Каталогът „Българско вино 2014” оцени 28 вина с пет звезди

Каталогът на българските вина 2014 г., джобен формат, двуезичен – на български и на английски.

Един важен справочник за всеки любител на виното излезе на пазара – каталогът „Българско вино 2014”.
Той е двуезичен, половината е на английски, и е истински пътеводител за българското вино. Описал е основни данни за всички изби и е дал оценка с една до пет звезди на почти всички български вина на пазара. Тъй като е и джобен формат, това го прави още по-полезен за всички ценители на виното, българи и чужденци.

Каталогът дава ориентир, в него можеш да провериш всяко вино, на което попадаш в магазин. Дори да не се съгласиш 100% с оценките в него, те сравнително точно подреждат вината като добри, по-добри, най-добри, независимо от цената им.

Както вече е ставало дума, професионалната системата за оценки на вино по света е 100-точковата. Но много по-разпространени са справочници и сайтове на ценители, които оценяват вината по шестобална система или с една до 5 звезди. „Българско вино 2014” ги оценява с една до пет звезди. По тази оценка например, 28 са българските вина, оценени с пет звезди в каталога.

Авторите и издатели Цвета Тановска и Катя Йончева, са от категорията „образовани ценители на виното”, с опит в дегустирането. Да опиташ почти всички български вина е на практика и тежък труд. Двете авторки са дегустирали с помощта на група от още 10 ценители и винени ентусиасти. Идеята им е не да търсят резултата от някакви технологични особености при производството на едно или друго вино, а да установят дали  дали то е приятно за пиене, как се комбинира с храни и как те кара да се чувстваш.

В справочника има подробности за сортовете грозде, сомелиерски съвети за съчетаване на вината с храни и др.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.