена среща“ с правосъдието, защото в началото на октомври е насочил оръжието си към шофьор по време на спор в задръстване.

39-годишният Мандла вече влезе в новините с проблемите в брака си и със съседите си. От 2009 година той е депутат на Африканския национален конгрес (АНК), движението, за което се бореше дядо му, но никога не е правил впечатление със заеманите от него политически позиции.

И друг член на семейство Мандела в парламента (която се отличава преди всичко с отсъствието си) – бившата съпруга на националния герой, Уини Мадикизела-Мандела, също е имала сблъсъци с правосъдието за провинения, извършени от телохранителите й през 80-те години, а след това и за измама през 2003 година.

Останалата част от семейството, което включва 3 дъщери, 17 внуци и 12 правнуци, е изградила живота си далеч от политиката и медиите.

Но след последната публична поява на главата на рода през 2010 година, някои си позволиха волности с бонусите му.

Докато Нелсън Мандела винаги е контролирал стриктно комерсиалната употреба на името си, като я ограничаваше до благотворителни цели, четирима от внуците му създадоха марката дрехи LWTF Clothing.

Акронимът препраща към автобиографията на великия човек „Long Walk To Freedom“ („Дългият път към свободата“) и тениските им не пропускат да покажат портрета или подписа му.

По-наскоро, Маказиве, най-малката от децата му, се впусна в бизнеса, като популяризира марката вино „House of Mandela“ с дъщеря си Туквини.

Също в противоречие с имиджа на носителя на Нобеловата награда за мир, две от внучките му участваха в телевизионното реалити предаване, наречено „Да бъдеш един от Мандела“, в което разказаха за историите си на жени, родени в добро семейство. Освен това те отвориха един от най-ведрите акаунти в Туитър.

Друг повод за повдигане на вежди: дъщеря му Зенани беше назначена за посланичка в Аржентина, въпреки че няма никакъв дипломатически опит.

По-малко анекдотично, Зенани и полу-сестра й Маказиве имаха намерение да се обърнат към съда с цел да изхвърлят трима близки на баща им от управата на инвестиционния фонд, който управлява част от семейното богатство.

Двете жени, които нямат проблеми от месеци, обвиняват конкретно уважавания адвокат Джордж Бизос – приятел на Мандела, който го е защитавал при апартейда – че е наложил със сила, заедно с двама други близки на някогашния президент, влиянието си върху делата на семейството.

Тримата обвинени припомниха пред съда, че Мандела „не е искал ищците да се намесват във финансовите му дела“. В крайна сметка те дискретно се отказаха от иска през октомври.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.