„Мюсюлмански сестри“ застават начело на протестите в Египет

Асошиейтед прес

Те неуморно организират митинги, дори през нощта или под студения дъжд, скандирайки за завръщането на сваления президент ислямист на Египет Мохамед Морси. Те предизвикват сблъсъци с полицията, захвърлят обратно пушещите флакони със сълзотворен газ и биват влачени за забрадките и хвърляни зад решетките. По време на протестите в университетите те започват юмручни боеве със студентки, които не мислят като тях.

Жените, подкрепящи движението „Мюсюлмански братя“, излязоха в първите редици на ислямистките протести. Това е един малкото клоновете на организацията, които не бяха подложени на репресии след отстраняването на Морси в преврата на 3 юли.

Бивши членове на групировката твърдят, че става дума за нарочна тактика за оцеляване на „Мюсюлмански братя“, които се стремят да запазят уличния натиск и смятат, че силите за сигурност не биха действали сурово срещу жени – а ако все пак биха го направили, това би спечелило обществени симпатии за каузата на ислямистите.

Това е голяма промяна в ролята на „Мюсюлмански сестри“, както е известен женският клон на организацията. Подобно на мъжете в „Мюсюлмански братя“ жените са много дисциплинирани и минават през дългогодишно обучение, което им внушава принципите на покорството – често още от детска възраст. Жените обаче са научени да играят една предимно неактивна, съсредоточена върху семейството роля.

По време на всекидневните протести през последните месеци те се показаха решителни и свирепи.

„Ние защитаваме нашата религия. Излязох в името на исляма“, казва стройната забулена 13-годишна Сухида Абдел-Рахман, която беше арестувана заедно с майка си по време на протест в подкрепа на Морси през октомври в средиземноморския град Александрия. Абдел-Рахман беше незабавно освободена заради възрастта си, но майка й остана в ареста.

„Те искат да ни пречупят, но ние няма да отстъпим“, казва тя в разговор с Асошиейтед прес по време на посещение на майка си в затвора в Даманхур, град, разположен в делтата на Нил, по-рано този месец.

Младежки лидер на „Мюсюлмански братя“ от южния град Асют казва, че той и много от членовете на организацията са се „замразили“ в условията на репресии. Но той твърди, че групата е сигурна в това, че обществото, което като цяло подкрепи отстраняването на Морси, в крайна сметка ще се обърне срещу армията и преходното правителство под натиска на икономическите обстоятелства. Той говори за тактиката на „пеперудата“ – бързи, кратковременни демонстрации, организирани от оцелелите низшестоящи кадри на организацията.

Жените и студентите според него играят важна роля. „Жените са много малко засегнати, защото никой не ги познава. Службите за сигурността нямат досиета за тях“, казва той. Освен това жените помагат да се оздрави връзката между „Мюсюлмански братя“ и обществото, допълва той, признавайки, че „в момента групата бива мразена от обикновените хора“.

Опитът за спечелване на обществените симпатии изглежда има смесен успех.

Движението отбеляза победа, когато 21 жени, арестувани през октомври на протест в Александрия, сред които седем непълнолетни, получиха тежки присъди до 11 години затвор заради протестиране. Строгостта на присъдите – заедно със снимките на окованите в белезници жени и момичета, облечени в бели роби зад решетките на клетката за обвиняемите – шокира дори някои от опонентите на ислямистите. Присъдите бяха намалени до 1 година лек затворнически режим с право на обжалване и жените бяха освободени.

Тарек ел Бешбеши, бивш високопоставен член на „Мюсюлмански братя“, който тази година напусна групата, твърди, че „Братята“ водят „война на изтощението“, така че чрез непрекъснати протести да изтощят ресурсите на държавата. Заедно със студентите в университетите, жените „имат най-голямо влияние, защото те са най-ревностни и до известна степен се радват на обществен имунитет срещу преследване“.

Друг бивш член на „Мюсюлмански братя“, Ахмед Бан, отбелязва, че тежките присъди срещу жени са били послание от властите „че няма граници в противопоставянето. Ако хвърляте срещу мен жени, ще се отнасям с тях като с мъже.“

В същото време имаше и моменти, когато срещу жени от „Мюсюлмански братя“ по време на протестите имаше обществено недоволство .

„Мюсюлмански сестри“ от Ислямския университет „Ал Азхар“, включително „Момичетата ултраси от „Ал Азхар“, бяха сред най-агресивните протестиращи. През последните седмици техните протести в женските общежития в университетския кампус в Кайро се превърнаха в сблъсъци, при които които полицията насочи срещу жените водни оръдия, а те я обстрелваха с камъни от балконите на общежитията. Когато полицията изстреля сълзотворен газ, жените хващаха изпускащите пушек флакони и ги запращаха обратно.

Една от подкрепящите „Мюсюлмански братя“ жени, Уала, си спомня с гордост как „неотстъпчивостта им е смаяла света“. Двайсетгодишната студентка и няколко други поддръжници на „Мюсюлмански братя“ около нея говориха при условие, че ще бъдат посочени само с малките им имена, опасявайки се от арестуване.

Докато те говореха, внезапно бяха прекъснати от други студентки, недоволни от протестите. Мина Мохамед, 20-годишна студентка със скрито под консервативно покривало лице, се сопва, че техните протести са накарали целия университет да прекрати занятията.

„Не искам да пропускам занятията си, защото вие искате да провеждате протести“, казва гневно тя. „Те блокират улици, прекъсват занятия, дразнят полицията. Полицията ги предупреди няколко пъти, преди да пусне сълзотворния газ, но те не искаха да чуят.“

Друга студентка, Ханан Мохамед, показва охлузвания, които според нея са й причинени от жени, подкрепящи „Мюсюлмански братя“, които я набили заради това, че показала с пръсти знака на победата от балкона си в знак на подкрепа за усилията на полицията да прекрати протеста. Тя твърди, че жените замеряли с натрошени стъкла в лицето нейната съквартирантка и тя била обляна в кръв.

„Ти от стаята на предателите ли си? Стая 106?“, вика насреща й една от поддръжничките на „Мюсюлмански братя“, Езра, докато Ханан показва охлузванията си.

Генерал Хани Абдел-Латиф, говорител на вътрешното министерство, който отговаря за полицията, казва, че водещата роля на жените и студентките от „Мюсюлмански братя“ показва, че движението „използва последните си резерви“.

В продължение на десетилетия „Мюсюлмански сестри“ играеха като цяло подчинена роля в доминираната от мъже организация. Те провеждаха седмични срещи, за да докладват за възможностите за привличане на нови членове и управляваха благотворителни организации, училища и детски градини в жизненоважната за групата мрежа от обикновени хора, която е източник на финансиране и на нови членове. По време на избори те обикаляха от къща на къща и тропаха по вратите на домакините, събирайки гласове, които помогнаха на групировката да отбележи големи победи в проведените след свалянето на Мубарак избори.

Като част от индоктринирането си, „Сестрите“ наизустяват дневниците на Зейнаб ел Газали, превърнала се в икона сред членовете на женския клон на „Мюсюлмански братя“. През шейсетте години тя е хвърлена в затвора и осъдена на смърт, но по-късно присъдата и е променена на доживотен затвор. В „Мюсюлмански сестри“ на нея гледат почти като на светец, заради разказите й за издевателствата в затвора. В своите дневници Зейнаб ел Газали пише, че пазачите пускали гладни кучета в килията й, за да я нападнат, но тя оцеляла без да пролее нито капка кръв, а когато пускали мишки, гризачите бягали от нея.

Но членовете на „Мюсюлмански сестри“ не са включени в ръководните органи на движението. Докато мъжете имат рангове, които определят техните задачи, жените имат само титлата „любима“ – разбирано като „любима на Бог“ или „сестра“. Основателят на 83-годишното движение Хасан ал Бана подчертава, че жените трябва да се занимават с „домакинство и деца“ и допълнително образование „не им е нужно“.

На „Сестрите“ не е позволено да се женят за мъже, които не членуват в „Мюсюлмански братя“. Една бивша „сестра“, 42-годишната Аза Афифи, разказва, че когато съпругът й напуснал „Мюсюлмански братя“, висшестоящи членове на движението й казали, че или трябва да се разведе или да напусне заедно с него. Тя избрала второто.

„Бях много покорна, сляпо ги следвах. За разлика от съпруга си, аз никога не спорех и не оказвах съпротива“, казва тя. „Те експлоатират младите жени и мъже. Знаят как да натиснат правилните бутони. Сега разбирам, че жените биват използвани.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.