Как Путин освободи личния си затворник Ходорковски

Франс прес 

Михаил Ходорковски на летището в Берлин, посрещнат от Ханс-Дитрих Геншер. Снимка: личен сайт

Б. р. – Владимир Путин помилва днес с президентски указ бившия олигарх и милиардер Михаил Ходорковски. Последва съобщението на Франс прес, че Ходорковски е заминал за Германия, където се лекувала майка му, страдаща от онкологично заболяване. Личният сайт на Ходорковски разпространи снимка, на която  той е посрещан на летището от бившия външен министър на Германия Ханс-Дитрих Геншер.

В кратко обръщение самият Ходорковски заяви, че е подал молба за помилване по хуманитарни причини и въпросът за вината му не е поставян. В четвъртък, когато след края на традиционната си годишна пресконференция Путин обяви намерението си да помилва Ходорковски, той съобщи, че съвсем неотдавна е получил молба от затворника за помилване. Това предизвика изненада, защото Ходорковски нееднократно бе заявявал, че никога няма да поиска помилване, защото това би означавало да признае, че е виновен. Франс прес припомня как се стигна до дългогодишния затвор на Ходорковски.

Михаил Ходорковски. Снимка: новоскоп

Михаил Ходорковски, бившият шеф на процъфтяващата петролна група „Юкос“, смятан за един от най-надарените олигарси и милиардери на Русия, стана най-известният затворник в тази страна заради това, че дръзна да се опълчи срещу Владимир Путин.

Обявеното от руския президент намерение да помилва Ходорковски „по хуманни причини“ – заради болестта на майка му – беше напълно изненадващо. Досега Ходорковски отказваше да отправи молба за помилване и да признае вината си.

Смятан някога за най-богатия гражданин на Русия и един от най-влиятелните, той беше осъден през 2005 г. на осем години в наказателен лагер заради „измама и данъчни престъпления“. Наказанието му беше увеличено на 14 години след втори процес през 2010 г. заради „кражба на нефт и пране на пари“ в размер на 23,5 милиарда долара.

Според защитниците на човешките права и многобройни чуждестранни наблюдатели Михаил Ходорковски, който сега е на 50 години, е станал жертва на разчистване на сметки, организирано от Владимир Путин. Осъден за това, че обяви независимостта си и политическите си амбиции, той беше станал символ на отклоняването на Русия към авторитаризъм.

Но в очите на Владимир Путин Михаил Ходорковски беше просто измамник: „Мястото на един крадец е в затвора“, повтори много пъти руският президент, подчертавайки, че неговите „престъпления“ са били „доказани“. Путин освен това го обвини, че ръцете му са оцапани с кръв, сравнявайки го едновременно с Ал Капоне и с американския финансов мошеник Бърнард Мадоф.

Кариерата на този мъж с дискретни очила и късо продстригана коса олицетворява възхода на руските олигарси през 90-те години. Тези нови капиталисти се появиха по време на президентския мандат на Борис Елцин и сложиха ръка на цели отрасли от икономиката чрез твърде съмнителни приватизации.

Произхождащ от скромно московско семейство на инженери, Михаил Ходорковски следва химия и икономика, преди да се впусне в бизнеса. По съветско време той е член на Комсомола и установява връзки със структурите на единствената партия в страната.

На 26 години, преди падането на СССР през декември 1991 г., той основава банката „Менатеп“, което му позволява при неизяснени обстоятелства да поеме контрола в компанията „Юкос“. През 1993 г. за кратко заема поста на министър на енергетиката.

В началото на 2000-те години Михаил Ходорковски променя стратегията си и става първия олигарх на Русия, който започна да управлява бизнеса си по западен маниер, превръщайки се в модел за инвеститорите. Той планира обединение между „Юкос“ и голямата американска компания „ЕксънМобил“, подпомага финансово руската опозиция и налива милиони в програми за подкрепа на гражданското общество.

Благодарение на бума на петролния пазар „Юкос“ става компания номер едно в сектора в Русия и Михаил Ходорковски се сдобива с най-голямото богатство в страната, което според списание „Форбс“ възлиза на около 15 милиарда долара.

Путин и Ходорковски в Кремъл през 2001 г. Снимка: архив БТА

В началото на 2003 г. една среща в Кремъл между двадесетина олигарси и президента Путин се превръща в буря. Михаил Ходорковски, единственият на тази среща, дошъл без вратовръзка, призовава да се действа срещу корупцията по върховете на държавата и назовава някои приближени на Путин.

Последният отвръща: „Г-н Ходорковски, сигурен ли сте, че сте изряден към хазната?“ „Абсолютно!“, отвръща Ходорковски. „Добре, ще видим“, отсича Путин сред ледено мълчание. На 25 октомври същата година Михаил Ходорковски е арестуван на летището в Новосибирск, където самолетът му прави спирка по технически причини и е обвинен в измама в голям мащаб и в укриване на данъци.

След два съдебни процеса и десет години, прекарани зад решетките, той трябваше да излезе от затвора през август 2014 г, след изтичането на наказанието му. Руските медии бяха съобщили през последните месеци за вероятността от започване на трети процес, след като телевизии, близки до властта, излъчиха документални филми, в които се твърдеше, че бившият олигарх е отговорен за убийството през 1998 г. на кмета на селце в Западен Сибир.

Винаги непокорен, преди произнасянето на втората му присъда, Михаил Ходорковски беше заявил: „Не искам да умра в затвора, но убежденията ми заслужават да рискувам живота си.“

Още по темата: Неочакван и ефектен завой

Новината за помилването на бившия олигарх стана водеща в целия свят. Най-разпространеното обяснение на хода на Владимир Путин от анализаторите е, че решението е свързано с опитите на Путин да подобри имиджа на Русия преди олимпиадата в Сочи. Коментаторите обаче са крайно изненадани от вестта, разпространена от Кремъл, че Ходорковски е поискал с писмо да бъде помилван.

„Ню Йорк Таймс“ написа: Освобождавайки г-н Ходорковски, някога един от най-богатите руснаци и амбициозни политици, господин Путин извърши твърде неочакван и ефектен завой на 180 градуса. За цели десет години той не показа и най-малка склонност към съчувствие или към милосърдие. През това време властта унищожаваше компанията на Ходорковски, а самият той бе подложен на наказателно преследване – от последните му повдигнати обвинения няма и месец – и като че ли беше твърда в намерението си да го държи в затвора до края на дните му“.

„Дейли Телеграф“ (Великобритания): „Решението за помилване е неочакван ход, който породи немалко слухове, че той (Ходорковски) е бил принуден да подаде молба чрез спецслужбите. Бившият собственик на петролната компания „Юкос“, някога най-богатият руснак, нееднократно е заявявал, че няма намерение да проси за милост, защото това би било равнозначно да признае, че е виновен“.

„Чайна нюз“ (Китай): Ходорковски е в затвора от близо 11 години, но никога не е преставал да критикува тези, които са на власт. До освобождаването му оставаше по-малко от година. Това, че той внезапно е подал молба за помилване, не може да не предизвиква учудване“.

А френският „Паризиен“ коментира: Руският опозиционер Михаил Ходорковски видя светлина в края на тунела. Трябваше обаче писмо, за да може Ходорковски, пратен зад решетките от Путин, да бъде освободен в края на краищата от мъчителя си“. А“Фигаро“ добавя: „Путин изненада всички. 12 часа след новината за помилването на Ходорковски, най-известният руски затворник излезе от килията. Дамоклевият меч от трети процес и болестта на майка му заставиха Ходокровски да се обърне към президента с молба за помилване, въпреки че в миналото той неизменно се отказваше от тази стъпка, защото това би било признаване на вината му“.

„Ел Мундо“ Испания, също не скрива удивлението си, че Ходорковски е писал до Путин с молба за помилване. „До момента Ходорковски, който се считаше за основният руски политически затворник, и отбиваше наказанието си за ред икономически престъпления, отказваше да подаде молба за помилване, защото имаше принципни възражения“.

„Новината предизвика всеобщо удовлетворение и дори предизвика ръст на котировките на московската борса. Детайлите около това решение са неизвестни, но във всички случаи това подобри образа на Путин като ръководител на държава, която организира зимните олимпийски игри в Сочи. Възможно е тази стъпка да сложи край на мотивираните и немотивираните откази на редица държавни глави от посещение в Сочи“, отбелязва мадридският „Ел Паис“.

Полската „Газета виборча“ обявява Ходорковски за морален победител в многогодишната му битка с Путин. „Прекарвайки много години в затвора, Михаил Ходорковски излезе на свобода. Излезе не като илюстрация на милостта на Владимир Путин – новият отмъстителен цар на Русия, а като морален победител във войната, която тиранинът обяви на този свободолюбив и независим човек“.

Още по темата: Поредната амнистия в Русия е „ограничена милост“ – тя ще остави зад решетките повечето обнадеждени

Амнистията, обявена в Русия, бе очаквана от твърде много хора, включително политзатворници. Документът обаче разочарова експертите. Според тях амнистията ще обхване само „специални субекти“ и ще остави зад решетките повечето обнадеждени, пише „Новие известия“.

Наричана „широка“, амнистията по случай 20-ата годишнина на руската конституция де факто ще освободи към 1300 души. Почти 700 хил. затворници в Русия ще останат в местата за изтърпяване на наказания, твърди вестникът.

„Комсомолская правда“ обаче цитира Павел Крашениников, шеф на законодателната комисия в парламента, според когото ще бъдат пуснати на свобода близо 15 хил. души. 12 хил. освободени очаква „Московский комсомолец“. Точният брой ще стане ясен едва след половин година, заявява „РБК дейли“.

Бившият конституционен съдия Тамара Моршчакова, работила по проекта, нарича крайния документ „ограничена милост“, пише „Новие известия“. От тази „милост“ ще се възползват само бременни, майки с малолетни деца, инвалиди, непълнолетни, участници в спасителни операции в Чернобил и някои осъдени за масови безредици, хулиганство и пътни произшествия, казва тя.

Според юристката законът, приет вчера от Държавната дума, съдържа „безобразни постановки“, базирани на „противоправен подход“. Федералният омбудсман Владимир Лукин посочва, че амнистията е по-ограничена от предвижданото. Шефът на президентския Съвет по човешките права Михаил Федотов обяснява, че амнистията е непопулярна сред населението, а президентът Владимир Путин – вносител на проекта, отчита различни гледища, по-специално общественото мнение.

Амнистията ще обхване все пак подсъдимите за масови безредици по време на миналогодишния майски протест срещу властта на Блатния площад в Москва. Шансове да избегнат съда имат и активистите на „Грийнпийс“ от задържания кораб „Арктик сънрайз“ – но не и полицаите, хвърлени в затвора за изтезания на задържани, изтъква „Независимая газета“.

„И естествено хулиганите в цялата страна са много признателни на „Пуси райът“, тъй като амнистията покрива изцяло съответния текст от закона“, иронизира изданието. Две от жените от пънк групата „Пуси райът“ излежават двегодишни присъди за хулиганство заради протестна акция срещу Путин в главната московска катедрала; Западът се обяви в тяхна подкрепа.

Официална Москва не признава версията, че пуска на свобода всички хулигани в Русия заради „Пуси райът“, но става ясно, че е точно така. А може би всичко се прави заради абордажниците от „Арктик сънрайз“, обвинени именно в хулиганство, пита всекидневникът, напомняйки опита на природозащитници от 19 страни да организират екопротест на руска петролна платформа.

За разлика от предишната амнистия на осъдени за стопански престъпления новата – „политическа“, не сваля съдимостта от всички, които обхваща. Съответно „истинските политически дейци сред освободените неизбежно ще бъдат засегнати от т. нар. криминален филтър – забрана да се кандидатират в каквито и да било избори“. И нито членките на „Пуси райът“, нито обвинените по повод безредиците на Блатния площад не ще могат да превърнат излежаното време в „предизборен капитал“, добавя „Независимая газета“.

„Амнистията излезе доста тясна, тя не обхваща абсолютното мнозинство затворници, които имаха нужда от нея“, обобщава пред „Комерсант“ адвокатът Дмитрий Аграновски.

При все това от нея ще се възползват „полицаи, фалшифицирали дела, и чиновници, обвинени в нецелево изразходване на бюджетни средства“, пише „Ведомости“, цитиран от Би Би Си. Депутатът от опозиционната партия „Справедлива Русия“ Дмитрий Гудков я нарича от страниците на вестника „полицейска“ и „амнистия за свои хора“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.