Декемврийски компромис Антонеску-Понта-Бъсеску

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

В края на един ден на ожесточени преговори Виктор Понта, Крин Антонеску и Траян Бъсеску стигнаха до компромис, който временно спира бойните действия между тях. Важна роля в постигането на този компромис имаше и вицепремиерът Даниел Кицою, който присъства на всички решаващи срещи.

След неколкочасови дискусии и срещи в централата на Социал-либералния съюз, Национално-либералната партия и Двореца Виктория (Министерски съвет – бел. прев.), подправени със заплахи, към които се добави и отлагане на правителственото заседание, държавният бюджет бе изпратен от президентската администрация за публикуване в Държавен вестник, а Виктор Понта успя да реши проблема с бюджета и да избегне продължаване на откритата конфронтация с Крин Антонеску.

Председателят на Национално-либералната партия (НЛП) Крин Антонеску получи обещанието, че социалдемократите (на Понта) ще дойдат на съвместното пленарно заседание в петък в парламента, където ще се избира нов председател-генерален директор на (обществената телевизия) ТеВеРе (TVR). Антонеску искаше да покаже, че министрите от НЛП са единни и няма да приемат наложено отгоре решение във връзка с извънредното правителствено постановление, подготвено от Понта за ТеВеРе.

Президентът Траян Бъсеску успя да наложи на правителството да отложи с три месеца прилагането на увеличен акциз върху горивата със 7 евроцента, след като бе заплашил, че няма да обнародва държавния бюджет.

Остава неясен начинът, по който Социал-либералният съюз (СЛС) ще успее да преодолее тази сериозна криза, в която лидерите му се обвиниха взаимно в лъжа, и как правителството ще успее да запълни дупката, оставена в бюджета от отлагането на въвеждането на таксата от 7 евроцента за горивата. Президентът Бъсеску обяви, че ще обсъди темата с представителите на Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Ако президентът бе върнал закона за държавния бюджет, народните представители от СЛС трябваше да дойдат да го приемат на 30 декември.

Източници от ръководството на НЛП заявиха пред „Гъндул“, че министрите от тази партия няма да приемат извънредното правителствено постановление за ТеВеРе, подготвено от премиера Понта и Социалдемократическата партия, чрез което Постоянните бюра на двете камари на парламента могат да определят временно ръководство в медията. Посланието е ясно: ако опитате нещо без нас, се изтегляме от управлението. Информацията бе потвърдена от председателя на НЛП снощи, който заяви, че министрите либерали няма да подпишат такова правителствено постановление.

В началото на кризата Дан Войкулеску (почетен председател на третата партия в управляващия съюз – Консервативната – бел. ред.) поиска спешна среща с Крин Антонеску в централата на НЛП, въпреки че отношенията между двамата не са сърдечни. Няколко часа след този разговор премиерът Понта опита да убеди либералите да приемат правителственото постановление. Силната съпротива на Крин Антонеску накара вицепремиера Кицою да играе ролята на посредник между лидерите на СЛС.

В централата на либералите Понта и Антонеску се договориха за свикване на пленарно заседание на парламента в петък, на което да се гласува ръководството на ТеВеРе. Понта настоя и за извънредното правителствено постановление като превантивна мярка, ако в петък не бъде взето решение. Либералите поискаха гаранции, че социалдемократите няма да отсъстват отново от заседанието и че ще гласуват предложението на НЛП. Правителството издаде постановлението, което е одобрено само от министерството на правосъдието. Проблемът с НЛП беше решен.

В правителството пък се преговаряше за отлагане с три месеца на прилагането на увеличен акциз върху горивата. Този епизод представлява временно отстъпление на кабинета Понта спрямо президента Бъсеску, който проведе истинска кампания срещу тази искана от правителството мярка. Макар че е етапна победа за президента Бъсеску, държавният глава си осигури също така инициативата в преговорите с МВФ през януари. На тези преговори ще трябва да бъдат намерени 600 милиона леи, които изчезват чрез неприлагането на увеличения акциз.

Делегацията Понта-Кицою убеди президента, че това временно отлагане е добро и за двете страни. Един час след срещата с Понта и Кицою, президентът обяви на пресконференция, че е обнародвал държавния бюджет. Премиерът Понта бе спечелил частично партията и бе решил основните си проблеми: отказа на президента Бъсеску да обнародва бюджета и избягване на риска от враждебно настройване на НЛП преди правителството да има бюджет за 2014 г.

Макар че можеше да върви към скъсване, премиерът Понта избегна разкриването на два фронта: анти-Бъсеску и анти-НЛП преди приемането на бюджета. Войната бе отложена и с двата лагера.

Президентът Траян Бъсеску успя да наложи гледната си точка и да задължи правителството да се откаже за три месеца от увеличаване на акциза върху горивата. В откритата битка с правителството той успя да покаже, че има необходимите сили да се противопостави на правителството. Същевременно във външнополитически план той изпрати силно послание към МВФ, СБ и ЕК, че не може да се преговаря без негово съгласие.

Друг важен момент за президента Траян Бъсеску бе приключването на анализа на парламентарна подкомисия за кредита, получен от дъщеря му Йоана от (държавната) CEC Bank. Според данните докладът не е инкриминиращ за президента, а е умерен, и прави само няколко препоръки към CEC.

Проблемите в СЛС, генерирани от скандала Понта-Антонеску, не се решиха и след вчерашния ден, но бе даден сигнал, че съюзът може да продължи напред, дори с „тези синкопи“. Темата за общите листи за европейските избори остава отворена, въпреки че последните дни показаха изцяло крехкостта на СЛС. В икономически план вчерашният ден на преговори не доведе до конкретен резултат – отлагането на увеличението на акциза върху горивата има пряк ефект върху приходите в бюджета. Така че правителството ще трябва да намери алтернативни методи, за да запълни тази дупка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.