8 технологии, които да следим през 2014 година

Технологичните тенденции на 2013 година ще зададат тона през идната година. Ето на какво може да се обърне внимание.

Всичко в движение: всичко се случва онлайн, тъй като смартфоните и таблетите стават все по-популярни. Да провериш мeйла си или Facebook в движение вече е нещо съвсем обичайно. Сега мобилните устройства са за пазаруване и за банкиране. Всичко това води до загуби на пазарите за персоналните компютри и фотоапарати. Анализаторите отбелязват, че производителите ще трябва да бъдат в крак с навиците на потребителите, ако искат да останат в бизнеса.

Цифрови очила, умни часовници: Компютрите, които стават за носене са следващото голямо нещо. Очилата на Google с екран на окото и онлайн връзка могат да бъдат пуснати в широка употреба през 2014 година, а Samsung може да пусне обновен умен часовник Galaxy Gear, макар че отзивите за него не бяха добри. Обсъжда се също така iWatch на Apple.

Триизмерният печат: Този нов начин на печат може да създаде от пистолети до дръжки за врати и резервни части за съдомиялни. Изглежда технологията скоро ще бъде широко продавана, тъй като става по-евтина. Веригите за онлайн търговия очертават свят, в който хората пазаруват в интернет и след това си принтират покупките вкъщи.

Самоуправляеми автомобили: Това, което до неотдавна е било научна фантастика сега е обект на реална конкуренция: да бъде пусната на пазара първата самоуправляваща се кола. Google, Daimler, Nissan и Continental (който произвежда части за автомобили) участват в състезанието. Неочаквано изглежда възможно такива автомобили да има по пътищата до 2020 година, въпреки че остават някои законови и технически пречки. Отделни елементи от тези нови технологии вече стават стандарт в луксозните автомобили.

Свързаният с мрежата дом: След като години бяха обсъждани неща от типа на свързани с интернет миялни машини, сега всичко от лампите до отоплението най-накрая може да бъде контролирано чрез смартфоните. През следващите години може да има до 50 милиарда неща, свързани в мрежа онлайн, макар че секторът все още работи по общите стандарти.

Голямото количество данни: Съвременният живот произвежда все повече данни. Сега мощни компютри се опитват да ги превърнат в полезни факти, които да се използват за разпознаването на ширещи се болести, за предотвратяването на катастрофи или за преки производствени линии, които да покриват сегашните нужди. Неотдавнашни скандали, свързани с личните данни, обаче могат да застрашат този процес.

Биткойн и т.н.: В началото на годината един биткойн се разменяше срещу 13 долара. Сега един биткойн струва над 1000 долара, като цената продължава да расте. Дигиталната валута, която не се регулира от никоя страна и е налична само онлайн, повдига въпроси сред финансовите експерти за валутните колебания и как се отразява това на очакванията на клиентите.

Криптирана защита: Методите за защита на електронната комуникация не са нищо ново, но станаха по-популярни от всякога с вълната от новини за програми за следене, предпочитани от американските шпиони. Много от методите бяха доста сложни за обикновените потребители досега, но могат да станат по-достъпни с увеличаване на търсенето. Очаква се също така на пазарите да се появи по-стабилен софтуер за кодиране.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.