Великобритания и Германия в очакване на емигрантската вълна

На Запад “полски водопроводчик” е синоним на нископлатен емигрант. Снимка: plumbertrainer.com

С наближаването на 1 януари 2014 г. се покачва напрежението в британската, но вече и в германската преса във връзка с очакваната мигрантска вълна от българи и румънци.

Във Великобритания към гласовете против налагането на ограничения в социалните придобивки за новодошли имигранти от Европа вече се присъедини и вътрешният министър Тереза Мей.

„Гардиън“ съобщава в заглавие, че Мей се дистанцира от плана за ограничаване на миграцията от ЕС и коментира, че сегашната позиция на Мей представлява обрат в сравнение с изразеното по-рано този месец нейно намерение да търси начини за ограничаване на притока на мигранти от ЕС.

Има вероятност новата позиция на Мей да срещне съпротива от над 60 представители на торите в парламента, предупреждава „Гардиън“. Изданието съобщава, че от 1 януари на британските летища и пристанища няма да се налагат специални мерки за допускане на българи и румънци.

Таблоидът „Мейл“ публикува днес статистика за страните на произход на имигрантите във Великобритания. Изданието отбелязва, че броят на имигрантите в Англия и Уелс през последните 60 години е нараснал четири пъти и през 2011 г. възлиза на 7,5 милиона или 13 процента от населението.

„Нова вълна от мигранти от Румъния и България се очаква през новата година, след като отпаднат ограниченията за трудовия пазар“, пише изданието. „Мейл“ не предоставя статистика за броя на румънците и българите във Великобритания, но отбелязва, че притокът на поляци през 2004 г. ги е направил най-голямата чуждестранна група в страната след тази на индийците.

Увеличаването на бройката на мигрантите е тема и в днешния брой на германския „Зюддойче цайтунг“. Левоцентристкото издание също прави преглед на статистиките през последните 60 години, отбелязвайки, че не само в Германия тече дебат за т.нар. миграция заради бедност от Източна Европа.

„Някои държави като Великобритания и Германия искат да се предпазят с драстични мерки от прииждането на още повече граждани на ЕС, като например от Румъния и България“, пише „Зюддойче цайтунг“, цитирайки данни на Института за изследване на трудовия и професионален пазар, че през 2014 г. броят на българите и румънците във Федералната република би могъл да се увеличи с около 100 000 души и да стане 180 000.

Изданието допълва, че някои политици се опасяват да не би притокът на бедни имигранти да увеличи ксенофобските настроения сред германците. „Зад кулисите всички партии мечтаят дебатът да не се окаже толкова важен. От една страна, Германия иска да развие „култура на приветливост“ към чужденците, за да привлече повече работна сила от чужбина и дори от Румъния и България.

От друга страна, преди европейските избори през май би трябвало да се реагира на страховете, защото десните популисти също ще го направят“, предупреждава „Зюддойче цайтунг“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.