Непредвидимият Ким Чен-ун всява тревога в Сеул и Вашингтон

Ким Чен-ун. Снимка: от тв екрана

САЩ приканиха международната общност да застане в единен фронт срещу Северна Корея, екзекутирала човека, смятан за втори по значение в страната. Събитието нервира допълнително Сеул, разтревожен от непредсказуемите постъпки на пхенянския владетел, който разполага с ядрено оръжие.Събитията от последните дни трябва според Джон Кери да тласнат „Китай, Русия, Япония, Южна Корея и всички ни да останем единни, да не пестим усилията за денуклеаризация“.

Шейсет и седемгодишният Джан Сон-тхек бе арестуван, изправен на съд с обвинение в заговор и корупция, и миналата седмица – екзекутиран. Смятаха го за човек номер две в йерархията на режима и наставник на племенника му Ким Чен-ун, наследил от баща си висшия пост в страната след смъртта му през декември 2011 г.

Макар да призна, че Корея остава „сравнително непрозрачна“, държавният секретар посочи, че САЩ виждат в Ким Чен-ун „импулсивен, непредсказуем (лидер), който се тревожи за мястото си в структурата на властта и предприема маневри, за да премахне всеки възможен противник или конкурент“.

„Оттук идва тази безмилостна, ужасна диктатура, а и неговата неувереност в себе си“, заяви дипломатът в интервю, излъчено снощи от американската телевизия Ей Би Си. „Това е лош знак, знак за днешната нестабилност и опасност.“

Същото безпокойство виждаме в Сеул, където президентката Пак Гън-хе предупреди в понеделник за евентуални „безотговорни провокации“ от страна на Севера.

„С оглед последното развитие на Север е трудно да прогнозираме как ще се мени политическата ситуация“, заяви Пак Гън-хе.

„Не е изключено да последват безотговорни провокации“, добави тя и нарече положението на полуострова „сериозно и непредвидимо“.

Покажи, че владееш положението

Президентът на Южна Корея призова армията да засили бдителността по границата със Севера, по-специално в района около морската граница в Жълто море. Тя свика в понеделник вечерта шефовете на структурите за сигурност и отбрана, за да обсъди с тях събитията в Северна Корея.

Екзекуцията на Джан, съпроводена очевидно с чистка в редиците, е най-значимото политическо събитие в Северна Корея, откакто Ким Чен-ун пое властта.

Аналитиците оценяват различно това прочистване на върхушката: според някои младият, трийсетина годишен лидер си е изпуснал нервите; други смятат, че демонстрира абсолютната си власт и контрол – отървава се без колебание от човек, станал безполезен.

От два дни насам севернокорейският водач по-често се появява пред камери и прави посещения ту в рибовъдно стопанство, ту на строежа на ски курорт.

Ким „не успя да сдържи радостта си и неволно се усмихна“, след като научи колко е нараснала рибната продукция тази година, съобщи официалната агенция КЦТА.

Според Шин Ин-кюн от изследователската верига „Кориа дифенс нетуърк“ държавният ръководител „се представя за господар на положението с цел да успокои хората в страната, да им покаже, че режимът е стабилен дори и след смъртта на Джан“.

Екзекуцията му не е първият подобен случай, посочи в неделя вечерта Джон Кери. „Знаем за доста голям брой екзекуции през последните месеци“, каза той.

Според американския дипломат чистката говори за спешна нужда от денуклеаризация на Корейския полуостров и подновяване на шестстранните преговори (между двете Кореи, Китай, Русия, САЩ и Япония), за да бъде Пхенян убеден да се откаже от ядрената си програма срещу помощ, по-специално в енергийния сектор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.