Ердоган издига небостъргачи от слама и кибритени клечки

в. Хюриет дейли нюз 

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

За няколко секунди си помислих, че изобщо не съм схванал правилно нещата през последните няколко години, а обичайният хор от мажоретки на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е бил прав, че Турция действително е първокласна демокрация.

Нещо „скандинавско“ се случи в Звездата и полумесеца – полицията арестува, заедно с около 50 други заподозрени важни клечки, и синовете на трима министри от кабинета, включително този на вътрешните работи, по подозрения в корупция. Няколко часа по-късно, всичко отново си стана нормално: петима полицейски шефове, отговарящи за операцията заедно с десетки други офицери, които важните хора в правителството сметнаха, че може да са им били съучастници, бяха отстранени от длъжност.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган и неговата номенклатура никога не ни разочароват. След първоначалния шок, те обявиха присъдите си: невинни преди процеса. Дори не проучиха някое от доказателствата на прокуратурата, които, по закон, трябва да са тайни до започване на съдебната процедура. Сигурни са, че разследването е работа на тайни мрежи, надяващи се да опетнят правителството, че това е една „много, много мръсна операция“, че заговорниците се опитват да помрачат бъдещето на Турция, че това е добре планирана психологическа война срещу правителството.

Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви: „Знаем кои са конспираторите“, но по някаква причина се въздържа да ги назове. Арънч намекна, че всичко случващо се сега е продължение на същия план, който запали искрата на „лятото на свободата“ на Турция, или по-просто (протестите за парка) Гези, при което ние следва да подозираме ревизирания правителствен списък на престъпници от тогава, интергалактическите сили, лихварското лоби, еврейската диаспора, чуждите разузнавателни служби, финансисти, Луфтханза, Би Би Си, „Икономист“, Ройтерс и Си Ен Ен. Не е ли чудно, че лоши хора успешно са се внедрили по високите етажи на турската полиция и съдебната система?

След Гези Ердоган бързо строи от слама и кибритени клечки небостъргач, мислейки си, че ще може да заживее в неговия пентхаус щастливо до края на живота си. Не разбира, че не е безопасно да издигаш небостъргач от слама и кибрит и продължава да надгражда етаж след етаж.

Но които и да са тези интергалактически сили изглежда, че те играят умно партия шах, докато, предизвиквайки ги, премиерът Ердоган много разпалено и без да се владее, играе табла. Очевидно г-н Ердоган смята, че може да попречи на по-нататъшна вреда, като отстрани десетки заподозрени полицейски началници или като оказва натиск върху прокуратурата.

Дали офицерите от органите на реда биха могли да предприемат най-дръзката изобщо досега в историята на съвременна Турция антикорупционна операция, без да вземат предвид следващия ход на Ердоган в играта на табла? Възможно ли е който и да било полицейски служител да е останал шокиран от новината за отстраняването му? Възможно ли е да не са подготвени и за съдебно преследване? А би ли могло да не притежават никакъв друг взривоопасен материал? Който сега по-лесно биха могли да направят публичен, понеже известен брой медии, традиционно лоялни на Ердоган, сега станаха просто „нормални“ медии.

По иронично стечение на обстоятелствата точно същите прокурори, които мажоретките на Ердоган хвалеха като герои, когато повдигнаха обвинения срещу генерали заговорници за преврат преди няколко години, сега са „изменници, които искат да помрачат бъдещето на Турция“, защото този път разследват приятели на Ердоган, а не врагове. Или сте с нас, или против нас. Преди няколко години беше „всички трябва да сме търпеливи и да изчакаме края на съдебните процедури; имаме независима съдебна система“. А днес „ясно е, че това е политическо инженерство; искат да очернят нашето правителство“. Хора с принципи.

Позволете ми да Ви помогна да разберете, г-н премиер: Всичките Ви хора, техните приятели, роднини и техни близки родственици са напълно невинни, защото мюсюлманите не мамят. Хилядите доказателства, с които се твърди, че полицията разполага след няколкомесечно техническо и физическо проследяване, са фалшиви, резултат от заговора на тъмни сили, действащи чрез телекинеза (отпратка към изказване на съветник на премиера, че чужди сили планират да убият Ердоган чрез телекинеза, бел. ред.). САЩ, ЕС, Русия и Китай един ден тайно се събрали и обсъдили планове как да спрат неминуемия възход на Турската империя, която след няколко години, ще превърне всички тях заедно в джуджета. Безпомощни, те прибягнали към телекинезата.

Но нищо, заговорът сега е осуетен. Спокойно можете да се върнете към амбициите си да отгледате набожни поколения. Но не забравяйте да не позволявате на набожните деца агресивно да крадат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.