Фандъкова купува за 10,5 млн. евро имот, който е на общината. Не е шега

Председател на Българска асоциация за погребална култура

Парцелът на запад от Централните гробища (ограден с червени точки), който незаконно е продаден за 523 хил. лева, а сега общината ще го купува обратно за 10,5 млн. евро. Вляво горе се вижда ТЕЦ „София“, вдясно от терена са Централните софийски гробища.

Свикналият на бомбастични заглавия читател ще си помисли, че това е поредното преувеличение или измислена сензация. Уви, не е.
Столична община е готова да заплати 10.5 млн. евро (20 536 215 лв.) за 87.8 дка, с които да разшири Централните софийски гробища и да реши проблема с изчерпването на свободни гробни места. Така щели да са осигурени нови места за още 10-12 години, а сумата ще се плащала на вноски в продължение на поне 3 години.
Тази новина излезе в няколко медии, с позоваване на зам.-кмета на София по направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов.

Всичко звучи добре и със загриженост за столичани, но този имот (виж картата) е част от Централни гробища от век и веков. Видно е по най-стария кадастрален план на София. До 1990 г. е държавна собственост. През 1992 г.

кметът Янчулев слага началото на поредица от действия,

благодарение на които впоследствие имотът преминава в частни ръце за 523 хил. лева.

Новите му собственици го залагат за кредит от СИБанк в размер на 9,77 млн. евро, по времето, когато шеф там е Цветелина Бориславова. Кредитът не е погасен и сега банката продава имота на общината, за да си вземе парите. А общината представя сделката като грижа за разширяване на гробищата. Такава уникална операция с изначално гробищен имот може да се случи само в България. Едва ли в друга страна са достигнали такъв майсторлък при врътките.

В дневния ред на сесията на Столичен общински съвет утре, четвъртък, 19 декември, е включена точка „относно принципно съгласие за интерес към имот УПИ VІ-528, кв. 1, м. „Централни гробища”, р-н „Сердика” и даване на мандат на кмета на СО за подписване на договор за покупка на имота”. Докладът до СОС е на общинските съветници от ГЕРБ, НДСН, БСП – Орлин Алексиев, Любомир Дацов, Иван Таков и Прошко Прошков (който беше от ДСБ/СДС, а сега е от ДБГ).

За отбелязване е формулировката „принципно съгласие за интерес към имот” и „даване на мандат на кмета на СО за подписване на договор за покупка на имота”. По нея личи, че СОС се ангажира, но само с „принципно съгласие за интерес”, а по-нататък топката поема кметицата Фандъкова.
Заслужава внимание и разноцветието на вносителите на доклада до СОС. Знайно е, че е необходима широка подкрепа, когато за гласуване се прокарва предложение от типа на гнил или горещ картоф.

Става дума за по-голямата част от „ония” 96 дка (всъщност, те са повече) на Запад от Централните софийски гробища, граничещи с ТЕЦ „София” (виж картата), които преди повече от 10 години се оказаха обект на хищническа приватизация – по съвсем не приватизационна схема.

Александър Янчулев, първият демократично избран кмет на София след падането на комунизма, на тържеството по случай 23 години от създаването на СДС. Снимка: Булфото

Преди доста години, когато Централни гробища са били далеч от запълване, и за да се ползва свободен капацитет на ТЕЦ-а, на този терен в съседство до него са построени оранжерии. През 1990 г. те стават част от активите на новосъздадена общинска фирма. През 1992 г. кметът Янчулев издава две последователни заповеди за ликвидация на предприятието, като в достъпните и налични документи не се споменава решение на общинския съвет за това. Ликвидацията е оспорена по законов ред и през 1994 г. е отменена от Върховния съд.

Това не спасява гробищния имот. Решението на Върховния съд е пренебрегнато и след серия врътки апетитният имот неправомерно преминава в частно владение. За целта са приложени какви ли не средства. Тъй като става дума за оранжерии,

Министерство на земеделието придърпва имота

и го вкарва в свои фирми. При министър Румен Христов, в началото на 1994 г. месеци преди дълго забавилото се произнасяне на Върховния съд, въпросният терен, част от Централни гробища, вече е сред активите на ЕООД с едноличен собственик земеделското министерство. Имотът преминава в активите на това дружество без да са спазени законовите изисквания. След време е обявена приватизационна процедура. По-късно тя е отменена от следващия министър Венцислав Върбанов (от кабинета на Иван Костов), като е предпочетен „сигурен” вариант – преговори с потенциален купувач.

За управители на съответните фирми, чийто собственик на капитала е министерството, са назначени правилни хора (Димитър Найденов Цанев и Тони Милев Тонев). Две ЕООД-та чрез сливане са преобразувани в трето – „Агропремикс” ЕООД, което става притежател на въпросния имот. Новото търговско дружество е обявено в ликвидация месец след съдебната му регистрация и веднага следва разпродажба на активите му.

Бившият министър на земеделието от кабинета Костов Венцислав Върбанов в съдебната зала. Срещу него са повдигани обвинения по 9 точки за различни престъпления като министър и шеф на фонд „Земеделие“. Оправдан е по всичките поради липса на доказателства. Върбанов е представител на обединените земеделци в СДС. Снимка: БНТ

Имотът от 96 (дори повече) дка е продаден на „Омнипро” ЕООД, собственост на швейцарски гражданин. В нотариалния акт е посочен като „Урегулиран поземлен имот … заедно с изградените върху него сгради (с обща застроена площ 1805 кв. м, включително 2 трафопоста – бел. авт.) за сумата от …523 хил. лв. Данъчната оценка на имота е 970 хил. лв.” Бележка за неосведомените – продажбата на държавен имот под данъчна оценка е незаконна.

През 2002 г. фирмата „Омнипро”, собственик на имота, е преобразувана в АД, като с 1 процент от акциите съакционер става синът на управителя на вече ликвидираното „Агропремикс” ЕООД. Към 2007 г. акциите вече са разделени по равно между швейцареца, баща и син Цаневи, Ванко Кирилов Митов и Любомир Василев Върбанов – брат на бившия вече министър на земеделието Венцислав Върбанов.

(Бел. авт. – Тази и още две сходни сделки, стават повод за моя пресконференция през 2005 г., и за публикация с подробно изложена фактология във в. „Новинар”(виж тук), а също така и за прокурорска проверка. Прокуратурата, обаче, пренебрегна предоставените й доказателства по документи замете под килима посочените нарушения на закона. Гражданското упорство доведе до повдигане на обвинение за безстопанственост само на ликвидатора на „Агропремикс” ЕООД Бойко Георгиев Иванов, което повече от 6 години се протака с отлежаване и многократно прехвърляне от прокуратурата към съда и обратно.)

Фирмата „Омнипро” АД , собственик на терените до гробищата, ги разпродава през 2005 г. и 2007 г. Купувач на 87.8 дка на 18 май 2007 г. става „Рубин Инвестмънт Груп” АД. Купувачът плаща за него 7.6 млн. евро. А теренът е станал собственост на „Омнипро” АД през 2001 г. за 523 хил. лв. (при данъчна оценка 970 263.40 лв. през 2001 г. и 1 485 053 лв. през 2005 г.).

През всичките тези години на кметуване на Софиянски, а по време на сделката през 2007 г. и на Бойко Борисов, общината не отстоява правото си върху този терен. По закон гробищните имоти са предоставени на общините. След решението на Върховния съд, че обявената от кмета Янчулев ликвидация е неправомерна, общината е могла и е била длъжна да защити правото на софиянци върху имота, но не го е направила. Защо? Могло е да бъде оспорена и продажбата на цена по-ниска от данъчната оценка.

Хора от кръга „Монтерей“ и от кръга „Банкя“ надничат от фирмата купувач

За последният купувач на имота „Рубин Инвестмънт Груп” АД сделката е подписана от Чавдар Антонов Чернев – изпълнителен директор към момента. Сред лицата с управленски функции в дружеството (до 2000 г. известно като „Рубин Турс” АД, преди това като „Инвестиционен фонд Рубин 24” АД) са Димитър Събев, Венцислав Кънев, Атанас Самсарев, Димо Кръстинов, Валентин Заяков, Максим Димов, Бойко Здр. Георгиев, Ивайло Янков. Първите четирима заедно с Чавдар Чернев и Валерий Копейкин са акционери. От март 2013 г. в съвета на директорите е включен братът на Чавдар Чернев – Тихомир. Някои от споменатите лица са от кръга „Монтерей”, както и от кръга „Банкя”, което е известно от общодостъпни източници.

Парцелът край гробищата, харизан за 523 хил. лева, който сега Фандъкова ще купува за 10,5 млн. евро. Снимка: в. „Новинар“

Ден преди сделката, на 17 май 2007 г., „Рубин Инвестмънт Груп” АД сключва със СИБанк АД два договора за банкови кредити на обща стойност 9,77 млн.  евро. Съгласно нотариален акт от декември 2009 г. е учредена договорна ипотека. През септември 2010 г. е подписан договор за учредяване на особен залог на търговското предприятие във връзка с просрочен непогасен остатък от 8.42 млн. евро от кредита. Под залога попада въпросният парцел с площ от 87,81 дка. Поради по нататъшно непогасяване на кредитните задължения с решение от ноември 2011 г. на своя Управителен съвет банката-кредитор пристъпва към придобиване на имота на фирмата.
Банката е заинтересована да си върне сумите, предоставени като кредити. Но не е ясно защо общината с парите на софиянци трябва да купи терен, който е гробищен, а следователно по закон е неин и тя има юридически основания да си потърси правата върху него. Създава се впечатление, че

общината прави услуга на СИБанк.

Преговорите между банката и общината са приключили и предстои кметицата Фандъкова, с решение на общинския съвет (очевидно договорено предварително), да реши проблема на СИБанк.
И ако някой възрази срещу тази сделка, е подложен на упреци – „Вие защо сте против разширението на гробищата” и т. н.

Ако теренът с площ от 87.8 дка бъде закупен от общината за 10.5 млн. евро, ще се окаже, че стойността на 1 кв. м е 119.59 евро (или 233,90 лв., а с ДДС – 280,68 лв.). При положение, че разчетът за едно гробно място е 5 кв. м, стойността на това място възлиза на 1169.50 лв. (с ДДС 1403,40 лв.) – само за терена. А има и други разходи. (Бел. ред. – справка за цените на подобни терени в София показва, че те са от 2 до 4 пъти по-ниски от предложената от СИБанк цена, дори на по-представителни места).

Твърдението на зам.-кмета Дончо Барбалов, че закупуването на този имот ще разреши хроничния проблем с недостига на гробни места в града ни за 10-12 години, няма връзка с истината. По разчети, които ползва общината, парцелът осигурява гробни места за 4 години, 10 месеца и 20 дни. Очевидно терен от 87 дка не е изход. В случая налице е работа на парче, с малко и за малко, но затова пък прескъпо.

Крайно време е общинските съветници и кметът да проумеят, че като всеки „сложен” проблем и този с недостига на гробни места има просто решение. То е: не разширяване на съществуващите гробища, заобиколени от градска тъкан, а създаване на нови гробища извън градската територия.

Предложението за закупуване на въпросния имот от Столична община е необосновано, необмислено, нецелесъобразно. Местната управа и този път продължава старата си практика – в последното заседание на СОС преди избори или преди ваканция да впише в актива си някоя и друга черна точка.

Няма да е изненада, ако лансираното предложение прерасне в решение на СОС. Въпреки това, винаги има и надежда здравият разум да надделее.

–––-

Заглавието е на редакцията.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.