Испания против …борбата с бикове

Защитници на правата на животните протестират в Мадрид срещу борбата с бикове. Все повече испанци се изправят срещу кървавия спорт, решени да прекъснат срамната за страната традиция. Снимка: Ройтерс

Малага е столицата на един от най-развитите курортни региони в Испания. Прочута е като център на романтична Андалусия, известна със слънчевата си крайбрежна ивица Коста дел Сол и като родното място на Антонио Бандерас. Малага дължи славата си и на това, че тук е мястото на свещените за испанците борби с бикове. Всеки август празненствата събират на Plaza de Toros хиляди почитатели на коридата.

Тази година обаче борбата с бикове донесе на града нещо ново. На 11 август организацията за защита на животните Андалуска група срещу малтретирането на животните (Andalusian Collective Against Animal Mistreatment www.cacma.org) ще проведе първата си демонстрация в Малага срещу една от най-популярните и кървави традиции на Испания. Това ще бъде и последната проява на все по-популярното протестно движение срещу най-архетипния символ на страната.

Демонстрацията е спонсорирана и от няколко чужди организации – от Лигата срещу жестоките спортове и Комитета срещу борбата с бикове, базиран в Холандия и в Белгия. Тя ще се проведе след повратното решение на Барселона да забрани коридата в целия град. Освен това 42 други големи и малки селища декларираха неодобрението си към този спорт. Испанските antitaurinos – както наричат тук противниците на коридата – набират скорост с все повече демонстрации. Те протестират в цялата страна, но главно на места, където традициите в борбата с бикове са значими – като Билбао, Мадрид и Севиля. „В действителност ние сме истинските taurinos – приятелите на биковете,” казва президентът на Андалуската група Антонио Висенте Морено Аболафио.

Защитниците на правата на животните намериха чудесен съюзник в лицето на Кристина Нарбона, министърът на околната среда на Испания. Нарбона е дъщеря на експерт по борбата с бикове (баща й водеше редовна вестникарска рубрика за този спорт), но не крие отвращението си от коридата. „Дълбоко се срамувам да живея в страна с такава традиция,” заяви тя през миналата година на среща на социалистическата партия в Барселона. Това накара много испанци да спрат да се страхуват и да заявят открито, че са срещу борбата с бикове. От Андалуската група очакват на демонстрацията в Малага да се съберат 3000 души. „Това не е традиция, достойна да бъде запазена, а трябва да бъде изкоренена,” казва Морено Аболафио. „Трябва да се преборим с клишето за Испания, което представлява мъж, облечен като тореадор и жена, танцуваща фламенко.”

Въпреки че правителството е раздвоено по темата, Нарбона със сигурност говори от името на повечето испанци. Според проучване на Галъп, само осем процента от местното население твърди, че харесва борбата с бикове.

Протестите в Испания срещу коридата растат, но тя става все по-популярна в Китай и южна Америка. Снимка: Ройтерс

Краят на коридата обаче едва ли ще дойде скоро. Тя става все по-популярна отвъд границите на Испания. Все повече южноамерикански и европейски страни (като Португалия и Франция) прегръщат изпълнената с енергия традиция на коридата. Френският президент Никола Саркоци и бившата кандидатка на социалистите за президентския пост Сеголен Роаял обичат този спорт. Борбата с бикове стигна дори до далечен Китай, Армения и Южна Корея. Според уебсайта за борба с бикове portaltaurino.com от 2000 година повече от 13 млн. китайци гледат всяка седмица борба с бикове по телевизията. А през 2004 година Шанхай стана домакин на първата корида в страната. „Получих писмо от китайска бизнесгрупировка, която иска да организира борба с бикове,” казва Карлос Руиз Виласусо, главен редактор на популярния уебсайт за любители на коридата mundotoro.com. За разгарящите се дебати в Испания Виласусо казва, че „борбата с бикове е като църквата: ще остане завинаги. Законът казва, че борбата с бикове е право на испанските запалянковци.”

Това обаче не намалява решимостта на активистите от Андалуската група, които са убедени, че кървавият спорт губи подкрепата си в испанското общество. Руиз Виласусо не е съгласен с подобно твърдение. Според него посещенията през тази година ще счупят всички рекорди. Морено Аболфарио казва обаче, че и най-прочутите тореодори ще се изявяват на сглобяеми временни арени, а коридите ще бъдат организирани в по-малки и не дотам благоденстващи градчета. „Преди пет години”, казва той, „никоя от големите звезди нямаше да се съгласи да излезе на сглобяема арена. Сега обаче са принудени, тъй като подкрепата за спорта им намалява. Младите хора не обичат борбата с бикове.”

Виж тук фотогалерия за злополучното надбягване с бикове в Памплона т. г.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.