Витя, чао! – площадът осмива Янукович, продал се на Русия

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

С песни, видеоклипове, карикатури и вицове опозиционерите в Украйна осмиват президента Виктор Янукович и неговия премиер – любима форма на протест сред противниците на режима.

Клипчето „Витя, чао!“ бе гледано в ЮТюб над половин милион пъти за една седмица. В клипа масивната фигура на Янукович подскача от пънче на пънче в една горичка, гледа редом с тълпата на трибуните футболен мач, изпълнява танцови стъпки или позира пред камери с руския президент Владимир Путин – всичко това размесено с кадри, на които милицията бие демонстранти и фотографи.

Тази пародия на италианската народна революционна песен „Белла, чао“ звуча многократно в неделя от тонколоните на поредния гигантски митинг, събрал стотици хиляди демонстранти на Майдана – площад „Независимост“ в центъра на Киев.

Участници в протеста и опозиционните лидери на сцената се смееха от сърце.

„Сбогом, гаранте (на Конституцията)! Хич не се връщай! О, Витя, чао, Витя, чао, Витя – чао, чао, чао!“, пее, видимо забавлявайки се, млада жена.

„Межигиря и Сухолуча утре ще бъдат превърнати в музеи“, продължава уверено тя, споменавайки разкошните резиденции на президента, символизиращи корупцията на режима в очите на опозицията.

Видеоклипът показва между другото как Янукович прави гимнастика, скачайки по пънчета в Межигиря – кадри, заснети преди няколко месеца, когато държавният глава бе поканил в резиденцията журналисти.

В песента се говори още за „свирепите хора от „Беркут“ (сили за борба с безредиците) и за „продажните съдилища“.

„Прокурорите и Вовка Путин няма да те защитят“ – звучи от екрана, докато гледаме как прокурори отиват на работа, прескачайки демонстранти, налягали по стъпалата на прокуратурата.

Смехът срещу страха

Клипът е заснет от журналисти и активисти в стремеж да създадат „народна песен“ за протестното движение, обясни пред АФП авторът на идеята Азад Сафаров.

„Американците изразиха погнуса от нашия президент. Аз предлагам нещо къде по-опасно – смеха“, писа той миналата седмица в блога си под наслов „Да се присмеем на Витя“.

„Трябва да се смеем, за да надвием страха си“ от властта, обясни той за АФП, имайки предвид жестокото потушаване на студентски протест на 30 ноември и несполучливия опит на сили на реда да разпръснат демонстрантите миналата седмица.

„Песента не е злобна. Всички се смеят, щом я чуят. Но именно от смеха се страхуват всички авторитарни режими“, изтъква пред АФП журналистката Олга Хуторянец, изпяла пред събралите се „Витя, чао“.

Хората вече не тачат властта

Творческият устрем на украинските опозиционери личи и от афишите, по които виждаме заглавия като „Бягай, Витя, бягай“ по аналогия с германския филм „Бягай, Лола, бягай“ на Том Тиквер.

Също и от позивите с игрословици на украински, не твърде ласкателни за държавния глава, изобразяван зад решетките.

Портрет на Янукович с нос на палячо е окачен на видно място – на главната улица Крешчатик, където украсява коледната елха на Майдана.

„Това буди смях и отразява мнението на народа за властта – тя вече няма авторитет“, заяви пред Франс прес авторът на портрета, пожелал анонимност.

Демонстранти измислят смешки и подигравки с какво ли не – от заплахите на властта към демонстрантите, издигнали барикади в градския център, до руския президент Владимир Путин, чиято роля бе решаваща, за да откаже Янукович споразумението с ЕС, и премиера Микола Азаров, който добре говори руски, но е зле с украинския.

Ето и примери:

– Главната прокуратура образува наказателно дело срещу снега, задръстил улиците в Киев.

– Азаров е против европейската интеграция, защото не ще да се мъчи с английския – първо трябва да научи украински.

– Каква е тая работа?, сърди се Путин. Хората са дошли на Майдана заради мен, а ето че на площада говори Саакашвили (бившият президент на Грузия, негов заклет враг, бел. на АФП)!

Още по темата: Украинската опозиция обвини президента Виктор Янукович в предателство

Украинската опозиция обвини президента Виктор Янукович в предателство, давайки Украйна в залог, за да получи от Москва 15 милиарда долара, докато премиерът Микола Азаров обяви споразумението с Кремъл за „историческо, което ще позволи украинската икономика да бъде спасена от фалит“.

Украинският президент Виктор Янукович получи във вторник „куп награди“ от руския си колега Владимир Путин за отказа му да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз, включително по-ниска цена на природния газ. Опозицията обаче се обяви срещу договорките, като десетки хиляди отново излязоха в Киев в протест срещу завоя към Русия.

В същото време Москва в типичния си стил изрази „учудване“ от „неприкрития натиск върху правителството на Украйна“ и „безапелационните искания да направи избор в полза на Европа“. Докато Европейският съюз критикува Кремъл, че се възползва от икономическите трудности на Киев, за да го отклони от проевропейския път

„Историческо“ споразумение, с неясен ефект за Украйна

Украинският премиер Микола Азаров коментира, че „историческото“ споразумение с Москва ще спаси страната от фалит, докато споразумението за асоцииране с ЕС „щеше да доведе до фалит и до социално-икономически срив“.

Той коментира, че предишното газово споразумение (сключено от тогавашния премиер Юлия Тимошенко, която днес е в затвора – бел. ред.), е обезкръвявало украинската икономика и Янукович е сложил край на това „предателство към националните интереси, за което отговорност носят същите политически сили, които днес предизвикват нестабилността в страната“.

Според споразумението с Москва цената на газа за Киев пада от 400 долара за хиляда кубически метра на 268.5 долара. „Страните се споразумяха и за изключително изгодно кредитиране на украинската икономика. Това ще позволи Украйна да приеме социален бюджет за 2014 година“, каза Азаров.

Украинският премиер уточни, че минималната заплата в страната през 2014 година ще нарасне два пъти от сегашните 1218 гривни (около 150 долара). Според руски издания обаче сключените от Янукович договорености с Москва няма да решат проблемите на Украйна.

Тази теза застъпи и литовският министър на външните работи Линас Линкевичус.  „Споразумението, което предвижда Москва да отпусне заем от 15 милиарда долара на Киев и да намали с една трета цената на природния газ, е просто временно решение, заяви Линкевичус.

„Щом парите целят да запълнят една дупка, това просто отлага кризата и не решава нищо. Всяко решение, различно от модернизация, в крайна сметка ще доведе до криза“, допълни той. Споразумението трудно ще укроти проевропейските протести на площад „Независимост“ и в украинската столица, смята министърът.

Според него руско-украинската сделка показва желанието на украинския президент Виктор Янукович да се сближи с Москва, след като ЕС отказа да даде 20 милиарда евро заем на Киев. „Този процес напомня разпродаване на търг, където този, който плаща най-много, печели. Това обаче не е начин за излизане от кризата“, заяви Линкевичус.

„Комерсант“ коментира, че „придобивките на Русия от тази сделка засега не са очевидни, нито пък отговорът дали полученото от Украйна стига, за да предотврати финансова и банкова криза“. Първият транш в размер на 3 милиарда ще реши краткосрочните проблеми на украинската Национална банка и тя ще може да подкрепя местната валута – гривнята, поне до февруари.

„Най-малкото временно“ е решен и газовият въпрос, ключов за руско-украинските отношения. Занапред „Газпром“ ще продава на Украйна газ по 268.5 долара за хиляда кубика вместо по 406 долара. Сиреч Украйна все пак постигна отбив – една трета от цената, 4 години след сключването на поредния газов договор с Русия, официално наричан от Киев заробващ през цялото време оттогава, изтъква изданието.

„Според мен преговорите ще са тепърва и предстои да разберем на какви отстъпки е склонила Украйна, за да получи отбив от цената“, отбелязва Олександър Тодийчук, оглавяващ международния енергиен клуб Q-club.

„Ведомости“ пресмята загубите на Русия от новото газово споразумение. „Ако приемем за базово потребление 25 милиарда кубика годишно, годишните загуби на „Газпром“ от ценовото намаление може да са към 3.5 милиарда долара“, твърди бизнесаналитикът Сергей Вахрамеев.

„Газпром“ не бива да пострада – заявява цитиран в материала неназован източник, близък до руския монополист. Според него „Нафтогаз“ (украинската държавна газова компания – бел. ред.) може да купува повече газ, за да компенсира намалената цена с по-големия обем на доставките, а загубите на „Газпром“ може да бъдат компенсирани от руския бюджет.“

Икономистът Александър Морозов обаче „се чуди“, цитиран от „Ведомости“, защо средства от този фонд „се влагат в рискови активи“. „Подкрепата на Русия само ще отстрани заплахата от дефолт за близките две години, но няма да реши проблемите на Украйна“, смята експертът.

Опозицията не приема сделката с Русия

Постигнатите договорености бяха остро критикувани от опозицията. Арсений Яценюк от партия „Баткившчина“ („Отечество“) заяви, че депутатите от опозицията ще блокират заседанията на парламента, както са правили няколко пъти в миналото, за да предотвратят евентуално одобряване на сделката с Русия, предаде Ройтерс.

„Нито един документ, противоречащ на европейската интеграция, няма да мине през процедурата на гласуване в парламента“, каза той. „Зная само едно място, където можеш да намериш безплатно сирене, и това е капанът за мишки“, каза Яценюк.

Украинският опозиционен лидер Виталий Кличко заяви пред събралите се демонстранти на Площада на независимостта, че президентът Виктор Янукович е предал националния интерес и независимостта на Украйна, като се е съгласил да вземе назаем от Русия 15 милиарда щатски долара, предаде Ройтерс.

Кличко, който е световен шампион по бокс тежка категория, призова за предсрочни избори и заяви, че иска да се срещне с Янукович „на ринга“.

Москва не приема европейския натиск срещу Киев

Кремъл категорично отхвърля тезата на ЕС, че се възползва от икономическите трудности на Украйна, за да й попречи да подпише сделка за свободна търговия с ЕС, като в сряда външният министър Сергей Лавров изрази „учудване“ от „неприкрития натиск“ върху Киев „Русия уважава суверенния избор на Украйна и разчита, че Киев ще успее да се справи с натрупаните проблеми, действайки в конституционното, в правното поле“, добави Лавров.

Европейският парламент активно подготвя създаването на собствен „списък Магнитски“ и се опитва „да учи Русия на демокрация“, „при това доста агресивно, а не чрез диалог въз основа на взаимно уважение, заяви руският външен министър. „В Европа и в света няма никой, който да е идеален от гледище на човешките права“, добави той.

Русия обаче не натрапва никому нищо в рамките на своя Евразийски интеграционен проект – той се гради „на равноправие, реални икономически интереси, съдейства за развитието на плодотворно сътрудничество, за укрепване на регионалната и международната стабилност“, подчерта Лавров.

Страните от Митническия съюз – Русия, Беларус и Казахстан, държат да изпълнят графика, предвиждащ от 1 януари 2015 г. да започне нов стадий в интеграцията – евразийски икономически съюз, обясни министърът. „Подкрепяме стремежа на Армения и на Киргизстан да участват в интеграционните процеси“, каза още той.

Преди ден Путин и Янукович обявиха, че не са обсъждали влизането на Украйна в Митническия съюз, каквото подозрение имаше украинската опозиция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.