Швейцария иска да се превърне в цифровия сейф на света

Франс прес

Хранилищата на данни в Алпите. Илюстрация: фирмен блог

Електронен шпионаж, скандал, свързан с Агенцията за национална сигурност… докато американските технологични компании са обвинявани в сътрудничество с тайните служби, в Швейцария компаниите за съхранение на данни преживяват истински наплив на клиенти и имат амбицията да се превърнат в цифров сейф на света.

Това ще стане възможно благодарение на старите бункери на швейцарската армия, построени под Алпите по времето на Студената война, от които властите се отказват малко по-малко.

Като например бункерът, разположен близо до Атингхаузен, в сърцето на Швейцария. Истинско убежище на Джеймс Бонд. Неговият адрес е таен код за джи пи ес. Бункер с площ 15 000 квадратни метра, който вече е в ръцете на швейцарската компания Делталис, която ръководи там от 2011 г. център за съхранение на информационни данни, който за момента се помещава само на 600 квадратни метра.

„Когато влязох там за първи път, ме обхвана такова вълнение“, казва един от ръководителите на компанията Делталис Анди Рейнхард.

Разположен на 200 метра във вътрешността на гранитна планина и на 1000 метра под върха й, защитаван от 4-тонни стоманени врати, типични за противоядрени убежища, този бункер е бивш генерален щаб на швейцарската армия.

Само 12 души работят в този огромен лабиринт от коридори и по стените човек може да намери стари военни карти от Студената война. В бункера има и огромни басейни, в които се събират подземни води. За да се влезе в него, процедурата е дълга. Първо, човек оставя личната си карта, следва идентификация чрез венозен сензор, която е много по-надеждна от проверката на пръстовите отпечатъци, накрая се преминава през специална кабинка. След това човек се озовава пред противоядрена врата, която гледа към дълъг коридор, чиито вълнообразни стени от бетон напомнят стените на пещера. В края на коридора, в който човек се чувства сякаш се е озовал във футуристичен свят, надзираван от камерите, има безупречно чист коридор, врата, бяла стая, в която се намира компютърната техника, която работи непрекъснато.

Тези машини съхраняват и актуализират постоянно цифровите данни на всяко физическо или юридическо лице, което иска да запази копие от данните и информациите си в случай на компютърен или електрически срив, земетресение или терористично нападение. Данните трябва да бъдат защитени от външни щети и от всякакъв риск от външно проникване.

В ерата на компютърния шпионаж 55-те центъра за данни в Швейцария, независимо дали се намират в някоя равнина или в някоя планина, извличат полза от имиджа на Швейцария на сигурна и стабилна страна.

Разкритията за американската система за кибернетично следене, които от юни насам прави Едуард Сноудън, бившият консултант на АНС, показаха, че интернет гигантите като Фейсбук, Гугъл, Скайп и Яху са предавали данни за потребителите си на американските разузнавателни служби.

„Мога да кажа две неща по въпроса. В качеството ми на европейски гражданин намирам за невъобразимо това, което правят американците. Второ, всичко това е от полза за нас, защото то утрои нашия бизнес за много кратко време“, казва Кристоф Ошвалд, един от ръководителите на Маунт 10, която предлага също центрове за съхранение на данни под Алпите, наречени Форт Нокс и съхраняващи дори данните на швейцарския парламент.

„След скандала с АНС, всичко това е фантастично. Няма нужда да обяснявам на клиентите защо трябва да плащат“, допълва Ошвалд.

В Швейцария, където личните данни са ценно благо, според федералните власти, нещастието на едните прави щастието на другите.

Същата констатация се прави навсякъде. Сюзан Танер от Грийндейта, друг център за данни, твърди, че през последните месеци швейцарските компании, които използват сървъри зад граница, искат да се върнат в Швейцария.

„В глобален план след аферата Сноудън няколко клиенти станаха по-чувствителни по въпроса за съхранението на данните. Много клиенти ни помолиха да прехвърлим данните им в Швейцария“, разказва директорът на Киос, швейцарска фирма за компютърни услуги.

Според Доминик Ори от Института за икономически изследвания в Базел Швейцария освен стабилността си и отличната си енергийна и компютърна инфраструктура може да се превърне в сигурно убежище благодарение на ограничаващите си законови разпоредби в областта на защитата на данните.

В юридически план репутацията на Швейцария по въпросите на поверителността и сигурността си остава основно предимство, въпреки че тя беше помрачена от отказа от банковата тайна.

„В други страни всички видове институции имат достъп до тези данни, но у нас трябва разрешение на съдия. Това е голямо предимство в сравнение например със САЩ“, казва президентът на Швейцарската телекомуникационна асоциация Петер Грютер.

„В този контекст аферата Сноудън ще има ефекта на болезнено подсещане“, казва Рейнхард от Делталис. Най-малко от два месеца и половина все повече чужди фирми искат техните данни да се съхраняват в Швейцария, допълва и Марко Дотарели, шефът на Екиникс Суис, чиито центрове в Цюрих съхраняват данните на швейцарската борса.

За мнозина Швейцария вече намери ново елдорадо в момент, в който отказът от правилото за опазване на банковата тайна излага на риск традиционните й финансови дейности.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.