Имигрантите са неизбежни и добре дошли за икономиката

Ограниченията за получаване на британски социални помощи от имигрантите са класически случай на мерки, които са прекалено ограничени и прекалено закъснели, смята влиятелният британски вестник „Телеграф“. Премиерът Камерън е прав да твърди, че обществото е притеснено от възможността мигрантите да идват в страната, за да се възползват от нашите обществени услуги и система за социални помощи. Прав е и да ограничава това, което те биха могли да получат, категоричен е вестникът.

Но мнозина гласоподаватели имат лоши спомени за неизпълнени обещания, напомня „Телеграф“. Политически ограниченията очевидно са замислени с цел да спечели отново подкрепата на хора, които сега поддържат Британската партия за независимост, и да се смекчи гнева на онези консерватори, които призовават за открит конфликт с ЕС. Практически обаче мнозина се съмняват в способността на правителството ефикасно да контролира положението, пише вестникът. „В крайна сметка, отворената граница си е отворена граница“, обобщава „Телеграф“.

Страховете от имиграцията са неоснователни, твърди от своя страна вестник „Индипендънт“. Дебатите в британското общество придобиват все по-ксенофобска окраска, но реалността е, че чуждестранните работници са полезни за Великобритания, а проучванията не са категорични, не е ясно дали те ще пристигнат като „приливна вълна, или като малко поточе“. „Предположението, че има риск Великобритания да бъде залята от имигранти, особено от такива, които разчитат на социални помощи, просто не е вярно“, заявява категорично вестникът.

Културната интеграция, достъпът до нископлатена работа и напрежението за социалната сфера наистина може да са проблем, признава влиятелното издание. Дискусия по това може да има. „Но капитулацията на премиера пред слабоинформираното групово мислене, която придава достоверност на тезата, че имиграцията струва скъпо на Великобритания, докато всъщност вярно е тъкмо обратното, не е основата, от която да започнем“ този дебат, добавя изданието. Великобритания печели от работата, която имигрантите извършват и данъците, които плащат. „Ако има вълна, която може да залее Великобритания, то това е вълна от страх и глупост“.

На ползата от имигрантите набляга и „Хералд Скотланд“, който призовава да се разсъждава какво всъщност цели кампанията срещу имиграцията. Имигрантите в момента произвеждат 2 на сто от британския БВП и решават проблема със застаряващото население. Решенията на демографския проблем са две – или британците да започнат да имат големи семейства, или да се приемат имигранти. А шотландското население застарява по-бързо от английското, подчертава вестникът.

Пристигането на полски имигранти донесе много ползи за Шотландия, без да се появява каквото и да е расово напрежение, подчертава изданието. „Имигрантите неизменно са обвинявани, че носят престъпност. Но според Лондонското училище по икономика в районите с високо равнище на имиграция във Великобритания е имало спад на престъпността и насилието. Имигрантите от ЕС освен това използват здравната система по-малко, отколкото самите британци – макар че за това не се пише в британската преса, добавя „Хералд Скотланд“.

„Лицемерието усложнява проблема с моралното възмущение от мигрантите от ЕС“, подчертава изданието. Точно консервативни премиери като Маргарет Тачър са подтикнали ЕС да продължи с разширяването през 80-те и 90-те години.

През 2014 година обаче ще има още нападки срещу мигрантите преди европейските избори през юни. Както либерали, така и консерватори са уплашени от Британската партия на независимостта. Свободното движение е едно от условията за британското членство, което премиерът Камерън е обещал да „предоговори“. Ако не успее, предполага се, че ще призове Великобритания да напусне ЕС на референдум за членството на страната в ЕС през 2017 година, прогнозира „Хералд Скотланд“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.