Ал Каида създава ислямска държава

Ройтерс

В западната пустиня на Ирак близо до границата със Сирия, където пейзажът е от камъни и пясък, указателна табела известява, че влизаш в Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) на Ал Каида.

Кратък видеозапис със знака бе излъчен по джихадистки сайтове миналия месец и отразява отдавнашната цел на бойците от Ал Каида да създадат ислямско емирство.

Екстремисти от ИДИЛ засилиха нападенията срещу стратегически цели в райони на Западен Ирак през последните три месеца в опит да направят реалност въображаемата си държава, казаха служители по сигурността и аналитици.

„Ал Каида вярва, че тези райони нямат силни връзки с централното правителство в обществената сфера и в сферата на сигурността, и затова ще е лесно да ги отдели от Ирак“, каза независимият аналитик Хашим Хабоби. „Това е целта на всички тези нападения“.

Бойци на Ал Каида поеха контрола над повечето от сунитските райони в Ирак след нахлуването на САЩ през 2003 г. Американски войници и местни съюзници накрая ги отблъснаха в периода 2006-2007 г., в който САЩ увеличиха числеността на силите си в страната. Днес обаче бойците отново целят да поемат контрола над малки и големи градове и да осъществят мечтата си за държава, управлявана според строги средновековни практики в сунитския ислям.

След години на заговорничене в нелегалност и по интернет те обединиха сили с могъщи групировки, сражаващи се в съседна Сирия срещу президента Башар Асад, и се опитват да създадат халифат, надхвърлящ сегашните държавни граници.

„Те искат да създадат своя собствена държава на това място. Вече не им е достатъчно да имат държава само във виртуалния свят“, каза високопоставен федерален полицейски служител, присъствал на разпити на задържани от Ал Каида в Багдад.

Той каза, че в края на миналия месец армията разкрила заговор на ИДИЛ да завземе погранични градове близо до Сирия в западната провинция Анбар, както и главните населени места там – Рамади и Фалуджа. Планът е осуетен след акция срещу лагер в анбарската пустиня само два дни преди замисълът да бъде приведен в действие, добави служителят.

Бойци възнамерявали да нападнат полицейски участъци, военен оперативен център, отговарящ за четири провинции в Западен и Северен Ирак, както и правителствени сгради в Рамади и западни градове, каза служителят.

Нападението щяло да включва атентатори самоубийци, някои от тях с коли бомби, както и ракети, точно като при атаката през юли, при която стотици затворници бяха освободени от затвора „Абу Гариб“ – най-дръзката операция на екстремисти в Ирак от повече от пет години.

ПРЕОСМИСЛЯНЕ

Според аналитика Хабоби ИДИЛ смята Анбар и близкия град Мосул за ядрото на един по-широк район, който може да бъде изтръгнат от контрола на доминираното от шиити правителство в Багдад и да послужи за убежище, осигуряващо свободно влизане и излизане от Сирия.

Възходът на ИДИЛ и съюзниците й в съседна Сирия вече преобрази този конфликт и принуди западните страни, подкрепящи бунтовниците срещу Асад, да започнат процес на преосмисляне.

САЩ и Великобритания замразиха в сряда помощта за Северна Сирия, след като ислямисти завзеха щаб и складове там на подкрепяни от Запада бунтовници.

ИДИЛ, която обяви създаването си по-рано през годината от съществуващи преди това групировки, действа и от двете страни на границата, макар че не е ясно колко тясна е координацията в дейността между сирийското и иракското крило.

В Ирак ИДИЛ пое отговорност за масови бомбени кампании, при които през годината загинаха хиляди цивилни – най-голямото насилие от периода след увеличаването на американските сили.

В Сирия ИДИЛ е водена от чужденци, калени в партизанската война в Ирак, Чечения и Либия, и превзе големи територии в райони под контрола на бунтовниците. На някои места тя опита да наложи строго ислямистки обществен дневен ред.

Външният министър на Ирак Хошияр Зебари оценява общия брой бойци на ИДИЛ на 12 000 – число, което изглежда обхваща както Сирия, така и Ирак.

„Това е отрова и ще дойде деня, не дай Боже, когато ще имат ново ислямско емирство вън от контрол“, заяви той на конференция по сигурността тази седмица в Бахрейн.

ВИРТУАЛНАТА ДЪРЖАВА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА

В Ирак групировката е базирана основно в естествените долини и пещери в западните и северни части на необятната иракска пустиня, която е продължение на сирийската пустиня.

От септември ИДИЛ извърши бомбени нападения срещу четири моста на пътища, свързващи иракските погранични градове Рауа, Аана, Хадита и Рутба със столицата на провинция Анбар Рамади – на 100 км западно от Багдад.

Целта бе да се попречи на службите за сигурност да изпратят подкрепления, когато ИДИЛ напада щабове на силите за сигурност и войници в пограничните градове, казаха служители по сигурността.

Западната сунитска провинция Анбар заема една трета от територията на Ирак и граничи със Сирия, Саудитска Арабия и Йордания.

Малките и големите й градове са разположени по течението на река Ефрат, която влиза в Ирак от Сирия, и са населени със сунити, много от които негодуват срещу доминацията на шиитите в правителството в Багдад.

Хиляди излязоха по улиците на антиправителствени протести в края на миналата година, а от тогава имаше малки събирания.

Когато бойци на Ал Каида за последно контролираха Анбар, голяма част от населението се обърна срещу тях заради жестоките им методи на правосъдие и незачитане на местните племенни водачи. Но има признаци, че те отново получават подкрепа.

Видеозапис, публикуван на джихадистки сайтове по-рано този месец, показва десетки маскирани членове на ИДИЛ, държащи картечници на нещо като военен парад в жилищен район близо до магистралата в Анбар. Вижда се как малка група зрители ликува и маха с ръце.

Парадът се е състоял в края на ноември близо до площад в град Рамади, където редовно се събират протестиращи, казаха за Ройтерс по телефона очевидци и служители по сигурността. Множеството приветстваше маскираните мъже, разказват събеседниците на агенцията.

Властите в Анбар на няколко пъти през последните два месеца въвеждаха полицейски час заради разузнавателни данни, предупреждаващи за възможни нападения срещу правителствени сгради и войници.

„Според разузнавателните сведения, които получаваме, екстремистите се опитват отново да контролират провинцията“, каза Фалих Есауи, заместник-председател на провинциалния съвет на Анбар.

В края на октомври при координирано нападение атентатори самоубийци и други нападатели атакуваха щаб на силите за сигурност и контролно-пропускателни пунктове в Анбар, убивайки най-малко 16 души от силите за сигурност и ранявайки 35.

Два дни по-рано атентатори самоубийци с коли бомби атакуваха обекти в граничния град Рауа.

ИДИЛ пое отговорност и за двете нападения.

СЕВЕРНА И ЮЖНА ДЖАЗИРА

Групировката е създала две пустинни зони, които нарича „вилая“ (управлявана териториална единица); едната се казва Държавата Северна Джазира, а другата – Държавата Южна Джазира, в района на анбарската пустиня.

В тези зони има лагери, тренировъчни центрове, командни щабове и оръжейни запаси, казват служители от силите за сигурност.

Бойци на ИДИЛ контролират села, оазиси, пасища и долини по тези места, а иракската армия е разположена в казарми, които са разпръснати из пустинята, казват хора от силите за сигурност и местни жители.

„Настаняването в географски район, в който има природни богатства като петрол и природен газ и е напълно доминиран от сунити, е приоритет за ИДИЛ на този етап“, казва висш офицер от запаса, отговорен за изготвянето на планове за борба с Ал Каида.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.