Тайнствен духовник от САЩ подкопава властта на Ердоган

Ройтерс

Фетхулах Гюлен. Снимка: личен сайт

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган спечели три поредни парламентарни избори, овладя летните бунтове, подчини непокорната армия и за десет години управление промени Турция, както малцина негови предшественици са правили.

Но разривът със загадъчния духовен водач, който живее в САЩ и чието дискретно влияние върху полицията, тайните служби и магистратите се простира върху цялата държава, заплашва да разклати премиерските позиции в навечерието на изборите догодина.

Могъщата мрежа на Фетхулах Гюлен, който от дома си в САЩ ръководи глобално ислямско движение, помогна на ислямистката партия на Ердоган да завоюва все по-стабилни позиции при всеки следващ вот.

“Това е тежък и кървав развод”, пише коментаторът Кадри Гюрсел, който често критикува правителството в иначе настроения благоприятно към Ердоган в. “Милиет”.

Летните протести и бунтове в центъра на Истанбул извадиха на показ засилващите се опасения на светски настроените турци за нарастващия авторитарен стил на управление на Ердоган.

Последните месеци доведоха до открити конфликти с движението на Гюлен “Хизмет” (Служба). Интригата се въртеше около плановете на кабинета да забрани частните подготвителни школи, повечето от които са финансирани и управлявани от Гюлен, с основанието, че те предоставят нелояно предимство на кандитат-студенти със заможни родители.

Гюлен има школи в Африка, Близкия изток, САЩ и Азия. Те са основен източник на приходи, но и всесилен инструмент за влияние, особено в Турция, който създава мрежа от елитни контакти и лични зависимости.

Публична тайна е, че движението “Хизмет” помогна за прекратяване влиянието на армията, която се бе самоназначила за пазител на светския характер в турската политика. Прекършването на военните се смята за най-голямото постижение на Ердоган. Той предаде на правосъдието стотици висши военни, обвинени в заговор за преврат.

След като дойда на власт през 2002 г. Ердоган създаде свое собствено лоби от богати и лоялни нему бизнесмени. Много от тях идват от онези религиозни среди, които почитат Гюлен. Разривът между двамата обаче вещае оттегляне на голяма част от подкрепата за Ердоган преди изборите.

При посещението си във Вашингтон тази година, Ердоган прати свой съветник в Пенсилвания, за да проучи плановете на Гюлен. Той избяга от Турция през 1999 г., след като бе обвинен в заговор за налагане на шериата. Силата на Гюлен, който получи разрешение да остане в САЩ, се крие частично в загадъчния му стил.

Между двамата отдавна има идеологически различия. Много от последователите на Гюлен смятат, че той е по-прогресивен и повлиян от Запад в сравнение с Ердоган. Вижданията на премиера по редица въпроси – от аборта до употребата на алкохол, – родиха обвинения в опит за намеса в личния живот на турците.

Това напрежение се прероди в открита борба за власт в лоното на управляващата партия, което може да пренапише контурите на турската политика за идните десет години.

Силата на “Хизмет” се крие повече във влиянието на движението над факторите в Партията на справедливостта и развитието (ПСР), отколкото в способността му да закара гласоподаватели пред изборните урни.

Движението лесно може да провери влиянието си, ако реши например на местните избори през март да подкрепи опозицията. Голямата цел в този вот ще бъде финансовата столица и най-голям град в страната – Истанбул.

ТЕСТ ЗА СИЛА

Ако ПСР изгуби Истанбул, което експертите смятат за малко вероятно, но не изключват, това ще е голям удар за Ердоган. Той бе кмет на града през 90-те. Дори и победа с малка разлика ще бъде удар за него.

Погледът на премиера може вече да е насочен към президентските избори през август, в които се очаква да се кандидатира, или към парламентарните през 2015 г.

“Толкова тежка борба с Хизмет точно в навечерието на местните избори ще бъде добър тест за сила за премиера”, казва журналистът Ахмет Сик, който лежа година в затвора заради книгата си живота и влиянието на Гюлен. “Ердоган ще има възможност да види срещу какво точно се изправя”, казва Сик.

Мустафа Саръгюл, кмет от почти 14 години на популярния луксозен истанбулски квартал “Шишли”, се очаква да е кандидатът на основната опозиционна Републиканско-народна партия (РНП) за кмет на Истанбул.

Саръгюл е роден в Източна Турция. На него не се гледа като на типичен представител на РНП, която мнозина привърженици на ПСР смятат за про-светска, елитарна и откъсната от религиозно консервативните земи в Анадола, откъдето Ердоган черпи предимно силата си.

Среща във Вашингтон този месец между лидера на РНП Кемал Калъчдароглу и представители на асоциация, за която се знае, че е близка до Гюлен, подхрани спекулациите за курс на сближаване и дори за преговори за подкрепа от “Хизмет” за Саръгюл.

ПСР номинира Кадир Топбаш, който управлява от почти 10 години 12-милионния град. Местните избори през 2009 г. протекоха при ожесточена борба. Топбаш спечели малко над 3 млн. от общо 8,8 млн. гласа. Основният му опонент тогава Калъчдароглу взе 2,6 млн.

Йозер Санджар, шеф на MetroPoll Strategic and Social Research Center, смята, че членовете на “Хизмет” са между 3 и 5 процента от гласоподавателите, но влиянието им може да се окаже много по-голямо.

“Проучванията ни показват, че Гюлен се радва на стабилна подкрепа между 28 и 33% от обществото ни. Би било грешка да се смята, че някой с такава подкрепа не упражнява политическо влияние”, казва Санджар.

“В Истанбул избирателите на РНП не са много по-малко от тези на ПСР и петте процента гюленисти може да обърнат резултата”, смята социологът.

СТАРИ ВРАЖДИ

Враждата между Ердоган и Гюлен не е от вчера и това бе видно например през февруари 2012 г. Тогава прокурори се опитаха да арестуват Хакан Фидан, бивш съветник на Ердоган, когото премиерът по-късно направи шеф на тайните служби.

Ердоган тогава блокира разследването, за което някои от привържениците му смятаха, че е инициирано от магистрати гюленисти. Повечето коментатори определиха случая като определящ момент в отношенията между двамата.

“Мисля, че крайъгълният камък в разрива между движението на Гюлен и правителството бе кризата с Националната разузнавателна агенция”, написа колумнистът на в. “Ватан” Русен Чакър и описа сегашната ситуация като “битка по договорени правила”.

Тя се води публично чрез медиите. В поредица от челни материали близкият до Гюлен в. “Заман” многократно разкритикува плановете на правителството за затварянето на кандидат-студентските школи. Друг близък до “Хизмет” вестник – “Тараф”, нажежи напрежението, като публикува документи от 2004 г., показващи план на правителството да забрани “Хизмет”.

Ердоган обвини репортера на “Тараф” в държавна измяна и не показа никакво намерение за разкаяние. Проучвания сочат, че въпреки масивните антиправителствени протести през лятото подкрепата за Ердоган не намалява. Дори и раздорът му с Гюлен не отблъсна от премиера привържениците му.

“Много от хората на Хизмет са членове на ПСР… Не виждам проблем това. Проблемите между партията и Движението ще бъдат разрешени”, казва висш партиен функционер. “Истанбул е от изключително значение за нас. Това е твърдината на ПСР. Ще я завладеем отново”.

Още по темата: Зад арестите на близки до Ердоган стои Гюлен

Общо 37 души, сред които трима синове на министри, влиятелни бизнесмени и високопоставени чиновници, бяха арестуване по разследване за корупция, съобщиха местните медии.

Сред задържаните са синовете на вътрешния министър Муамер Гюлер, на икономическия министър Зафер Чаглаян и на министъра за околната среда Ердоган Байрактар. Те са арестувани по обвинение в получаване на подкупи. Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу потвърди за арестите, извършени във вторник сутринта в Истанбул и Анкара.

Сред останалите арестувани са строителният магнат Али Аглаоглу, генералният директор на “Халкабанк” Сюлейман Аслан, азербайджанският бизнесмен Реза Зараб, кметът на централния истанбулски район Фатих Мустафа Демир и висши служители от няколко министерства.

Те са обвинени в съдействие и получаване на подкупи. Срещу това бизнесмените печелели търгове за строителство и си осигурявали разрешителни за строеж в забранени апетитни райони.

Прокурорите зад операцията са добре известни в Турция. Акцията се води от заместник прокурора на Истанбул Зекерия Йоз. Той нашумя с делото “Ергенекон”. Помага му Джелал Кара, който се прочу с процеси за военен шпионаж.

Акцията идва ден след като бившата футболна звезда и настоящ депутат Хакан Шукур се оттегли от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и се обяви за независим представител в Меджлиса. Той изрази несъгласие с решението на премиера Ердоган да затвори частните подготвителни школи за кандидат-студенти. Повечето от тях са създадени и управлявани от могъщия духовен лидер Фетхулах Гюлен, който от 15 години живее в САЩ.

Повечето наблюдатели разчитат акцията във вторник като “предупреждение от Гюлен към Ердоган да не се кандидатира в президентските избори през август”, коментира пред “Блумбърг” експертът Тимъти Аш. “Сега вече ръкавицата между двамата е официално хвърлена”, допълва Аш, който е анализатор за развиващите се пазари в лондонската “Стандарт банк груп”. След новината за операцията акциите на държавната “Халкбанк” паднаха с 6%, а лирата загуби 0,6% до 2,0394 за щатски долар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.