Урсула фон дер Лайен – министърка на отбраната със 7 деца

Урсула фон дер Лайен. Снимка: личен сайт

Петдесет и пет годишната Урсула фон дер Лайен е първата жена министър на отбраната на Германия. Това е важен, но и опасен етап за тази амбициозна жена политик, която не би имала нищо против да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост.

Фон дер Лайен е свикнала преди всичко да участва в ток шоута. В неделя вечерта, когато съставът на новото правителство на Германия беше станал известен преди броени часове, тя вече беше поканена в едно от най-важните германски телевизионни предавания. Току-що номинирана за министър на отбраната, тя беше изненадата в новия екип на Меркел.

Урсула фон дер Лайен е лекар по образование. Била е министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта, а после на социалните грижи и труда. Тя не изглеждаше предопределена да е новият главнокомандващ на германските въоръжени сили, наброяващи 185 000 военни и 70 000 цивилни. В телевизионното предаване в неделя вечерта тя беше подложена на кръстосан огън от неудобни въпроси. Разбирате ли нещо от политика в областта на отбраната, запита я водещият. Не съм карала военна служба, отвърна тя, предизвиквайки смях сред аудиторията в студиото.

Урсула фон дер Лайен се превърна за по-малко от десет години в една от ключовите фигури на политическата сцена в Германия. Тя е една от най-популярните политици след Ангела Меркел и Волфганг Шойбле. Но нейната партия Християндемократически съюз питае недоверие към нея и към нейните понякога иконокластни позиции, както когато пледира за квоти за жените в управителните съвети на фирмите или когато предприе мерки, за да насърчи поверяването на децата на грижите на детски ясли.

Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца и е точно обратното на традиционната представа за германската жена, която трябва да прекъсне кариерата си за да отгледа детето си.

Урсула фон дер Лайен работи много. Тя говори свободно френски и английски. Дъщеря е на водещ политик от Долна Саксония и е много амбициозна. Тя обича светлината на прожекторите. Тя дори дразни. Урсула фон дер Лайен се вижда като приемник на Меркел през 2017 г. За да постигне това, тя обаче трябва да блесне в новото правителство.

Случаят с Урсула фон дер Лайен не беше лесен за уреждане. Бившата министърка на труда не можеше да запази поста си, защото Германската социалдемократическа партия настояваше за него. В Християндемократическия съюз си я представяха като министър на здравеопазването – пост, чиито преимущества Меркел изтъкна, когато представяше кабинета си. Но Урсула фон дер Лайен отхвърли това предложение.

Имаше какви ли не слухове. Първо се тиражираше мълвата, че Урсула фон дер Лайен ще бъде министър на здравеопазването, но ще отговаря и за реформата на пенсионната система. После се разпространи слухът, че тя ще бъде министър на вътрешните работи. Накрая Меркел й предложи отбраната – своеобразно посвещение в рицарско звание, но и изпитание.

Урсула фон дер Лайен е първата жена, която заема поста. А той е сложен, участията на германската армия пораждат винаги множество дебати, а военно-промишленият отрасъл е развит в страната. Според пътната си карта Урсула фон дер Лайен трябва да доведе до край превръщането на германския Бундесвер в професионална армия и да постигне напредък по плана за единна Европа в областта на отбраната.

Урсула фон дер Лайен ще се нуждае от нещо повече от умението да репликира винаги на място, за да посрещне предизвикателствата пред себе си и преди всичко, за да ги преодолее. В интернет някои от реакциите на новината за номинацията й не бяха много уместни. Появиха се фотомонтажи, които представят министърката като Рамбо или Лара Крофт. Телевизия Ар Ер Де показа един от тях и веднага беше обвинена в политически сексизъм.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.