Меркел и Оланд са готови да се вслушват един в друг

Пиер-Ален Фюрбюри
в. Ле-з-еко

Меркел и Оланд. Колаж: глобедия

Избраната отново за канцлер на Германия Ангела Меркел ще направи първата си визита в сряда вечер не при друг, а при Франсоа Оланд. Това е символичен жест, „който показва силата на френско-германската връзка“, казват в Елисейския дворец. Оттук-нататък ще се говори за нов старт на френско-германските отношения.

Шест месеца преди европейските избори, някои се надяват на сигнал, че френско-германската двойка най-после ще предложи обща визия за една Европа, която е излязла от кризата и е по-интегрирана и по-ефикасна. Ще трябва да прояват търпение. Разговорите в сряда вечер „ще имат за цел да се подготвят срещите през следващите седмици и месеци и да се работи за бъдещето на Европа“, обясняват от Елисейския дворец. Следователно няма да се бърза. „Франсоа Оланд и Ангела Меркел имат повече от три години за действие“, продължават от президентството.

Коалицията между консерваторите и социалдемократите в Берлин, която стана факт след три дълги месеца на преговори има по-приветливо лице от досегашния консервативно-либерален съюз. Влизането на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) във властта „променя нещата в социален план“, заяви в неделя ръководителят на френската дипломация Лоран Фабиюс.

Множество точки от програмата на германското правителство, особено тези за универсалното минимално работно заплащане от 8,50 евро на час и 14-те милиарда планирани инвестиции, отговарят на френското желание за една Германия, насочена предимно към вътрешното потребление и по-малко заета с натрупване на външен излишък, който дисбалансира европейската икономика.

Колкото техническото, толкова и историческо споразумение за банковия съюз, очаквано през следващите 48 часа, също показва добрата воля на Берлин, който в крайна сметка прие създаването на спасителните фондове за банките да става на частен и взаимен принцип. Но канцлерката, преизбрана заради ултрастрогото управление на еврозоната, няма да допусне прекалено много баласт.

Освен на отбраната, европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък ще бъде отчасти посветена и на бъдещето на Икономическия и паричен съюз. Водят се дискусии относно идеята за отделен бюджет на еврозоната, който да преразпределя средства, което иска Франция, а Ангела Меркел, както винаги обсебена от дисциплината, от своя страна настоява уязвимите страни от еврозоната да подписват „договори за конкурентоспособност“ с Европейската комисия. Споразумението между Париж и Берлин за бъдещето на еврозоната все още не е достатъчно узряло, за да предвиди преди всичко останало един политически или институционен съюз.

Но голямата коалиция принуждава и Франсоа Оланд да изясни плановете си. „Не може повече да се разчита на илюзията, че е достатъчно да се вслушва в германската левица“, коментира експерт, който се пита дали Оланд ще „наложи ясно в европейската си политика това, което така и не направи у дома“. От началото на петгодишния си мандат държавният глава действа много предпазливо. Той говори малко за Европа и е много благоразумен, сякаш се старае да неутрализира въпроса.

Франсоа Оланд е все още травмиран от разцеплението, което отвори вляво европейският референдум през 2005 г. Той вече съвсем не пренебрегва засилването на евроскептицизма. Особено вляво. Скорошно проучване на общестеното мнение на института ИФОП го показа. 74 процента от французите възнамеряват да изразят на европейските избори „по-скоро недоверието си към Европа“. Това е с 16 процента повече, отколкото преди четири години. Сред симпатизантите на левицата недоверието достига 64 процента.

Още по темата: Меркел като пазител на статуквото

Вчерашната клетва на Ангела Меркел за встъпване в третия й мандат като канцлер на Германия е водеща тема на коментарите в германския печат днес и заема значителна част от вниманието и на френската преса, която очаква днешното й посещение в Париж.

„Пазителка на статуквото“ е заглавието на коментара в германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. „Единствената неизменна линия на Християндемократическия съюз (ХДС) гласи: личността преди програмата. Кръгът от привърженици на Меркел стана много по-голям от броя на обичайните избиратели на партията“, пише изданието.

„Франкфуртер алгемайне“ отбелязва, че нито канцлерката, нито германският народ биха приели експертименти, които биха могли да застрашат постигнатото от Германия и извежда двете основни цели на Меркел през новия й мандат: минимизиране на рисковете и суперпрагматичност.

Под заглавие „Канцлерката се наслаждава и мълчи“ левоцентристкият „Зюддойче цайтунг“ публикува снимка в близък план на леко усмихнатата Меркел от момента на преизбирането и в Бундестага. „Триумф е, когато въпреки всичко мълчиш“, коментира вестникът и допълва, че Меркел няма нищо против Зигмар Габриел (лидерът на социалдемократите) да изглежда на сцената като големия победител. „Зюддойче цайтунг“ смята, че чрез назначенията на някои очевидно слаби министри като новата министърка на отбрана Урсула фон дер Лайен Меркел се стреми да засили личната си власт.

По повод състава на кабинета консервативният „Велт“ пише, че новото федерално правителство е с такава експертиза, че много европейски страни биха могли само да завиждат. „Този кабинет може да управлява, но въпросът е дали от тези министри няма да се иска по прагматични причини запазването на статуквото“, коментира вестникът.

В очакване на посещението на Меркел във Франция за среща с президента Франсоя Оланд френската преса също коментира очакваната политика на новия кабинет в Берлин.

„Монд“ се пита дали третият кабинет на Меркел ще прилича на първия, когато тя трябваше да довърши социалните реформи на социалдемократическия си предшественик Герхард Шрьодер или на втория, който осъществи малко вътрешни реформи, но пое водеща роля за изваждане на Европа от финансовата и икономическа криза.

„Макар че е прекалено рано да съдим за бъдещите действия на Ангела Меркел, без да сбъркаме, можем да се обзаложим, че тя ще продължи да се показва като прагматик и ще направи всичко за спечелването на четвърти управленски мандат за партията си през 2017 г.“, прогнозира изданието.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.