Информационна война се разгаря в Украйна сред масовите протести

Асошиейтед прес

Събореният паметник на Ленин в Киев. Снимка: бигмир

От началото на масовите протести срещу правителството в Украйна преди около месец властите и опозицията водят информационна война. И двете страни имат интерес да се демонизират взаимно, а опозицията се стреми също да поддържа протестния дух.

Причините за противоречивите изявления се коренят и в постсъветската култура „говори каквото искаш“, в която много политици се стремят да упражняват правото си на свободно слово, което беше забранено в СССР, но рядко им е била търсена отговорност за това.

Ето един поглед към някои от най-необичайните изказвания и действия по време на противопоставянето, предизвикано от решението на президента Виктор Янукович миналия месец да замрази връзките със Запада и вместо това да се обърне към Москва, както и от прилагането на силови мерки срещу протестиращите по време на полицейската операция на 30 ноември.

ГЕЙ БРАКОВЕ

През последните месеци промосковските лобисти изпъстриха Киев с афиши, които предупреждават украинците за предполагаемите ужаси, с които ще се сблъскат, ако страната им се обвърже по-тясно с Европейския съюз, включително загуба на работни места, ръст на цените и гей бракове. В събота министър-председателят Микола Азаров заяви на проправителствен митинг, че безвизовият режим с ЕС ще настъпи само след като Украйна легализира гей браковете. „Готово ли е обществото ни за това?“, попита Азаров. Десетките хиляди присъстващи отговориха с отекващо „не“. Скоро след това посланикът на ЕС заяви, че блокът от 28 страни се обявява против дискриминацията на хомосексуалистите, не в подкрепа на еднополовите бракове.

ФАЛШИВ СТУДЕНТСКИ ЛИДЕР

Миналата седмица Янукович посети кръгла маса, на която представители на правителството, опозицията, духовенството и гражданското общество обсъждаха решения на политическата криза. Но студентският лидер на преговорите, който твърдеше, че представлява хилядите студенти, които лагеруват от седмици на мразовития Площад на независимостта в Киев, или Майдана, всъщност беше член на младежкото крило на партията на Янукович. Притиснат от журналисти да обясни, Дмитро Левин заяви, че „На Майдана се случва студентска анархия“.

КАНДИДАТИ КЛОНИНГИ

Жителите на Киев, които се канеха да пуснат гласовете си за опозиционния кандидат Юри Левченко на частичните парламентарни избори в неделя, бяха посрещнати от изненада: в списъка имаше трима кандидати с една и съща фамилия. Издигането на така наречените „кандидати клонинги“ в списъците за гласуване е стратегия, широко използвана от специалистите по връзки с обществеността в постсъветските страни. Тя има за цел да обърка гласоподавателите и да ги подтикне да гласуват за неправилния кандидат. „Просто се опитват да измамят гласоподавателите“, заяви пред АП Левченко, член на опозиционната националистическа партия „Свобода“. В крайна сметка Левченко загуби от кандидата на правителството.

ПОДДЪРЖАЙТЕ НАДЕЖДИ У ЗАПАДА

Дори и след като правителството обяви, че замразява преговорите за подписване на търговско и политическо споразумение с ЕС, Янукович и неговата администрация продължиха да настояват, че прекъсването е само временно и продължиха да дават обещания да го подпишат много скоро. Същевременно Киев правеше опити за преговори с Москва, като подчертаваше значението на силните връзки с гигантския си съсед на изток. Само няколко часа след като върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън се срещна с Янукович в Киев, за да получи уверения за мирно решение на кризата, той изпрати хиляди полицаи от силите за борба с безредиците, за да се опита да разчисти със сила протестите на площада. В Брюксел търпението се изчерпваше. Комисарят по разширяването Щефан Фюле призова за замразяване на преговорите с Янукович, докато той вземе решение, като посочи, че думите и действията му „все повече и повече се раздалечават“.

ОПОЗИЦИЯТА ОТВРЪЩА НА ОГЪНЯ

Опозицията отвърна със собствените си тактики за сплашване и постоянно предупреждава протестиращите за провокации, подготвяни от правителството. Едва ли е минала нощ без опозиционните лидери да предупредят за предстоящи нощни силови действия срещу площада и други бастиони на опозицията. Един опозиционен депутат заяви, че след като не успяха да потушат протестите със сила, силите за сигурност се готвят да пръскат демонстриращите с парализиращ газ, който ще ги накара да се чувстват зле и да са практически неподвижни. Друг опозиционен лидер заяви, че властите се готвят да подхвърлят труп на площада на протестите, да обвинят за смъртта опозицията и да предприемат силови действия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.