Гръцка Коледа с орязани и забавени заплати

Франс прес

Частично изплащани заплати, в натура или с месеци закъснение – бедственият пейзаж на заетостта в Гърция не се изчерпва само с рекордно високото ниво на безработица сред наслението – над 27 процента.

„Всяка сутрин оставям децата си, качвам се на колата си, наливам бензин и идвам на работа“. Кризата нищо не е променила в навиците на Хрисула Заркамела, касиерка в Катерини Северна Гърция с изключение на едно: тя не е получавала своите 894 евро месечна заплата от август, подобно на десетимата си колеги от супермаркета Арванитидис.

Всички служители от тази верига, която има около 150 магазина в страната, живеят в зависимост от несигурните плащания на заплата, обяснява тя.

„Сериозните проблеми започнаха преди една година. Първоначално ни плащаха с един месец закъснение, не казваха нищо. После неплатените суми се натрупаха“, разказва Заркамела.

През май работодателят, който дължал заплати за три месеца, им прави изненадващо предложение: половината от дължимата сума да се плати в купони по 20 евро, които да бъдат изразходвани в магазина.

Много служители отказаха: „те смятат, че ще си плащам данъците в брашно и захар!“, ругае 40-годишната касиерка.

Макар че е единствената в магазина, която може да разчита на втора заплата – тази на нейния съпруг, тя се пита дали ще може „да купи гориво за отопление“.“Над един милион неплатени заплати“ в Гърция, гласеше в началото на декември заглавие в либералния ежедневник „Катимерини“, който цитираше „емпирична“ оценка на Института за изследвания на синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ . Цифра, която доближава броя от 1,37 милиона безработни в страната.

„Закъснения от един или два месеца са толкова чести, че дори най-доброжелателният инспектор по труда преценява като безполезно да се занимава с това“, казва адвокат Маргетина Стефанату, специалист по трудово право.

„Всяка втора фирма не плаща на служителите си навреме“, отбелязва Янис Кузис, преподавател в университета Пантейон в Атина и изследовател в института на ГСЕЕ. Според него „най-проблемните“ сектори са тези на сигурността, чистотата, ресторантьорството и хотелиерството.

Но в една страна с 98,5 процента фирми с по-малко от 50 служители, които са „най-уязвимите“ по време на криза, тази статистика дава „изкривена“ картина, посочва гръцката федерация на работодателите СЕВ в отговор на въпрос на АФП.

С пресъхването на банковите кредити тези малки фирми вече не могат да се справят с дефицита на парични средства, казва адвокат Стефанату без да отрича случаите на „лошо управление“.

В болница „Анри Дюнан“ в Атина , модерно болнично заведение, открито през 2000 г. под егидата на гръцкия Червен кръст, бившият ръководен екип е оставил дефицит от милиони евро.

Над 1000 служители там не са получавали заплати от девет месеца, разказва Анастасия Куцурис, 45-годишна, общопрактикуващ лекар, която е лишена от своите 1650 евро месечна заплата. „Да си тръгна? Но къде да си намеря работа?“, пита тя.

Страхът от безработица задържа също и 52-годишния Н., сервитьор в хотел в центъра на Атина, където той получава „200 евро оттук-оттам“ от „петнайсет месеца“ насам, обяснява той пред АФП.

Друг атински служител, работещ в една и съща автомобилна фирма от 22 години, споделя, пожелавайки да остане анонимен, че получава 100-150 евро на месец от две години и половина, като „аргументът е, че фирмата върви зле“.

Редки са случаите на служители, които се организират за протест, както направиха тази есен работниците от корабостроителниците в Скарамангас, близо до Атина, които демонстрираха редовно с искане да получат неизплатени заплати за 18 месеца. Моряците от ферибота „Пенелопа“, пътуващ от атинското крайбрежие до Цикладите, които също не получаваха заплатите си, прекратиха работа от това лято.

„Кризата настъпи на гръцкия трудов пазара, който вече беше джунгла, характеризираща се с много злоупотреби“, казва Ели Варкалама, юрист в ГСЕЕ.

Сред другите отклонения, свързани със заплащането, регистрирани от синдиката, са договори за наемане на работа, предвиждащи изплащане на трудовото възнаграждението на три месеца. Или още по-лошо: хотелиер на остров Егина е предложил работа на камериерка „на доброволни начала“. Възнаграждение? Пълен пансион.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.