Якудза: „Голдман Сакс“ с патлаци

Франс прес

Членове на якудза с характерни татуировки

Докато японските бандити се возят тържествено в луксозни автомобили, купени на кредит, шефове на банки един след друг се кланят пред телевизионните камери, извинявайки се за заеми, отпуснати на членове на якудза.

От години неясните връзки между деловия свят и този на организираната престъпност не са били толкова изложени на светло в Япония – страна, която може да се похвали с едно от най-ниските равнища на престъпността. Една от причините може би е, че полицията върши все по-добре работата си, редиците на японската мафия се разреждат, а „традиционните“ й дейности – рекет, наркотици, проституция, хазарт – са по-затруднени отпреди.

По данни на полицията през 2012 г. членовете на якудза са намалели с 28 процента в сравнение с преди десет години, но при все това остават още около 63 000!

Внезапно част от престъпните синдикати се преквалифицираха в по-дискретни, но по-малко карикатурни и по-стабилни дейности: финансите и злоупотреби с поверителна борсова информация. „Бизнесът със злоупотребите с вътрешна борсова информация се разрасна неимоверно, можете да направите много повече пари чрез борсови манипулации, отколкото чрез класическото изнудване“, обяснява американският разследващ журналист Джейк Аделстийн, познавач на японския бандитизъм и автор на бестселъра „Токийска поквара“ (Tokyo Vice).

Според журналиста, работил за авторитетния японски всекидневник „Йомиури шимбун“, кланът Ямагучи – най-големият в Япония – днес не е нищо друго освен „Голдман Сакс с патлаци“, намек за влиятелната американска търговска банка. Сега татуировките и отрязаните пръсти са по-малко, отстъпвайки място на костюмите по поръчка.

Дори външния вид на гангстерите се е променил. Край с фолклора за татуираните отгоре до долу тела, отрязването на кутрето за наказание или в знак на преданост: днес тези господа се разхождат в костюми по мярка, заменяйки поведението на брутални престъпници с външност по-типична за представителите на финансовите среди.

„Това се превърна в разумна инвестиция“, казва Аделстийн. Подобно на италианските си братовчеди (мафията) или китайските (триадите), якудза са колкото страховити, толкова и обаятелни за публиката, която обожава да се потапя в тези мътни води, проследявайки с удоволствие приключенията им в игралните и в анимационните филми (манга).

Има обаче една съществена разлика: колкото и невероятно да изглежда, клановете якудза са законни и си имат представителства в най-големите японски градове. Макар от време на време полиция да извършва по-някой внезапен обиск, властите ги толерират, той като въпреки незаконните им дейности виждат в лицето на якудза някакъв вид „регулатор“ на насилието в обществото. Кланът Ямагучи, например, помогна при доставяне на храни след разрушителното земетресение в Кобе през 1995 г.

Времената обаче се промениха и Токио е подложен на международен натиск да прилага по-сурови мерки срещу тези банди и прането на пари в момент, когато американското финансово министерство се е заело да замразява авоарите в чужбина на босовете на клана Ямагучи – „милиарди долари с незаконен произход всяка година“ според американското правителство. Изведнъж японските власти взеха „да пипат по-здраво“, откакто през септември банка „Мидзухо“ призна, че е отпуснала кредити на двама мафиоти.

Четири други банки, сред които най-голямата – „Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп“, не чакаха да ги принуждават, а бързо признаха, че също са заемали пари на членове на якудза. Управителите на „Мидзухо“ отначало се направиха на невинни (не знаели, кредитите били отпуснати от кредитна дъщерна компания), но накрая признаха, кланяйки се усърдно по телевизията, че са напълно в течение. За да неутрализира кризата, банката обяви, че налага санкции срещу 54 мениджъри, а изпълнителният директор ще работи без заплата шест месеца.

„Изумително е, че управителите на „Мидзухо“ не са направили нищо, при положение, че са знаели!“, възмущава се университетският преподавател по финансово право Тошихико Кубо.

„Много финансови институции се опитват да не се забъркват с организираната престъпност, но това става все по-трудно, тъй като якудза прибягват до все по-ловки методи“, казва активист на движение за борба с мафията, пожелал анонимност.

По-рано тази година асоциацията на японските борсови агенти създаде база данни, за да попречи членове на организираната престъпност да проникват на Токийската фондова борса, съблазнени от главозамайващите й печалби на борсата тази година.

Извън обхвата на тази операция „Чисти ръце“ по италиански обаче остава една свръхделикатна сфера – политиците. Според Джейк Аделстийн „много политици по някакъв начин дължат сегашното си положение на подкрепата от страна на групи от якудза в миналото“.

В края на 2012 г. Кейшу Танака беше принуден да подаде оставка от тогавашното левоцентристко правителство, тъй като 30 години по-рано участвал в сватбено тържество, организирано от престъпен бос. По онова време той беше министър на… правосъдието.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.