Правителството на Ердоган е разтърсено от скандали, отмъщения и борби

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Скандални разкрития за корупция като тези, които от вчера са водеща новина в Турция, не се помнят откакто консервативно-ислямисткото правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 11 години. Арестувани са синовете на трима от най-отговорните министри в кабинета – на министъра на вътрешните работи Муаммер Гюлер – Баръш Гюлер, на министъра на икономиката Зафер Чаглаян – Каан Чаглаян и на министъра на екологията и околната среда Ердоган Байрактар – Огуз Байрактар. И тримата са считани за най-приближените и доверени министри на премиера Ердоган.

Броят на задържаните достигна 52-ма души. Сред другите задържани са строителният магнат Али Агаоглу, чието състояние „Блумбърг“ изчислява на 2 милиарда долара, генералният директор на Халкбанк Сюлейман Аслан, азербайджанският бизнесмен Реза Зараб, кметът на централния истанбулски район Фатих Мустафа Демир и други висши служители от няколко министерства.

Според сведенията полицията е започнала разследването преди около една година, като то се извършва в три направления. Първо, за измами с търгове за възлагане на строеж на социални жилища от правителствената агенция за жилищно строителство, известна с абревиатурата ТОКИ, която е на подчинение на министъра Ердоган Байрактар. Второ, за подкупи в размер на милиони долари, пране на пари и незаконни трансфери на злато. Тук нишката тръгва от Реза Зараб, иранец, който е съпруг на певицата Ебру Гюндеш. Смята се, че той раздал рушвети на отговорни лица в размер на 142 млн. турски лири. И трето, има твърдения за корупция и подкупи, според които истанбулската община Фатих раздавала терени за строителство въпреки риска от земетресения и други потенциални опасности.

Още миналата година Вашингтон включи турската Халкбанк в черния си списък, макар че с официално изявление през април банката отрече твърдения, че е извършила нарушение на американските санкции спрямо Иран.

Интересното е, че операцията се е водила в абсолютна тайна и дори премиерът Реджеп Тайип Ердоган не е знаел нищо. Адресите, на които са били извършени вчерашните акции, са били дадени на полицаите едва половин час преди да започне операцията.

Смята се, че зад операцията с антикорупционните разкрития стои Фетхуллах Гюлен, влиятелният проповедник, баща на глобалното ислямистко движение „Хизмет“, който живее в САЩ. Турското правителство обяви планове да премахне частните подготвителни училища за кандидат-студенти на Гюлен, каквито ислямският духовник е открил и в чужбина – в страни от Африка, Близкия изток, САЩ и Азия. Публична тайна е, че хора на Гюлен са „окопани“ в полицията и в съда, което според някои наблюдатели буди съмнения около мотивите зад действията на тези институции.

Гюлен и неговото движение допринесоха много за укрепването на властта на Ердоган, но след това между тях настъпи разрив, който много ярко се прояви по време на протестите за парка Гези. Тогава ислямският проповедник критикува Ердоган заради силовите действия на полицията спрямо демонстрантите. Говори се дори, че движението на Фетхуллах Гюлен стои в основата на антиправителствените протести през лятото.

Още тогава премиерът „прочисти“ полицията от част от считаните за хора на Гюлен полицейски директори. Анализатори смятат, че сега движението от една страна търси възмездие, а от друга отправя предупреждение към Ердоган да не участва в президентските избори. Смята се, че сегашният президент Абдуллах Гюл, който досега не е заявил открито, че няма да се бори за нов мандат – пост, към който очевидно претенции има премиерът Ердоган, е близък до движението на Фетхуллах Гюлен.

Разпрата между движението на Гюлен и Ердоган доведе и до оставка в ПСР – футболистът Хакан Шюкюр, депутат от Истанбул, мотивира решението си да продължи своята политическа кариера като независим депутат, заявявайки, че „не Фехуллах Гюлен е този, който се промени, след като видя рахата“, очевидно намеквайки, че премиерът носи отговорност за породилото се напрежение.

Днес последва нов удар от страна на Ердоган: отстранени бяха от длъжност петима полицейски директори, за които се твърди, че имат ключова роля в предприетата операция.

Опонентите на Ердоган го критикуват, че се опитва да потули скандала. Подобно нещо се случи и при скандала „Дениз фенери“ от 2009 г., отнасящ се до отклоняване към частни фирми на милиони евро от дарения, събрани от турската общност в Германия за ислямската благотворителна организация „Дениз фенери“. Тогава се появиха твърдения, че благотворителната организация, чиито учредители са близки до правителството, може да е финансирала със средства управляващата ПСР. В крайна сметка остана впечатлението, че случаят е бил потулен, а отговорни лица, които германското правосъдие осъди, са били прикрити. Доказателства, че неправомерно присвоените пари са стигнали до ПСР, така и не бяха открити, но скандалът се отрази на рейтинга на партията, който тогава се понижи с почти 20 процентни пункта само за два месеца.

Опозицията призова министрите, чиито синове бяха задържани при вчерашната операция, да подадат оставки. Премиерът отказа засега да коментира арестите, но намекна, че става дума за клопка срещу него и правителството. Скандалът идва само няколко месеца преди изборите за местни органи на властта в Турция през март и преди президентските избори през август догодина.

Бившият полицейски директор Ханефи Авджъ, осъден на 15 години затвор по обвинение в съучастие в лявоекстремистка организация, прогнозира, че „борбата за надмощие“ ще продължи и че разпрата ще се разрасне. „Бомбата“, която разтърси и вероятно ще продължи да разтърсва страната, е сигнал, че предстои трудна предизборна кампания, смята той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.