Бавария разстила червен килим пред квалифицираните си емигранти

Франс прес

Баварската кралица на бирата
27-годишната германка Франциска Сиртл вдига наздравица, след като е избрана за първата Баварска кралица на бирата в Мюнхен. Снимка: ЕПА/БТА

Богатата германска провинция Бавария, която има крещяща нужда от квалифицирана работна ръка, се опитва да привлече обратно германците, установили се в чужбина, чрез програма, доста театрално назована „Завръщане в Бавария“.

„Бавария иска да върне най-квалифицираните си кадри и разстила пред тях червен килим“, обобщава интернет-сайтът на инициативата, създадена миналата година и финансирана от регионалното министерство на икономиката, което не дава информация какъв бюджет е отделило за програмата.

От офисите си в Мюнхен тримата служители, движещи програмата, организират дискусии и конференции в страните с висока концентрация на преселили се германци – Швейцария, Австрия, САЩ и Австралия. За отбелязване е, че в 34-те страни от ОССЕ живеят общо над 3 милиона германци.

Целта на тези „баварски вечеринки“ в Осло, Торонто или Сидни е да се възхваляват пред инженери и компютърни специалисти – рядка стока на германския трудов пазар – преимуществата на провинцията с най-ниска безработица в страната (3,5 процента през ноември) и да се мотивират „кандидатите за завръщане“. На срещите винаги има брецели, наденички и бира.

„Предоставяме също персонални консултации, а също помощ при търсенето на работа и адаптирането в Бавария“, казва Керстин Дюбнер-Ге, която ръководи програмата. Предлаганите услуги включват още свързване с потенциални работодатели, както и съдействие при избора на училище, при административните формалности или за намиране на работа на съпруга или съпругата на кандидата. Един-двама „завръщащи се“ седмично

„На седмица имаме средно един или двама кандидати, които подписват договор за работа“, уточнява със задоволство г-жа Дюбнер-Ге, обработила „неколкостотин досиета“.

Един от тези кандидати е Грегор Лихтфус, имунолог, прекарал шест години в Мелбърн. Сега той е сключил договор с баварско предприятие. Лихтфус е ползвал услугите на „Завръщане в Бавария“ главно за да получи „информация и съвети за условията за кандидатстване, да добие представа за актуалните възнаграждения, за всичко, до което нямаш достъп, когато не си на място“.

Само за германските малки и средни предприятия недостигът на квалифицирана работна ръка, много осезаем в Бавария и в съседен Баден-Вюртенберг, струва над 30 милиарда евро годишно, както показа наскоро изследване на консултантската компания „Ърнст енд Янг“.

Многобройни са инициативите, чиято задача, в по-голяма или по-малка степен, е да облекчат това положение, като се опитват да интегрират младежите, които не се справят добре в училище, улесняват майките да се върнат на трудовия пазар или се обръщат към запаса от испански или италиански младежи, на които липсват перспективи в родината. Изборът на друг живот

Случаят на Лихтфус не е такъв. „Нищо не ме привличаше специално в Бавария. Най-важното за мен беше да отида там, където ми се представя интересна възможност“, разказва той, подчертавайки, че не би се поколебал да напусне отново страната, ако намери по-добри условия другаде.

Мотивацията за завръщане си има граници: напускайки Германия някои хора избират съвсем друг живот. Такъв е примерът със семейство Кафка, които от две години са се установили в Мелбърн заедно с трите си деца.

„Сега нашето семейство живее тук“, казва бащата Андреас, специалист по компютърна сигурност, хвалейки процъфтяващата образователна система, спокойния ритъм на живота, плажовете на Южния пасифик и вкусните агнешки котлети на скара.

„За да ни накарат да тръгнем, ще е нужно супергениално предложение със солидна заплата, поемане на всички разходи по преместването, на разходите за частно училище, за преквалификация на жена ми. . .“, изброява той и допълва: „доста е нереалистично“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.